Header
Om mig

Jeg har tidligere nævnt, at mit køkken ikke er alverden, men det holder mig ikke tilbage for at lave mad. Studieboliger i Kolding prioriterer åbenbart ikke køkknet særlig højt, og det har jeg erfaret begge de steder, jeg har boet i Kolding. Jeg har dog valgt at nøjes med dette, da jeg ikke gider bo dyrere, men hellere vil bruge penge på rejser, mad og oplevelser. Men til trods for jeg kun har to kogeplader, en miniovn og en mikroovn, så får jeg lavet og eksperimenteret med overraskende meget. Jeg kan specielt godt lide at prøve min miniovns grænser af. Man kan lave overraskende meget på sådan en, selv en hel steg og et brød, men igen, det bliver aldrig ligesom en rigtig ovn. Dog bliver det stadig godt og mere end bare spiseligt.

Jeg må dog ærligt indrømme, at jeg savner et helt normalt køkken og bliver helt glad, når jeg endelig kan komme i et. Mine skabe er proppede, og bordplade er der ikke meget af, så man lærer at sætte pris på et helt standard køkken.

Formålet med indlægget er egentlig bare at sige, at til trods for køkknet er nærmest udueligt, er det ikke umuligt at lave mad, hvis man virkelig vil. Så kom igang 😁

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments

Madoplevelser

I dag var jeg i århus, hvor jeg tilbragte min tid med mine dejlige to barndoms/bedste veninder. Vi er alle tre madglade, og bruger sågar meget tid på både at beslutte hvor og hvad, vi vil spise. Vi har prøvet lidt af hvert i Århus, men i dag blev det et nyt sted, også kendt som Langhoff og Juul. Stedet indeholder forholdsvis sundt mad, der værner om både dyr og miljø i form af glade dyr og madspild. Konceptet er super fedt og sundt. Nu er jeg ikke typen, der tæller kalorier, men jeg synes, maden var lækker, smagfuldt og mættende, og det er det, der tæller i mine øjne. Prisen er ligeledes også meget billig, og servicen er god. Mine veninder og jeg valgte alle tre brunch, som vi fik serveret på en delepalette. Jeg elsker det koncept, fordi man både kommer hinanden ved og hygger om at dele og nyde maden og den samme tallerken. Brunchen er heller ikke en standard æg, bacon og pandekager, men en anderledes og utraditionel af slagsen, som smagte af meget. Så ja, jeg vil helt klart anbefale stedet, også til de mennesker, der er til den usunde brunch.

Jeg giver brunchen 3,5 ud af 5 stjerner, grundet de hyggelige omgivelser, det anderledes mad og det gode koncept. Det der trækker ned er smagen på nogle af retterne grundet det sunde koncept og manglende kulinarisk oplevelse, som gør maden uforglemmelig. Dog vil jeg helt sikkert spise der igen.

http://www.langhoffogjuul.dk​ 

Pris for brunch: 148 kr.
Med valgfri kold og varm drik: 198 kr.

Likes

Comments

Hverdagsmad

I går biksede mine veninder og jeg hurtigt denne hokkaidosuppe sammen. Det er nemt og lækkert at lave. Det der tager tid er at skrælle selve græskarret, men ellers er det meget lige ud af landevejen og let at kaste sig ud i. Og helt ærligt, hvad er lækrere i denne kolde tid end en lækker suppe, der varmer! Her er opskriften:

Hokkaido ca. 4 personer:

1 Hokkaidogræskar
Vand (Til de grækarene er næsten dækket, en ikke helt)
4 store fed Hvidløg
1,5 stk Grønsagsboullion
Salt og peber
150 ml Fløde

Skær Hokkaidoen ud i tern (ca. 4x4 cm store), når den er skrællet. Kom stykkerne i en gryde med vand, boullion, hvidløg, salt og peber. Lad det koge indtil græskarene er helt møre (ca. 15-20 min). Blend massen til den ønskede suppekonsistens og tilsæt fløden.


Saltede Græskarkerner:

Græskarkerner
Salt

Kom Kernerne på en pande og tilsæt salt. Steg dem indtil de er svagt brune.

Tilbehør til suppen: En klat creme fraishe, Stegt bacon og dyb det med lidt lækker hvidløgsbrød!

Likes

Comments

Hverdagsmad, Weekend/gæste mad


Lige i disse dage prøver jeg bare at hygge mig og koble helt af, inden jeg skal starte på universitetet igen på torsdag. Jeg fik dog først "ferie" i fredags, så jeg måtte jo finde det absolut mest afstressende sted at koble af - hjemme hos mor. Her bliver jeg forkælet med mad og ingen pligter (denne del er dog selvvalgt, hæhæ). I dag er min mor ikke hjemme, så jeg står for frokosten selv. Jeg valgte derfor at være kreativ med noget af det, min mor allerede har i køkkenet. Det er det ultmative mest sjove, for det er sådan, jeg er mest kreativ, når jeg laver mad. Så her kommer opskriften på min lækre frokost, der smager meget bedre end det ser ud!

