DIY, på budsjett, studenttilværelsen

I går skrev jeg om en rekke tips for å komme gjennom et tungt semester med mye lesing. Idag tenkte jeg å vise dere hvordan jeg holder koll på mål og arbeidsoppgaver.

Personlig synes jeg det er lettere, og morsommere, å utføre arbeidsoppgaver om jeg lager lister over hva jeg skal gjøre. Det kan være så enkelt som å bruke påminnelser på mobilen:

Eller, for å gjøre der enklere å huske på og se hver dag, så har jeg laget min egen personlige goal list.

Alt du trenger er
En bilderamme. Denne kan du få billig hos butikker som Søstrene Grene, TGR, Nille eller IKEA. Min er kjøpt hos TGR for rundt 20,-

Et ark på størrelse med rammen

Post-IT lapper

• Noe å dekorere med.
Selv har jeg bare brukt fargerike penner. Kjøpt hos akademika.


1. Finn frem ønskede farger. Her valgte jeg å bruke knalle farger, fordi jeg føler det er med på å motivere meg. Jeg brukte tre farger som gikk godt igjen i hverandre - samt at de matcher post-IT lappene mine.

2. Tilpass arket. Finn ut hvor mye av arket som vil synes i rammen, og hvor mye du altså kan bruke til å lage listen.

3. Lag overskrift. Jeg valgte overskriften "goal list for", slik at jeg selv kan sette inn en lapp som sier hva målene gjelder for. (Se bilde over)

4. Dekorer. Jeg lagde først en rute for post-it lappen ved å tegne rundt den. Deretter laget jeg et enkelt, fargerikt mønster rundt for å markere overgangen mellom overskrift og mål.

5. Tegn ruter til målene. Jeg gjør dette mest fordi det er dekorativt. Her bestemmer du selv hvor mange du lager, ettersom hvor mange mål du ønsker å lage plass til. Rutene kan du variere i form og farge, slik jeg har gjort det over. Bruk post-it lappene til å måle opp størrelsen.

6. Putt lista inn i rammen. Ram inn arket før du setter på post-It lappene. På den måten er det enklere å bytte ut målene på utsiden av rammen, og du kan bruke lista flere ganger.

7. Skriv ned målene. Når gjelder disse målene for? Er det hele måned, neste uke, imorgen?
På lappen i overskriften kan du skrive ned når målene gjelder for, deretter kan du fylle på målene dine, og dette rammen et sted der du har oversikt over den.

Hva synes du, kommer du til prøve det ut? /m

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

studenttilværelsen

Har vi ikke alle vært der? Du vet du burde lese til neste forelesning, eller på den du ikke var på i går. Egentlig har du eksamen neste uke, men du får ikke stoffet til å sitte. Boka på hylla er uåpnet, du føler på den dårlige samvittigheten, men viljestyrken eksisterer ikke.

Det kan ikke bare være meg som lever under mottoet det ordner seg alltid? For det gjør jo det, kanskje ikke helt sånn du hadde sett for deg, men det er sjeldent skadelig å ikke lese. Bortsett fra at du muligens stryker på eksamen, mister stipendet, får et ekstremt studielån, skuffer alle rundt deg, and so on..

Når du googler "tips for å bli en bedre student", er et av de første og beste tipsene å stå opp tidlig for å få mye ut av dagen. Jeg er ikke et a-menneske. Jeg står ikke opp tidlig for å få mye ut av dagen, og om jeg så gjør skal jeg love deg jeg blir zombie fort. Derfor har jeg ikke troa på alle disse punktene en må krysse av for å bli en superstudent.

Men en ting har jeg trua på; å sette seg personlige mål. De trenger ikke være synlige eller tilgjengelige for andre, hold de for deg selv, og belønn deg selv med sjokolade og mestringsfølelse til slutt. Slutt å bryt deg selv ned med fraser som "jeg klarer ikke", "det går ikke", "jeg er ikke like flink som de der".
Selv bor jeg med min bestevenn og største forbilde. Hun er oppe tidlig om morgenen, klarer ikke ligge i sengen for lenge. Hun leser pensum hver gang hun har fritid, samtidig som hun trener flere ganger i uka og er med på festligheter i helgene. Hun fyller ut alle kravene for å være en superstudent. Om jeg er sjalu? Ja! Hjelper det å sutre over at jeg ikke er like god? Nei!
Så hva gjør jeg da? Jeg lager mine egne mål på veien mot å bli like flink.

