15 tips til eksamen

15 tips til eksamen

Sliter du med eksamen? Ingrid gir oss sine 15 beste tips til studieteknikker! Lifestyle -

1. Sett deg mål

Det er viktig å sette seg mål som er realistiske, målbare og spesifikke. Da har du noe å strekke deg mot, samt at du får mer kontroll over hva du må gjøre for å få ønsket karakter. Det kan være både langsiktige mål (som du setter deg ved starten av skoleåret) eller kortsiktige mål (for dagen).

2. Legg vekk telefonen

Dette punktet sier seg vel selv, men legg fra deg telefonen og sett den på "ikke forstyrr"! Vi lurer ingen, lyser skjermen opp hjelper det lite at man er konsentrert. Anbefaler også å si opp Netflix - å begynne på en ny serie i eksamenstiden er ikke å anbefale!

3. Spis, drikk, tren

Uten mat og drikke, fungerer helten ikke. Så enkelt er det! Du konsentrerer deg bedre med litt mat og drikke i kroppen, og mange så måltid er bedre enn få store. Det er også bra å trene, selv om timeplanen er tett. Trening reduserer stress, og har faktisk effekter som kan sammenlignes med antidepressiva!

4. Pauser

Det er viktig å ta seg pauser. Man blir lett ukonsentrert og tung i hodet når man sitter i mange timer. Derimot; tar man pauser er det viktig å være strukturert og holde tiden. Tar du ti minutter, så hold deg til det! Du kan for eksempel bruke pausen til å spise.

5. Gå gjennom forelesninger

Å gå gjennom gamle PowerPoints og forelesningsnotater frisker opp hukommelsen. Man finner masse nyttig informasjon, og det gir enkelt en oversikt over hva som er viktig å lese på. Ofte gir foreleser noen små hint om hva som kan komme på eksamen.

6. Ikke multitask

Visste du ta man mister 15 IQ poeng ved å multitaske? Fokuser på en ting om gangen, så slipper du å bli distrahert. Det er mer effektivt, og du får mye mer ut av lesingen.

7. Svar på tidligere eksamener

Hvis du har tilgang på tidligere eksamener kan det være en god idé å svare på disse. Da får du et overordnet blikk på hvordan eksamen er lagt opp, og mulige temaer. Gjør disse oppgavene flere ganger - selv om det tar mye tid. Du lærer utrolig mye.

8. Skriv for hånd

Dette er jo selvfølgelig individuelt, men selv lærer jeg mye mer når jeg skriver for hånd. Da får jeg det virkelig stemplet inn. Tips: tankekart og tegninger kan være lettere å huske!

9. Les sammen

Å lese sammen kan være en god idé - så lenge man ikke sporer av. Spør og test hverandre i pensum, og se på hverandres notater. Kanskje andre har fått med noe viktig du ikke har tenkt på, og omvendt. I tillegg får man ofte litt motivasjon av å være flere i samme båt.

10. Les høyt

Det er utrolig hvor mye man lærer av å høre på seg selv. Du får virkelig repetert stoffet, både ved å lese og høre på deg selv.

11. Youtube

Hvis jeg sliter med å forstå noe, søker jeg opp temaet på Youtube. Ofte ligger det ute guider, foredrag og forklaringer som er veldig nyttige. Det er ofte enklere enn man tror, og en forklaring på en annen måte kan hjelpe deg over kneika!

12. Ikke sitt hjemme

Sitter man hjemme finner man på alt annet tull - det kjenner jeg godt til selv. Rydder, ser TV og gjør alt annet enn å lese. Dra heller på lesesalen, biblioteket eller en rolig kafé - så slipper du distraksjoner. Om du jobber best med musikk på ørene så er det lurt å ta med seg et headset for å stenge ute annet støy!

13. Marker

Marker viktige ord og uttrykk med markeringstusj. Da finner du enklere igjen det som er viktig, og du får bedre oversikt over pensum.

14. Pugg

Legg fra deg notatene og pensum - og test deg selv. Svar på eksamensoppgaver uten hjelpemidler, og repeter hvis det er nødvendig. Du lærer mye bedre når du prøver å huske, uten å bruke boka.

15. Sov

Å ha god døgnrytme og våkne til riktig tid hjelper på hukommelse, problemløsning og humør. Husk å sov godt før eksamensdagen - da presterer du mye bedre!


Omslagsbilde og skribent: @Ingridbjugan