Kylling til 2 personer:

2 Kyllingfileter
4 spsk Olivenolie
2-3 tsk Sirup eller honning
Salt og peber

Bland marinaen med olivenolie, sirup, salt og peber og kom den på kyllingen. Lad den trække hvis muligt. Steg den på begge sider i ca. 6 min. Pas på kyllingen ikke bliver alt for sort (pga. sukker i marinaden), vend derfor kyllingerne et par gange ind imelem. Dog er det meningen, at ydersiden skal være lidt sort.


Langtidsstegte gulerødder:

6-8 Økologiske gulerødder
75 g Smør
Salt

Kom den store mængde smør på panden, kom herefter gulerødderne på og salt dem. Lad dem stå på panden i 1 time til halvanden alt efter størrelse (husk og vend dem løbende). Når de er færdige og helt møre krydder dem med salt igen (og ja, gulerødder må gerne have en lidt sort overflade)


Grillet agurker:

ca. 15 tynde skiver agurker
Chiliolie (kan også selv laves ved at komme chiliflager, chilipulver eller frisk chili i neutral olie)

Kom agurkerne på en grillpande, paninigrill eller grillen med lidt chiliolie på og steg dem til de er gyldenbrune eller har fået pæne grillsteger.


Hvidløgsdressing:

2 store spsk Fed cremefraiche (gerne 38%)
1-2 tsk Citronsaft
2 fed Hvidløg
Salt og peber

Kom finthakket hvidløg, citron og salt/peber i cremefraichen og bland det godt. Smag dressingen til.


Likes

Comments

Bagværk

I dag får jeg to veninder på fra min hjemby på besøg, hvor jeg har bestemt mig for at slå hovedet helt væk fra eksaminer. Menuen kommer til at stå på italiensk i dag, og derfor har jeg bagt dette lækre foccaciabrød til. Jeg elsker focciacia (eller generelt bare brød), fordi brødet er så sprødt udenpå og så luftigt og svampet indeni. Det er langt fra verdens sundeste brød med alt den hvide mel og olivenolie, men det er det hele værd. Sammen med brødet i dag skal vi også have tigerreje pastaret i hvidvins/smør sause og en lækker tomatsalat med blandt andet min balsamico fra Italien. Men her er en opskrift på mit lækre forccaciabrød:


1 stort foccacia:

ca 500 g mel
3 dl lunkent vand
25 g gær
2 tsk salt

Olivenolie
Rasp

1 lille bundt salvie
Godt med olivenolie
3 fed hvidlød
Groft salt


Kom alt melet på bordet og dan med melet en stor cirkel i midten, hvor vandet kan komme i, så det ikke render ud. Opløs gæret i det lunkne vand. Kom herefter saltet fordelt udover alt melet. Med en gaffel trækker du stille og roligt at melet ind og lade gaflen gøre arbejdet, indtil den ikke kan mere. Herefter skal du ælte dejen godt i ca. 5 min. Lad dejen stå og hæve i en time. Kom herefter dejen i en olivenoliesmurt ovnfast fad og fordelen et tyndt lag rasp udover (giver en sprød bund). Kom herefter dejen på og lav tilfældige huller med alle dine fingre. Med en morter (eller andet opfindsomt der kan bruges) maser du salvie, hvidløg, salt og olivenolie til indtil den ønskede konsistens er der. Dette fordeles på dejen, imens du laver flere huller med fingrene. Kom slutteligt en smule mere olivenolie udover dejen og lidt mere salt. Lad dejen hævet en halv time/time mere. Kom det ovnfaste fad i en forvarmet varmluftovn på 225 grader og lad den stå derinde i 20-25 min indtil foccaciaet er flot gyldent. Tag foccaciaet ud og kom slutteligt lidt olivenolie og lidt mere salt på.


Likes

Comments

Hverdagsmad, Weekend/gæste mad, Asiatisk mad, Salater


Ja for søren, vi landede i det asiatiske køkken igen. Denne gang en nem og hurtig frokost eller aftensmad! Salat i mit hoved kan være rigtig kedeligt, men det behøver det slet slet ikke at være. Man kan faktisk lave nogle rigtig spændende nogle af slagsen, hvis man gider at bruge tid på det, så det ikke blot bliver en omgang icebergsalat med agurk, tomat og majs (så kan jeg godt forstå folk hader salat). Denne variation er lækker og mon ikke også din macho maskuline kæreste vil have en portion, når der nu er oksekød i?

