Sponsoreret af Sigdal Bakeri


Jeg elsker at drikke smoothie til morgenmad. Det er for det første nemt, og det tager ingen tid at smide en masse frugt og grønt i blenderen, og vupti, så er den drikkeklar. Nemmere og sundere bliver det næsten ikke.

Jeg synes dog hurtigt, at det kan blive lidt kedeligt og ensformigt i længden, at skulle drikke sin morgenmad. Netop derfor er jeg blevet rigtig glad for smoothie bowls, som jo egentlig bare er en smoothie der hældes i en skål, fremfor i et glas, og spises med ske i stedet for et sugerør. Men det giver altså også rig mulighed for, at komme alverdens toppings ovenpå, og på den både gøre den lidt mere spændende at spise (og selvfølgelig, at se på ;).

Man kan selvfølgelig lave et utal af forskellige slags smoothies, og alle har deres favorit frugter og grøntsager, at komme i. Jeg har altid været glad for de helt klassiske med jordbær og banan, eller blåbær, men de seneste par år har jeg eksperimenteret mere med grøntsager i min smoothie. Det er en nem og smart måde at få ekstra grøntsager, uden at skulle sidde og gnave sig igennem kedelige gulerodsstave hver eneste dag. Grøntsager indeholder derudover ikke nær så meget sukker som de fleste frugter, og på den måde er det altså også ret sundt, at skifte et par frugter ud med noget grønt. Udfordringen her er så at finde den perfekte balance mellem frugt, bær og grøntsager, så smoothien stadig smager lækkert, og ikke udelukkende af spinat og broccoli. Men det kan altså sagtens lade sig gøre, og jeg kommer her med ét af mine bud, på en grøn smoothie som stadig smager helt fantastisk.


Du skal bruge:

1 moden banan

40 gram spinat (frisk eller frossent)

55 gram blåbær (friske eller frosne)

15-20 gram broccolistilk

3 tsk citronsaft

1/2 dl appelsinsaft/juice

1/2 - 3/4 dl mandelmælk eller mandel/hasselnøddemælk

Evt. 5 isteringer hvis du udelukkende har brugt friske ting


Fremgangsmåde:

Kom alle ingredienser i en en blender, og blend indtil du får en ensartet masse. Smag den, og tilføj evt. ekstra hvis du synes den mangler.

Kom din greenie i en skål, og pynt med alverdens toppings. Jeg brugte Sigdal Bakeri's glutenfrie knækbrød brækket i små stykker (det smager SÅ godt som topping på smoothie/greenie!), blåbær og tørrede gojibær. Men prøv dig frem!


Held og lykke!

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments

Jeg elsker anderledes salater som ikke kun består af alt det sædvanlige, såsom salatblade, tomater og agurker. Den her salat indeholder også andet end grøntsager - der er nemlig både pærer og mandler i. I min optik bliver den ikke blot mere spændende, men får også mere fylde. Derudover giver pæren en skøn sødme, og de ristede mandler en brændt nøddesmag. Alt sammen i en fantastisk kombination!


Du skal bruge: (til en stor portion: 4-5 mennesker)

Ca. 1/2 spidskål

1 hjertesalat

1/3 agurk

2 pærer

En håndfuld mandler

Limesaft fra 1 lime


Fremgangsmåde:

Skyl alle grøntsager til at starte med. Snit spidskål og hjertesalat i helt tynde stykker. Skær agurk og pærer i tern eller tynde skiver.

Kom mandlerne på en pande med lidt olie, og sæt dem over høj varme. Giv dem nogle minutter indtil de er blevet mørke (hold øje med dem, så de ikke bliver sorte). Lad dem køle af og hak dem herefter.

Bland alt sammen i en skål, og hæld limesaften udover.

