5 skäl att träna för kropp och hjärta

5 skäl att träna för kropp och hjärta

Att träning är bra för kroppen har de flesta koll på, men har du koll på varför? Vår träningsexpert listar fem anledningar till varför träning är så nyttigt för våra kroppar och vårt välmående. En lista att komma ihåg då soffan känns mer lockande än att hoppa i träningskläderna! Träning & hälsa - 18

1. Träna för hjärtat

Den kanske viktigaste muskeln av alla är hjärtat. Ju mer du utmanar hjärtat genom konditionsträning ju starkare blir den och dess arbete att transportera syre i kroppen blir mer effektiv. Förmågan att ta upp syre är direkt kopplad till den fysiska hälsan. Med andra ord, skippa inte konditionsträningen..


2. Träna för att slippa "kontorsnacken" 

Har du ett stillasittande kontorsjobb som många andra? Motverka de framåt-roterade axlarna, den säckiga hållningen och ryggvärk genom styrketräning. Våra kroppar är inte gjorda för att sitta stilla i långa perioder i den klassiska sittande ställningen framför en dator. Styrketräna på gymmet för att stärka upp ryggmuskulatur för att inte få problem längre fram.


3. Träna för hjärnan 

Träning har en rad fantastiska effekter på hjärnan. Bland annat minskar träning bildandet av stresshormonet kortisol samt ökar bildandet noradrenalin, dopamin och endorfin, en hormonbalans som har en avgörande roll i ditt psykiska välmående.


4. Träna för ett långt & hälsosamt liv 

Träning motverkar åldrandeprocessen på cellnivå visar en studie från Harvards universitet. Dessutom blir minne, inlärningsförmåga, simultanförmåga och fokus bättre.


5. Träna för dig själv och ditt välmående 

Hur ser din vardag ut? Är den fylld av studier, jobb, stillasittande, saker som kräver fokus och en välmående stark kropp? Vill du ha ett starkt hjärta och leva länge? Skippa inte träningen, oavsett vad för träningsform du vill utföra – boka inte av den! Det talas ofta om träning kopplat till utseendefaktorn av en vältränad kropp, men jag vill lyfta fram hälsoeffekterna av en vältränad kropp inifrån och ut.


Skribent
Hanna Elfast