Portion til 2 personer:

½ Spidskål
1 Rødløg
2 gulerødder (en stor og en lille)
1 bundt Koriander
2 håndfulde Edemammebønner (jeg glemte at komme det i min frokostversion, men kom det i min aftenmadsportion, men salaten kan sagtens spises uden disse)
2 spsk Sesam
2 x 125 g bøffer
Smør til stegning (en god klat, tak)

Dressing:

2 spsk. soja
1 tsk Fiskesause
1 tsk Citron
1 tsk Sød chilisause
1 ½ tsk. Hoisin sause
½ tsk Chilipulver eller 1 tsk chilisause


Snit Spidskålen fint, hak rødløget i den ønskede størrelse (fint eller store stykker), Snit gulerødderne i meget tynde lange strimler på et mandolinjern eller blot med en gulerodsskræller, Skyld og hak korianderne groft og kom edemammebønnerne i (hvis de er frosne kom varmt vand udover dem, så de kan tø op). Kom det hele i en skål. Rist sesam på panden og tilsæt det også i skålen. Steg bøfferne på en meget varm pande (med smør!!) i 2,5 min på hver side og lad kødet hvile i sølvpapir i ca. 3 min. Skær kødet ud i skiver og tilsæt det i salaten. Tilsæt i en anden skål soja, fiskesause, citron, sød chilisauce, hoisin sause og chilipulver i og bland det godt. Smag det evt til efter egen smag. Tilsæt dressingen i salatblandingen, bland det godt og server det. Velbekomme!

Likes

Comments

Hverdagsmad

Inden jeg tog i sommerhus i mandags, lavede jeg sådan en lækker hjemmelavet portion. Øllebrød har altid været en lækker spise for mig, når det kommer til morgenmad. Det er lækkert og dejlig mættende! Som barn voksede jeg dog op med pulverversionen, men da det gik op for mig den hjemmelavede version var en helt anden kalibre, var det næsten en helt ny livs åbenbaring (overdrivelse fremmer forståelse). Denne version er en lidt mere luksus udgave, og selvfølgelig kan æblekompotten udelades, hvis man ikke er til det. Her er opskriften:


Øllebrød 2-3 portioner:

200 g Rugbrød (gerne med kerner)
33 ml Mørk eller lys øl
2-3 spsk Sukker
½ tsk Kanel
33 ml Vand
1,5 tsk Vaniljesukker
½ tsk Citron
Knps. Salt

Skær rugbrød i små stykker og tilsæt det i en kold gryde med de øvrige ingredienser. Lad det koge op i en gryde (pas på, det kan nemt brænde på), indtil rugbrøden er udblødt og det hele er en ensartet brun masse.

Æblekompot 2-3 portioner:

2 Æbler
ca 50 g Sukker (kommer an på sødligheden af æblerne, smag evt til lidt ad gangen)
1,5 tsk Vaniljesukker
1/4 dl Vand

Skær æblerne ud i små tern og tilføj de øvrige ingredienser. Kog kompotten indtil æblerne er udblødt. Lad kompotten være rustik som den er eller blend den med en stavblender til den ønskede konsistens.

Pisk fløde og tilsæt cremefraishe i forholdet 1/1 eller køb cremefraishefløden fra Arla og pisk blot denne (også bare lovligt med ren fløde ;) ).

Likes

Comments

​​

SENT MEN GODT NYTÅR! Jeg havde en fantastisk aften blandt gode venner og en masse våde varer. Det var det hele værd til trods for, jeg havde det en smule stramt dagen efter. Den tømmermænd bliver kun værre og værre med alderen! ​Men allerede fra d. 2 januar har jeg haft fuld smæk på, og maden har været god, men den har været meget nem eller købt. Jeg har nemlig eksamener lige om hjørnet, fået nyt fritidsjob, som jeg starter på næste uge og ikke mindst flyttet tættere på Kolding centrum. Det er nu dejligt, men det betyder også, jeg har brugt en del timer på at falde på plads, for flytterod er slet slet SLET ikke min kop te. Både i dag og i morgen skal jeg have læst så meget som muligt, da nogle veninder og jeg smutter i sommerhus fra mandag til onsdag. Selvom det er virkelig dårlig timing, så har jeg satme brug for lige at koble af og nyde livet lidt. 
Mit fokus lige nu kan desværre ikke være på bloggen denne måned, MEN jeg vil selvfølgelig komme med et par opskrifter her og der. Dog sjældnere end det plejer at være. Det skal jeg nok gøre op for fra februar, hvor der venter lækre og nye opskrifter samt en konkurrence, hvor I har mulighed for at vinde lækkerier! Glæd jer. 

