5 knep för att göra hösten till din

5 knep för att göra hösten till din

#NouwSeptemberChallenge - Hur gör man egentligen för att vända hösten till något positivt? Vår profil Amanda Aikioniemi utmanar oss alla till att i år verkligen göra hösten till vår egen och tipsar idag om sina bästa knep för att göra just det! Lifestyle - 24

1. Ta tag i dina hobbys
Vad tycker du om att göra? Är du en kreativ person? Tycker du om att träna? Ta reda på vad du har för intressen och börja utforska det djupare. Ta tag i dansen som du alltid velat. Se serien du sett om tio gånger men fortfarande älskar. Ta tag i träningen som du sagt men skjutit på. Detta är ett ypperligt tillfälle för dig att komma igång med dina intressen. Att ha någonting att sysselsätta sig med gör att mörkret och hösten känns mindre deprimerad.

2. Uppskatta egentid

Detta är den svåraste punkten för mig. Jag tycker om att vara ensam, men inte att känna mig ensam. Hösten gör ofta att jag känner mig ensam. Som att rummet i lägenheten blir allt mindre och mindre. Samtidigt som denna punkt kan vara svårt är det nödvändigt för varje individ. Vi måste bli bättre på att uppskatta vår egentid. Många känner nog som mig. Att det är läskigt att vara ensam. Att man blir rädd. Att man ibland kan känna sig bortglömd. Vi måste försöka omvandla detta till något som gynnar dig. Egentid är extremt viktigt och uppskattat.

Gör ett hemmaspa. Ta ett glas vin. Gör din favoritmat eller ät ditt favoritgodis. Titta på din favoritfilm som du sett över tio gånger. Skriv en bok. Din tid ska spenderas så som du vill. Gör allt som du mår bra om. Det spelar ingen roll vad andra hade sagt eller tyckt. Det handlar om dig och vad som gör dig glad. Om du känner för att dricka ett eller fem glas vin i soffan till din favoritserie. Gör det. Om du känner för att fixa naglarna i färgen dina vänner avskyr. Gör det. Det är viktigt att vi börjar uppskatta vår egentid. Det handlar inte om vad andra gör eller hur andra har det. Allt handlar om dig, och det är dags att vi uppskattar oss själva mer.

3. Piffa, piffa, piffa. (Tipset kommer direkt ifrån Michaela Forni)
Ja vi vet, när regnet öser ner vill vi helst gömma oss i kashmirtröjor, mössor och gummistövlar. Men vi vet ju alla att ingen mår bra av det? Försök piffa till dig åtminstone en vardag varje vecka och vi kan lova dig att du kommer bli på bättre humör. Sätt på dig den där fina blusen, locka håret eller sminka dig med ett färgstarkt läppstift. På så sätt lurar man kroppen och blir genast på bättre humör. Självklart ska detta göras i lagom dos, det viktigaste är att du känner dig bekväm.

4. Rannsaka dig själv

Jag vet att rannsaka kan vara ett hårt och tufft ord. Det jag vill få fram här är att det är dags för oss att vi undersöker och tänker ut vad vi vill. Det är ofta vi gör val som vi inte är säkra på. Att vi tar beslut som vi sedan får sota för. Att vi inte alltid vet vad vi vill. Ta hösten till tiden som du går igenom vad du vill och alla val du har framför dig. Vissa är enklare än andra. Det är ofta man tror man vet vad man vill men återkommer allt oftare till frågan; Vad gjorde jag nu? Hur tänkte jag nu? Har jag gjort rätt? Vad vill jag? Vem är jag? Ta hösten och vintern till att ta reda på svar. Det kan vara en svår tid, men du kommer komma ur detta och känna dig starkare och lugnare i dig själv. En påminnelse till dig själv. Allt handlar om dig, vad du mår bra av.

5. Stäng av notiserna på sociala medier

Detta började jag med redan för två månader sedan, och oj vad jag har blivit lugnare i mig själv. Jag stängde av notiser till samtliga sociala medier för att slippa den ständiga stressen. Jag har i perioder haft sömnproblem, och en stor anledning till detta är den inre stressen jag haft av sociala medier. Nu slipper jag få upp var gång jag fått en ny snap, en ny följare på instagram eller ett nytt meddelande på messenger. De första dagarna var det lite jobbigare, men man kommer in i det fort. Tillslut glömmer man bort att gå in och titta. Jag trodde inte detta skulle göra en så stor påverkan hos mig som det har blivit. Jag sover extremt bra om kvällarna vilket är viktigt.

Text och bild: @amandaaikioniemi

Hur gör du hösten till din? Har du några egna knep? Dela med dig!