5 knep till att lyckas med studierna

5 knep till att lyckas med studierna

Sommaren är snart här, som vi längtat! Men innan sommarlov har vi några veckor kvar att beta av i skolan. Nouws redaktör, Alicia Niklasson tänkte därför tipsa dig om hur du kan maximera din studieteknik för att gå ut med högre betyg! Lifestyle - 27

1. Börja i tid
Att börja i tid är nyckeln till ett högt betyg, det lönar sig aldrig i slutändan att prokastinera. Gå därför genom lite varje dag, åsidosätt 2-3 timmar om dagen. Det räcker gott och väl! Tips är att sätta sig ned direkt efter föreläsningen då minnet är färskt. Se till att sammanfatta, summera och repetera det viktigaste.

2. Planering
Sätt dig ned varje söndagkväll och planera upp ett veckoschema där du skriver ned vilka dagar du ska plugga. Schemat bör inkludera vad som behövs göras och mellan vilka tider du ska göra det. På så vis slipper du sitta uppe sent om nätterna och panikplugga dagarna innan ett prov. Planering kommer göra att du känner dig förberedd inför examinationer och får därav mer tid över till avkoppling samt till dina egna intressen. Hur skönt låter inte det?3. Lyssna aktivt
Vi vet hur frestande det kan vara att sitta och scrolla genom sociala medier på lektionen, men försök att låta bli. Satsa istället på att vara fokuserad, lyssna på din lärare och anteckna. Det blir lönsamt i längden då främst för att du inte slösar din tid på att faktiskt vara i skola men också för att du slipper gå hem och ta igen det du missat för att du inte lyssnade tillräckligt noga.

4. Satsa på att förstå
Problemlösning är vägen till förståelse. Lägg därför ned din tid på att lösa uppgifter och fokusera på att förstå innebörden framför att göra så många uppgifter som möjligt - kom ihåg att det inte är en tävling. Fastna inte på en uppgift, det är svårt men försök istället att gå vidare så kommer du så småningom att få förståelse.

5. Ta hjälp av varandra
Har du missat en lektion? Utnyttja dina klasskompisar till hjälp! Be om att få ta del av deras anteckningar. Läs, diskutera samt lös problem och uppgifter ihop. Har du en klasskompis som är mer kunnig på ett visst område än dig så be hen om att få lyssna på förklaringar och exempel. Du lär dig genom att lyssna och din klasskompis lär sig genom att återberätta. Vilken win-win situation!

En quick reminder till alla studenter! Det är mindre än två månader kvar till ledighet, sol och bad. Låt oss hjälpas åt och kämpa på in i det sista. Vi på Nouw är här för att peppa dig inför slutspurten. You can do this!


Omslagsbild: @madicken_nilsson