Likes

Comments

De her lækre småkager er lavet som et sundere alternativ, til smør- og sukkerholdige småkager. De smager virkelig skønt, og så synes jeg de er enormt fine, - perfekt til at servere for gæster. Eller til at lave med børnene derhjemme, hvor de også kan få lov til at være med.

KAN LAVES GLUTENFRIE! Glutenfrie alternativer står i opskriften.



Du skal bruge:

1/2 moden banan

3 spsk sirup

1/2 dl solsikkeolie

1/2 dl vand

1 spsk peanutbutter

50 gram havregryn (evt. glutenfrie)

50 gram mandler

50 gram ris- eller hvedemel

50 gram kokosmel

1 tsk bagepulver

1 knivspids salt


Mørk chokolade til at dyppe i


Fremgangsmåde:

Mos banan i en skål, og tilsæt sirup, peanutbutter, olie og vand. Hak mandlerne fint, og kom dem i skålen sammen med havregryn, ris/hvedemel, kokosmel, bagepulver og salt. Rør det hele godt sammen, og form små kugler af dejen, og kom dem på en bageplade. Tryk kuglerne flade med gaffel, og kom dem i ovnen i 15- 20 minutter, på 200 grader.

Lad småkagerne køle af, før de dyppes i smeltet, mørk chokolade. Drys evt. med hakkede mandler, krymmel, eller andet.


Held og lykke!

Likes

Comments

Bagt grød er et godt alternativ til den klassiske havregrød. Jeg spiser selv ofte havregrød til morgenmad, og jeg elsker det. Det smager godt, er mættende, og så er det super nemt at lave. Dog kan det godt blive en smule ensformigt i længden, og det er her, at bagt grød kommer ind i billedet. Bagt grød er (mere eller mindre) havregrød som man, i stedet for at koge, bager i ovnen. Jeg kan bedst beskrive konsistensen som en blandingen mellem grød og kage, og kage til morgenmad er vel ikke til at klage over ;)


Denne udgave af bagt grød er med banan, hindbær, peanutbutter og kanel. Jeg er vild med den! Kombinationen af de her smage, er simpelthen bare for skøn.



Til ca. 3 personer:

Du skal bruge:

3 dl havregryn

3 dl væske (vand eller mælk)

1 æg

1 tsk flydende sød

1 tsk bagepulver

1/2 banan i tern

80 gram frosne hindbær

1/2 tsk kanel

1 spsk peanutbutter

10 gram hakkede mandler


Fremgangsmåde:

Kom væsken, æg og flydende sød i en skål. Tilsæt havregryn, bagepulver, kanel og bagepulver, og rør det hele godt sammen. Tilsæt til sidst banan og hindbær.

Hæld blandingen over i et ildfast fad, og drys med de hakkede mandler.

Giv den ca. 30 minutter i ovnen, på 180 grader.



Held og lykke!

Likes

Comments

Sponsoreret indlæg


Jeg fik en enormt lækker pakke fra Urtekram, ind ad døren forleden. Pakken indeholdt en masse spændende ting, bl.a. en helt masse kokos, i stort set alle former og afskygninger. Med alt det kokos var det næsten oplagt for mig, at skulle lave en form for bountybar (som jeg desuden er vild med!), dog gerne en lidt sundere udgave. Udover kokos havde jeg også fået tilsendt noget matchapulver. Mange kender nok matcha fra matcha te (som jeg må indrømme, at jeg aldrig har smagt...), men matcha kan også sagtens bruges i madlavningen. Matcha indeholder bl.a. en masse fibre og protein, samt A og C vitamin, så det det er altså rigtig sundt.

Så, idéen om at lave bountybarer, men på en sundere og anderledes måde, gav mig dette resultat: bountykugler med matcha.



Du skal bruge:

85 gram kokosmel

1 dåse kokosmælk (den tykke del)

15 gram kokossukker

1 1/2 tsk vaniljesukker

1 - 1 1/2 tsk matchapulver

150 - 200 gram mørk chokolade


Fremgangsmåde:

Kom den tykke del af kokosmælken i en skål, sammen med kokosmel, kokossukker, vaniljesukker i en skål, og rør det sammen. Tilsæt til sidst matchapulver, og rør det ud i massen.

