Att bli diagnostiserad i vuxen ålder

Ja, så kom då telefonsamtalet från min läkare. Han ringde rätt sent en kväll i förra veckan, när vi precis hade satt oss ner hos ett par vänner och skulle äta pizza ihop. Han informerade mig om att jag hade antikroppar i blodet, som var över tio gånger högre än referensvärdet. Jag förstod ju självklart vad det innebär, men jag var ändå tvungen att fråga. Celiaki, blev domen. Inte bara det, utan jag har ju min järnbrist sedan tidigare. Men nu även B12- och folsyrabrist.

Just den där meningen, att jag även hade folsyrabrist.. det var nog den som tog hårdast. För vi har pratat om syskon, drömt om att kanske snart försöka få till en liten till.. Men nu, nu går inte det. För läkaren avrådde oss såklart starkt ifrån att försöka tills jag har fått upp mina nivåer till normala igen. Folsyrabrist kan nämligen leda till ryggmärgsskador på bebisen.


Självklart kunde det ha varit ännu värre, då det finns andra väldigt otrevliga mag-tarmsjukdomar. Men det är trots allt en livslång sjukdom, där man lider av en ökad risk för en rad andra sjukdomar enbart för att man har den uppsättning gener som krävs för att utveckla celiakin. Om man sedan inte sköter sin kost, eller att man får i sig gluten från okänt håll så kan man öka risken för andra sjukdomar på grund av den skadade tunntarmen. Man kan bland annat bli infertil, få benskörhet, diabetes typ -1, sköldkörtelsjukdomar, lymfom, reumatiska sjukdomar, autoimmuna leversjukdomar


Min läkare har skickat en remiss till en gastroenterolog, för jag ska även få göra en tunntarmsbiopsi. Hujeda mig! Jag har själv jobbat på operation, så jag har varit med vid sådana här saker tidigare, fast då på personal-sidan. Nu ska jag vara patient och jag ser verkligen INTE fram emot det, utan jag får helt ärligt en hel del ångest av bara tanken.


Men efter biopsin, när jag får börja äta glutenfritt och får i mig mina tillskott så kommer min mage förhoppningsvis att läka bra och bli återställd inom ett år. Sen gäller det att sköta kosten riktigt ordentligt, med den omställningen det kommer att bli här hemma.


Gillar

Kommentarer