4 dagars juicedetox

Är du sugen på att komma igång med träningen ordentligt inför sommaren men behöver en nystart? Är du trött på allt skräp som sjunkit ner under det dystra vinterhalvåret eller har du ett sötsug som du brottas med varje dag? Då kanske en 4 dagars juicedetox kan vara något för dig! Lifestyle -

Vad en juicedetox innebär och vad den gör med kroppen?

Själva ordet detox betyder avgiftning och det förklarar i sig väldigt bra vad en detox innebär. Du rensar alltså ur din kropp på gifter och sådant som inte är bra för dig. Efter en detox kommer du känna dig mycket piggare än vad du var innan och oftast försvinner till exempel sötsuget helt! Det kan verkligen kännas som en nystart eller kick för den som vill komma igång med ett hälsosammare liv. Efter en detox kommer du heller inte känna samma behov av, eller ens vilja stoppa i dig dåliga saker. Det är alltså en bra början för den som antingen behöver en push i rätt riktning eller för den som redan lever mycket hälsosamt men vill uppnå ännu högre kvalité på sin hälsa! Tänk på att viktminskning är något som ofta sker under en detox men det bör inte vara orsaken till att man väljer att göra en detox!

Under en 4 dagars juicedetox dricker du alltså bara juice i fyra dagar. Du dricker däremellan mycket vatten, helst 1.5-2 liter vatten om dagen och några koppar örtte. Örtté sätter fart på hela detoxen och är därför väldigt bra att kombinera med juicerna.

Vad man bör tänka på under en detox

Träning är inte särkilt lämpligt att kombinera med en detox eftersom risken finns att man känner sig ganska energilös under dessa dagar. Man kan ta lugnare promenader om man känner att man orkar det, men hård träning bör man undvika eftersom kroppen kräver mycket protein efter träning för att kunna återhämta sig!

Timingen, det vill säga när du väljer att göra din detox, är av stor betydelse. Man bör försöka klämma in sin detox under en lugnare period av sin vardag. Att detoxa när man har som mest på jobbet eller i skolan kan bli tufft. Försök att klämma in den antingen i samband med helgen, ett lov eller semestern!

Att juicerna ska vara näringsrika och utan socker är det viktigaste under en detox. Du ska göra juicer som innehåller till största delen grönsaker och helst sådana som är basiska. En söt juice på jordgubbar och apelsin är till exempel inte en detoxjuice!

Hur en dags juicer kan se ut

Under en dags detoxande dricker jag fyra juicer, cirka 3 dl åt gången. Här kommer recepten på dem och det går självklart att variera dem litegran från dag till dag, men näringsmässigt och fördelat på frukt och grönt är dessa de som jag upplevt ge bäst effekt av under min detoxer!

En bra tumregel att tänka på när man gör sina juicer är att försöka göra juicerna i de olika färgerna grönt, rött och orange så gott det går. På det viset får man oftast i sig de viktigaste näringsämnena!

1) 1/2 broccoli / en näve spenat / en bit zucchini / en bit gurka / 3 stjälkar selleri / 1/2 grönt äpple / 1/2 lime / en bit ingefära

2) 2 rödbetor / 1/2 apelsin / 1 citron / 2 morötter / en bit ingefära

3) 3 morötter / 1/2 citron / en bit gurkmeja / 1/4 ananas

4) 1 grapefrukt / 1/2 citron / 3 stjälkar selleri / en bit gurkmeja / 1/2 fänkål

Detox dag för dag

Det är helt normalt att man kan känna sig lite låg i början av en juicedetox eftersom det är en chock för kroppen att plötligt vara utan mat. Den första dagen brukar flyta på utan större svårigheter men andra och tredje dagen brukar vara allra värst. Under den fjärde dagen upplever faktiskt de flesta att hungerkänslorna är som bortblåsta och att de har återfått mycket energi!

När detoxen är över!

Oftast blir man inte sugen på något större mål av varken fett eller proteiner efter dessa dagar. Men tänk särskilt på de kommande dagarna när du är klar med din detox att långsamt börja vänja tillbaka din kropp och framförallt din mage! Börja med lättare mål i form av sallader och matigare smoothies!

3 snabba tips

- Drick minst 1.5 liter vatten om dagen!

- Gör basiska juicer på mycket grönsaker!

- Håll ut, det kommer kännas tufft men efteråt kommer du känna dig mycket piggare och fräschare!