Kom blandingen på køl i mindst en halv time.

Tag skålen ud af køleskabet, og form små kugler af massen. Kom nu de små kugler på køl igen, i mindst en halv time.

Smelt den mørke chokolade, så den er klar til, når de afkølede kugler tages ud af køleskabet. Placér kuglerne på en rist med en stor skål/bageplade eller lign. nedenunder. Hæld den tempererede chokolade henover kuglerne, så de dækker helt. Kom straks kuglerne på køl igen, og lad dem stå indtil chokoladen er størknet.

Bountykuglerne skal opberares på køl.


Held og lykke!

Likes

Comments

Jeg er stor fan af romkugler, og har været det så længe jeg erindrer. Jeg husker som barn, at få lov til at vælge en kage hos bageren, og at jeg gang på gang valgte romkuglen.

De her romkugler er dog en smule sundere, end dem man får hos bageren. De er nemlig lavet på en dadelmasse. Smør og sukker er derfor fuldstændig skiftet ud med dadler. Jeg lover dig dog, at de stadig smager af vaskeægte romkugler, og faktisk slet ikke af dadler. Så hvis du er en person som normalt ikke kan lide dadler, kan du højst sandsynligt stadig lide disse (jeg taler af erfaring, da min kæreste ikke bryder sig om dadler, men dem her spiser han med STOR glæde). Hvis du derimod er fuldstændig vild med dadler, og også elsker at spise dem helt som de er (som jeg), bliver du helt sikkert også vild med dem.

Opskriften får I her.


Mængden giver 7 mellemstørrelse romkugler.

Du skal bruge:

15 bløde dadler (dem med sten i)

1 spsk kokosolie

Ca. 7 friske eller optøede hindbær

1/2 dl havregryn

!/2 dl kokosmel

2 spsk ren kakaopulver

1- 2 spsk romaroma


Fremgangsmåde:

Start med at tage stenene ud af dadlerne. Kom alle ingredienser i en skål og bland det godt sammen (smag til med mængden af romaroma). Jeg blander det altid blot med håndkraft, men du kan også bruge en stavblender eller en alm. blender.

Tril kugler af massen, og rul dem i krymmel, kokosmel, hakkede nødder, eller andet.

Opbevares på køl, og kan holde sig i 2-3 uger.


Held og lykke!

Likes

Comments

Indeholder reklame


De her surdejsboller er både nemme, og smager fantastisk godt. De kan både spises som morgenboller, eller bruges til en lækker sandwich. Herhjemme spiste vi dem bl.a. til morgenmad, med ost, nutella eller den marmelade, som er med på billedet. Den er økologisk, sødet med æblesaft, og smager simpelthen så lækkert. Jeg er normalt ikke så stor fan af marmelade eller syltetøj, men dem fra Rigoni di Asiago smager naturligt af bær, og ikke som noget der er proppet med sukker, som så mange andre. De kan varmt anbefales!


Opskriften giver ca. 8 boller.


Du skal bruge:

Dag 1 (om aftenen):

1/2 dl surdej (hvede- eller blandingssurdej)

2 dl lunkent vand

Ca. 120 gram hvedemel

Ca. 30 gram speltmel


Dag 2 (om morgnen/formiddagen):

2 dl lunkent vand

Ca. 280 gram hvedemel

Ca. 100 gram speltmel

1 tsk sukker eller honning

1 tsk salt


Fremgangsmåde:

Dag 1: bland alle ingredienserne sammen i en skål og lad det stå natten over (eller 7- 12 timer), med husholdningsfilm henover.