Likes

Comments

Hverdagsmad, Weekend/gæste mad, Asiatisk mad


Der har været jul, jeg er er igang med at flytte, har kommende eksaminer og nytåret er lige om hjørnet. Jeg er ikke typen, der stresser, men jeg har nok at se til. Men det er skønt! Dog er madtjansen nedprioriteret, men jeg prøver at komme med lidt opskrifter her og der, dog er maden for tiden bare let og hurtig. MEN IKKE I DAG!

Jeg ELSKER asiatisk mad i alle afskygninger, hvilket jeg også har udtrykt mig om tidligere. Heriblandt specielt srilankansk mad. Derfor er projekt 'lær at lave srilankansk mad' gået igang, når jeg nu står med min mor i køkkenet en sjælden gang imellem. Jeg har allieret mig med den bedste af slagsen, og i dag valgte vi at lave en gryderet med krabbe, som er en af mine absolut favoritter. Det er virkelig nemt at kaste sig ud i, det kræver blot asiatiske krydderier, som man kan få i stort set alle større byer i asiatiske forretninger.

Krabbegryde til 2 personer:

400 g Krabbe (både ben og krop kan bruges)
1 Løg
1 Tomat
2 Grøn chili
3 Fed hvidløg
3 tsk. Revet ingefær
10 Karryblade
3 spsk Chilipulver (meget stærk ret, så skær ned hvis du ikke er asiat eller kan klare stærk mad)
½ Dåse Kokosmælk
Salt
½ Lime

Kom de rensede krabber i en kold gryde (bank den lidt i stykker, så de er nemmere at bide over, når du skal spise). Hak løg, tomat og chili fint og kom det i. Kom revet ingefær og finthakket hvidløg i gryden. Tilsæt karryblade, chilipulver, kokosmælk og salt i gryden og kom nu gryden på komfuret. Lad gryden koge i 15-20 min. Sluk for komfuret og tilsæt en halv lime. Smag det til!


Broccoli garniture 2 personer:

1 Broccolihoved
Olie til stegning
1 tsk. Sennepsfrø
1 Løg
5-6 Karryblade
½ tsk Gurkemeje
2 tsk Chilipulver
Salt

Skyl broccolihovedet grundigt og snit det meget fint. Kom olie på panden og tilsæt sennepsfrø, når panden er varm. Når sennepsfrøene begynder at springe tilsæt skiver af løg. Tilsæt herefter broccoli samt de øvrige ingredienser (karryblade, gurkemeje, chilipulver og salt). Steg det hele i ca 8 min også er retten klar.

Gulerodssalat til 2 personer:

3 Store gulerødder
1 Lille Rødløg
4 spsk Creme fraishe
1 spsk Citron
Salt

Riv gulerødderne på et rivejern, hak rødløget og kom begge dele i en skål. Tilsæt herefter Creme fraishe, citron og salt. Rør det hele godt sammen og smag det til.

Ris til 2 personer:

3 dl Basmathiris
5 dl Vand
1 Lille klat smør
salt

Lad risene koge i 2 min og lad dem herefter simre til der ikke er mere væske.

Herhjemme spiser vi retten med kør fem, ligesom i Sri Lanka, hvilket egentlig også er nemmest, når man skal grave efter krabbekødet i skallerne. Det er lidt besværligt at spise, men det er det hele værd!

Likes

Comments

Madhygge

I går fik jeg endelig juleferie, og oveni det tog vi også lige årets sidste madklub. Min dejlige veninde Cecilie stod for maden, og eftersom jeg hverken aldrig har hørt om eller smagt ristaffel før, hvilket hun var ret chokeret over, så fik vi det serveret. Jeg ved virkelig ikke, hvordan den ret ikke er gået forbi mig, for jeg føler sådan nogenlunde, jeg kender alle populære madretter. Der kan man bare se.

Jeg læste op på lektien, inden vi skulle mødes, og fandt ud af det er en stærk indonesisk ret, som så er fordansket til en kylling i karry. Men jeg må sige, jeg elskede det. Jeg elsker det med forskellige toppings, smage og konsistenser. Det gør retten så spændende, at man snildt kan spise 2-3 portioner (ved ikke om det er godt eller skidt). Men jeg vil virkelig anbefale det. Det er også en ret, der rammer en bred smag, da det er få mennesker, der ikke kan lide karry og kylling, også kan man jo toppe det efter egen smag. Det er et genialt koncept til kræsne mennesker!

I dag har jeg købt alle mine julegaver (sent ude, men næsten ingen kø, så jeg fortryder det ikke). Så nu er jeg bare klar til ren julehygge de næste tre dage!

Likes

Comments