5 oskrivna regler inom fotografi

5 oskrivna regler inom fotografi

Kommer inte riktigt du och din kamera överens och du har ingen aning om varför? Läs då dessa 5 oskrivna regler och vi kan lova dig att det kommer gå lättare. Lifestyle -

Perspektiv
Fota inte underifrån, ovanifrån och lämna heller inte ett stort tomrum i bilden där det inte finner sig naturligt. Alla ytor i bilden ska vara väl planerade för fotar man t.ex porträttbilder och lämnar massor av luft över modellens huvud ser det väldigt tomt ut och man tappar fokusen på modellen.

Manuellt
Har du en systemkamera men fotar med auto så ta dig tid till att lära dig fota manuellt för bilderna blir så mycket bättre då. Det låter kanske läskigt och svårt att gå från auto till manuellt men ska jag vara ärlig så är det inte speciellt svårt och det går utmärkt att prova sig fram till rätt inställningar. Vet du inte vad de olika sakerna har för funktioner så googla för det var så jag lärde mig.

Fotoplats
Hitta en fin fotoplats för är fotoplatsen ful kommer bilderna inte bli fina. Det kan även vara viktigt att anpassa fotoplatsen efter vad för slags fotografering som ska göras. Ska du fota naturbilder, ta dig ut i skogen för ibland räcker inte din trädgård till och vill du fota stadsbilder var inte rädd för att stå med kameran i högsta högg mitt på ett torg med massor av människor runtomkring.

Bakgrund
Det här är lite samma som fotoplats men tänk även på vad som finns i bakgrunden i bilden och håll den så ren som möjligt vid porträttbilder. Plocka undan saker om möjligheten finns som t.ex krattor, spadar m.m om du fotar i din trädgård.

Inspiration
Jag brukar ofta läsa andra fotobloggar och låta mig inspireras av deras bilder och sedan försöka fota något liknande fast på mitt sätt. Man lär sig så otroligt mycket av att kolla på andras bilder och man blir även motiverad till att fota.

Som ni märker så handlar det mesta om att planera sina bilder om hur och vart man ska ta dem och kom ihåg att det inte heller finns något rätt eller fel inom fotografering. Dessa punkter ovan är bara vad jag tycker är fint i en bild och är inga bestämda regler för hur man ska fota.

Writer
Redaktionen