Dag 2: kom alle ingredienserne, undtagen salt, i skålen til surdejsblandingen fra aftenen før. Ælt det i hånden eller i en røremaskine, i 8-10 minutter. Når der er 2 minutter tilbage af æltetiden, tilføjes saltet.

Smør én stor, eller to små, plastikbeholdere med neutralt olie, og fordel dejen heri. Lad dejen hæve 4-5 timer i alt. Efter 1 time af hævetiden, foldes dejen. Fold dejen fra siden ind mod midten, herefter den modsatte side, og til sidst oppefra og nedefra, ind mod midten. Denne foldning gentages hver 1/2 time to- tre gange endnu.

Forvarm ovnen på 230 grader, med en bageplade i.

Når dejen er færdighævet hældes den forsigtigt ud på et meldrysset (drys evt. også med kerner af eget valg) bord. Tag en skarp kniv og skær dejen forsigtigt ud i 8 stykker. Vend dem om, så mel og kerne er øverst, og kom dem forsigtigt over på et stykke bagepapir, på den varme bageplade, som har stået i ovnen.

TIP. Kom nogle isterninger på en bageplade, nederst i ovnen, mens bollerne bager. Dette giver bollerne en mere sprød skorpe.

Sæt dem i ovnen, og giv dem 10 minutter. Efter 10 minutter skrues varmen ned på 200 grader, og bollerne skal nu have 10-14 minutter mere. Åben og luk ovnen nogle gange under den sidste bagetid, for at skabe udluftning. Når bollerne ser sprøde og lidt mørke ud, tages de ud af ovnen og køles af på en rist.


Held og lykke!

Likes

Comments

Brød og boller lavet på surdej, er noget af det bedste jeg ved. Den syrlige smag, de store lufthuller, ja, jeg elsker alt ved det. At bage med surdej er faktisk slet ikke så svært, selvom man måske skulle tro det. Det kræver blot, at du har en god surdej stående, og hvis du ikke har, tager det kun 4-5 dage at få én op at køre.

Bagning med surdej er en smule anderledes, end at bage med almindelig gær. Ikke fordi det kræver flere ingredienser, men fordi der findes mange små handlinger du kan benytte, for at få det bedste ud af din surdej. Jeg har læst og hørt om en helt masse forskellige ting folk gør under deres bagning, men med tiden har jeg fundet frem til dem som jeg synes fungerer bedst. De findes beskrevet under "fremgangsmåde".

Der er ikke så meget mere at sige, andet end at jeg bestemt synes, at denne opskrift er et forsøg værd.


Opskriften giver to små, eller ét stort brød.


Du skal bruge:

Dag 1: aften:

1/2 dl surdej (blandings- eller hvedesurdej)

1 1/2 dl lunkent vand

50 gram hvedemel

70 gram speltmel


Dag 2: morgen/formiddag:

1 3/4 dl lunkent vand

1 tsk sukker eller honning

125 gram speltmel

250 gram hvedemel

1 tsk salt


Fremgangsmåde:

Dag 1:

Bland alle ingredienser sammen en skål, og rør det til en ensartet masse. Lad det stå i skålen natten over (eller i 7-12 timer), med husholdningsfilm henover.


Dag 2:

Bland alle de nye ingredienser over i skålen med surdejsblandingen (undtagen salt, som først tilføjes når der er 2- 3 minutter tilbage af æltetiden), og ælt det i hånden, eller i en køkkenmaskine, i 10 minutter.

Smør én stor, eller to mindre, plastiskbeholder(e) med olie (jeg bruger to fra IKEA). Husk at der skal være plads til, at dejen kan hæve. Kom dejen i plastiskbeholder(ne) og kom låget på. Lad dem hæve 4- 5 timer i alt. Efter 1 time af hævningen foldes dejen: start med én side og fold den ind mod midten, derefter den modsatte side, som også foldes ind mos midten, og til sidst to de sidste sider, hvor man gør det samme. Denne foldning gentages endnu to- tre gange, med ca. 1/2 time imellem.