Jeg kommer med liten oppskrift på the goal list senere.

Her har jeg laget en liten liste over ting jeg gjør for å få fortgang i prosessen å bli en superstudent.

Drikk mye. Da snakker jeg alkoholfritt. Jeg blir fort rastløs når jeg skal studere, og er avhengig av å ha noe å spise eller drikke i nærheten. En flaske vann kan jeg tømme på null tid, men det er jo ikke det verste det? Bortsett fra det faktum at du titt og ofte må løpe på toalettet, er jo vann bra for kroppen. I rimelige mengder så klart.

Ha snacks tilgjengelig. Som jeg allerede har nevnt er jeg avhengig av å ha noe å putte innpå når jeg leser. Derfor har jeg blitt veldig glad i for eksempel isbiter eller fryse druer (det er undervurdert). Sjokolade er jo heller ikke å forakte, men lite budsjettvennlig med tanke på hvor mye tid vi burde bruke på å lese.

Sett deg mål. Lag lister! Mange lister! Dagslister, ukelister, hva du gjøre i løpet av uka? Hvilken rekkefølge skal dette gjøres i imorgen? Kryss av underveis, og se hvor mye du får gjort om du bare bestemmer deg for det.

Legg vekk forstyrrende elementer. Ja, da snakker jeg om mobilen. Legg mobilen i veska eller i andre enden av rommet. Du trenger ikke den for å lese.

Ta pauser. Ingen finner motivasjonen ved å bruke for mye tid på noe kjedelig. Sett deg tidsmessige mål; jo lengre du jobber, desto lengre pauser. Pausene kan du bruke på å sjekke mobilen, fylle snacksskåla og vannflaska eller gå på. Selv pleier jeg å jobbe effektivt i 45 min med 15 min pause, eller 1 time med 10 min pause. Ikke vær for streng med deg selv, vær realistisk.

Varier miljøet! Her gikk jeg på en smell i eksamenstiden før jul, da jeg brukte rommet mitt til lesesal hver dag i en måned. Til slutt var jeg så lei både luft og lys at jeg ikke orket være der mer, da flyttet jeg inn på en kafé i sentrum og tilbragte de siste dagene der. Lesesaler var jeg redd for å gå på, men det har endret seg nå.

Likes

Comments

studenttilværelsen

..sær tittel, er det ikke? Hvorfor i alle dager skulle noen ønske å lese om hverdagen til en lykkelig student, hva er så spennende med det?
Vel, det er et godt spørsmål. For etter å ha flyttet hjemmefra og levd drømmelivet i et halvt år spør jeg meg stadig; hva skal til for å bli lykkelig?

Da jeg startet som student på lektorlinja på NTNU i høst så jeg for meg alt annet enn det som ble utfallet. Jeg hadde kommet inn på et prestisjeuniversitet som NTNU, flyttet til drømmebyen med bestevenninna, levde drømmelivet med fadderuke og nye venner. Alt levde opp til forventningene - det var mye bedre enn forventet. Nå var jeg voksen og klar for å leve livet.

Men plutselig hentet studenttilværelsen meg inn igjen, og jeg innså hva alle glemte å fortelle meg da de sa jeg hadde kommet til det beste med livet. Studentlivet er ikke bare fryd og gammen, det er en periode der du går fra å være en ungdom hjemme hos mor, til å bli voksen og selvstendig, og klar til å stå på egne ben. Det hele er en evig kamp på veien mot å finne seg selv.

Ja, selvfølgelig trives jeg som student. Jeg har fått mange nye venner for livet, truffet nye folk og allerede skapt så mange fantastiske minner. Men det finnes bakdeler med denne drømmetilværelsen, og mørketall som jeg (mulig jeg bare er blind), aldri har blitt advart om.Dette er ikke en blogg jeg har opprettet for å klage over hvor fælt jeg har det, for jeg har det på ingen måter så ille som det høres ut som. Derimot har jeg opprettet denne bloggen for å gi et ærlig og åpent innblikk i en ellers så fantastisk flott fremstilt hverdag.

Slapp av, jeg skal prøve å ikke frata deg all studiemotivasjon, derimot vil jeg prøve å gi tips til å komme gjennom de tunge stundene, samt gjøre det beste ut av det livet du har fått tildelt.

Stay tuned! Marlene

Likes

Comments