Olika typer av tvillingar

Tack vare mitt jobb, på BB, så har jag lärt mig mycket redan innan vi fick reda på att vi väntade tvillingar. Som att det finns olika typer av tvillingar, inte bara enäggs- eller tvåäggs. Det har jag däremot märkt nu efterhand, att många faktiskt inte vet om att det finns olika. Jag tycker ju att sånt här är så otroligt spännande och häftigt, så jag har pratat väldigt mycket med barnmorskorna på jobbet om det, speciellt de barnmorskorna som även jobbar inom mödravården med ultraljud. De besitter en sådan enorm kunskap!


Enäggstvillingar och tvåäggstvillingar
Enäggstvillingar utvecklas från samma befruktade ägg, alltså är det ett ägg och en spermie som har smält samman och sedan delats. Tvåäggstvillingar är varsitt befruktad ägg - alltså kvinnan har vid ägglossning släppt två ägg som har blivit befruktade av varsin spermie. Enäggstvillingar är alltid av samma biologiska kön, medans tvåäggstvillingar kan vara en av varje eller samma.


När det kommer till enäggstvillingar så finns det olika typer:

Dichoriotiska/diamniotiska tvillingar innebär att de har varsin uppsättning av allt, varsin moderkaka - varsin yttre och varsin inre hinnsäck - denna typen av tvillingar är ju lik tvåäggstvillingar och kan ibland vara svåra att skilja mellan (om det är tvåäggs eller enäggs). Monochoriotiska/monoamniotiska tvillingar innebär däremot att de delar allting, de delar moderkaka och ligger i samma yttre OCH inre hinnsäck - det här är en graviditet med mycket risker, då tvillingarna kan trassla in sig i varandras navelsträngar och risk för tvillingtransfusionssyndrom finns.

Vi väntar enäggstvillingar, två tjejer. Våra tvillingar är monochoriotiska/diamniotiska. Detta innebär att de delar moderkaka men de ligger i varsin inre hinnsäck. Däremot delar de den yttre hinnsäcken. Detta gör att vi går på ultraljud varannan vecka, för det finns en risk att de också drabbas av tvillingtransfusionsyndrom på grund av att de delar samma moderkaka. TTS betyder att den ena tvillingen får för mycket blod och fostervatten medans den andra tvillingen får för lite.

Gillar

Kommentarer