Forvarm ovnen på 250 grader, med en bageplade i.

Når hævningen er overstået, og ovnen er varm, hældes dejen(e) forsigtigt ud på et meldrysset bord, formes (forsigtigt!) og skubbes op på et stykke bagepapir. Den varme bageplade tages ud, og bagepapiret med brødene kommes forsigtigt over på, og ind i ovnen.

TIP. For at få en ekstra sprød skorpe, kan du med fordel komme nogle isterninger på en bageplade, og stille den på nederste rille i ovnen, mens dine brød bager.

TIP. Du kan sagtens drysse brødet/brødene med kerner, eller skærer mønstre (forsigtigt), inden du kommer det i ovnen. Jeg drysser det oftest bare med lidt mel.

Efter 13-15 minutter, skal du sænke temperaturen til 200 grader. Åben og luk for ovnen et par gange under den sidste bagetid. Efter 12- 20 minutter (an på størrelsen af brødet) er de(t) færdigt. Brødene skal altså have 25- 35 minutter i alt. Tag brødet/brødene ud og lad dem køle af på en rist.


Held og lykke!



Likes

Comments

Bananpandekager er nemme at lave, og alligevel findes der et hav af forskellige måder at lave dem på. Jeg har efterhånden lavet mange, mange, mange bananpandekager i mit liv, og lavet dem på et UTAL af forskellige måder. På den måde har jeg med tiden, fundet frem til (ifølge mig selv, selvfølgelig) den bedste måde at lave dem på.

Kan spises til morgenmad, mellemmåltid, eller som en sund dessert.


Det skal du bruge (1- 2 pers.):

Grundopskrift:

1 moden banan

2 æg

Ca. 1/2 dl havregryn

1/2 tsk bagepulver


Tilføj evt. en af følgende, for ekstra smag:

1 tsk kanel

1 tsk vaniljesukker (eller 1/2 tsk vaniljepulver)

2 store spsk proteinpulver (smag af eget valg)


Fremgangsmåde:

Kom alle ingredienser i en blender, og blend til massen er ensartet. Varm en pande op på middel varme, og kom lidt kokosolie (eller hvad du vil stege i) på. Hæld små klatter af dejen på panden, vend efter et par minutter (eller når pandekagerne er blevet gyldne på undersiden).

Spises varme, med frugt, bær, nødder, chokoladesovs, marmelade, eller bare som de er.


Held og lykke!

Likes

Comments

Helt klassiske chokoladeboller, uden dikkedarer. De er tilmed super nemme at lave, og kræver ikke særlig meget mere, end hvad man som oftest har derhjemme i forvejen.

De smager fantastisk, varme som kolde, men uden tvivl bedst med et godt lag tandsmør.

Der er faktisk ikke så meget mere at sige om dem, end at de skal prøves!


Mængderne kan sagtens fordobles, hvis man ønsker en større portion.


Det skal du bruge: (ca. 7 stk.)

2 dl mælk

Ca. 20 gram gær

1/4 tsk salt

2 tsk sukker

1 æg

280- 310 gram hvedemel

50 gram grahamsmel

100 gram mørk chokolade


Fremgangsmåde:

Lun mælken så det er “lillefingervarmt”, og hæld det i en skål, hvori gæren nu opløses. Tilsæt salt, sukker og æg og rør det sammen. Kom melet i, lidt efter lidt, og ælt dejen på køkkenbordet i 5 minutters tid, inden den hakkede chokolade æltes i. Kom dejen tilbage i skålen, og stil den til hævning, tildækket, i 1 1/2 - 2 timer.

Form nu boller af dejen, og placér dem på en bageplade med bagepapir. Lad den hæve yderligere 1/2 time, tildækket.

Forvarm ovnen på 200 grader.

Pensel bollerne med æg, og giv dem ca. 12 minutter i midten i af ovnen.


Held og lykke!

Likes

Comments