3 boostande hösttips & recept med Foodgeekz

3 boostande hösttips & recept med Foodgeekz

Hösten står på glänt och det är dags att tända ljusen, på med koftan och tillaga de där värmande sopporna. Foodgeekz aka. Evelina & Emmy guidar dig i höst med tips, råd och recept för att hålla humöret på topp, välmående i fokus och minimera stressen. Food & Recipes - 10

Vi har själva känt att det kan vara extra motigt till hösten, fler måsten efter sommarledigheten, brist på inspiration kring matlagning och rätt som det är så är det vinter igen. För oss är det viktigt att ta vara på tiden, landa i nuet, göra medvetna val i vardagen. Det är de små rutinerna eller små förändringarna som gör det stora i slutändan. För oss är hösten en perfekt årstid att tillsätta några guldkorn i vardagen som gör stor skillnad.

1. 5-10 minuter meditation varje dag

Meditation har verkligen förändrat mycket för oss. Det har blivit stunden att landa i oss själva. Att reflektera om vad som betyder, att kunna säga nej och fylla på med positiv energi. Det kanske känns motstridigt i början om man inte har mediterat tidigare. Man behöver inte göra det till en stor grej. Sätt klockan. Ge dig själv 5-10 minuter att bara andas. Lägg händerna på magen. Ta några djupa andetag. Har du möjlighet så gör det på morgonen. Nu gör vi det nästintill varje morgon och varje kväll. Iallafall minst en gång om dagen. Vi har några spellistor på Spotify som vi använder vid meditation, använd dem om du vill. Här:

Vill ni höra mer kring vår resa inom personlig utveckling och spiritualitet så gästade vi nyss podcasten Holy Crap, lyssna på det avsnittet HÄR.

2. Guldgröt för att grunda dig

Efter meditation och reflektion är det viktigt att grunda sig. Dricka vatten och äta något värmande. Det sägs även att rotfrukter är bra för att känna sig grundad. Vår absoluta favorit gröt innehåller precis allt det du behöver. Dessutom väldigt god!

Guldgröt - Recept för 2 personer:

3 dl krossat bovete
1 st morot
3 msk gurkmeja
2 tsk kanel
Lite honung
2 tsk kardemumma

Gör såhär:
Koka upp bovete enligt förpackningen. Riv sedan moroten och rör ner den i gröten. Krydda upp med gurkmeja, kanel, kardemumma och honung. Servera med nötter, granola. jordnötssmör och din favorit mjölk!

3. Rensa ut det gamla och planera in det nya

Det är kanske en klyscha att rensa ut under hösten men det är också för det är så sant som det sägs. Vi båda har faktiskt rensat ut en hel del de senaste två veckorna. Mest för att det är skönt men också för att man vill göra plats för nytt. Vårt tips är att inte börja rensa ut överallt och ingenstans. Det blir alltid så rörigt om man ska börja rensa ut i hela lägenheten eller i hela huset samtidigt. Börja med en plats. Garderoben till exempel, planera in “på söndag mellan 11-14 ska jag rensa garderoben”. Veckan därpå eller dagen efter så tar du vardagsrummet osv. Bara så att man inte börjar på alla platser samtidigt. Det misstaget har man gjort när man ska ha en “rensar dag”. När man har gjort det är det så befriande.

Vårt tips är att rena luften med salvia eller palo santo innan och efter du har rensat ut dina materiella saker. Det renar luften och tar bort dåliga energier. Även våra kläder och materiella saker vi samlar på oss har kvar gammal energi som vi är omringad av. Då är det bra att även rensa luften då & då. Det är inte dyrt och det är så bra att ha hemma. Du kan handla det HÄR och HÄR.

Eller så kan du läsa om hur vi gjort våra egna smudges HÄR.

4. Mat som sköter sig själv - Ugnsbakad kycklinglårfilé med höstliga rotfrukter

Medan du rensar ut så låter du ugnen sköta matlagningen. Denna maträtt är en av våra favoriter och man kan verkligen göra den på flera olika sätt beroende på vad man har hemma och efter vilka grönsaker eller rotfrukter man gillar.

Recept för en plåt:

1 paket reko kycklinglårfilé á 4 filéer
1 halv sötpotatis
Några nävar grönkål
1 liten färsk eko broccoli
Några smulor fetaost eller vitost
2 salladslökar
3 msk Majonnäs
Kryddor till kycklingen: Curry, paprika, salt, peppar, chiliflakes, agavesirap

Gör såhär:
Sätt ugnen på 220°. Börja med att skala sötpotatisen och skär upp den i önskad form, desto tunnare desto snabbare går den i ugnen sedan. Fortsätt med att krydda kycklingen och lägg på plåten med sötpotatisen, ringla över olivolja, strö salt, peppar, låt gå i ugnen på sänkt värme till 180°. Ta ut plåten efter ett tag och lägg på grönkål, lök och broccolin då de enkelt bränns annars. Låt gå klart i ungefär 10 minuter till. Servera med en klick majonnäs. Vill man göra en egen majonnäs hittar du vårt recept här:

Recept på hemgjord majonnäs:
1 ägg
2 dl solrosolja
1 tsk dijonsenap
En skvätt citronsaft
Salt
Peppar

Gör såhär:
Mixa majonnäsen med stavmixer, det går bra att ösa i allt direkt och sedan hålla stavmixern stilla på botten av cylindern formen så den mixas ordentligt. Det tar max 10-15 sekunder. Smaka av med lite salt och peppar om det behövs.

Hos Foodgeekz hittar du regelbundet massvis med recept, tips och råd likt ovanstående. Gå gärna in och följ!

Blogg: @foodgeekz

Instagram: @foodgeekz.se