Hannas krypin - Gästbloggare

Hej! Hanna heter jag och har fått äran att blogga här hos Madelene. Jag driver bloggen Hannas krypin där jag skriver om min vardag men framförallt om pilates och träning. Jag är utbildad och certifierad inom Basi Pilates. En internationellt erkänd utbildning som finns över hela världen.

Jag blev intresserad av pilates 2005 när Mari Winsor sålde sina pilatesvideos via tv-shop. Jag bestämde mig snabbt för att beställa hem ett gäng av hennes videos för att testa och snabbt så var jag fast. Dock så hade jag inte disciplinen att träna regelbundet men pilates hade något som jag hela tiden kom tillbaka till. 2015 bestämde jag mig för att börja igen och därefter var jag fast. Sedan dess har jag tränat pilates regelbundet och 2016 gick jag min första pilatesutbildning. Den kändes dock väldigt grund så sökandet efter en bättre utbildning började. 2017 hittade Basi Pilates och ja vad ska man säga. Resten är historia.

Men vad är då pilates? Pilates kan beskrivas som funktionell styrketräning för hela kroppen. Alla övningar utgår från centrum, det vill säga core. Core är dock inte bara magen utan det är också ryggen, bäckenet och rumpan. I alla övningar ska magmusklerna vara engagerade ibland för att det är just magen som är syftet med övningen och i andra övningar är syftet stabilitet.

Rollover – en övning som jag älskar att utföra. Särskilt efter ett tufft intervallpass i löpning.

Det finns även principer i pilates som övningarna utgår från:

⦁ Medvetenhet

⦁ Andning

⦁ Balans

⦁ Koncentration

⦁ Kontroll

⦁ Centrering

⦁ Effektivitet

⦁ Flöde

⦁ Precision

⦁ Harmoni

Alla dessa principer är det som gör pilates som en så fantastisk träningsform. Du får ökad kroppsmedvetenhet, lär dig att utföra övningarna mer effektivt och med mindre kraft. Bättre hållning och framförallt så bygger du styrka i muskler som du inte kommer åt i vanlig traditionell styrketräning. Det blev jag varse under en period när jag mest tränade på gymmet och inte tränade så mycket pilates. Man får en annan grundstyrka. Fokus på andning gör också att man andas mer effektiv även i vardagen. Jag är löpare och under tuffa intervallpass har jag definitivt haft nytta av att kunna djupandas.

Vanliga påståenden jag får höra:

Pilates, det är på boll va?
Ja, man kan träna på boll men i de flesta klasser är det inte träning på boll som avses. Att träna på boll kräver en annan grundstyrka men framförallt balans. Jag är inte utbildad på boll så tränar man med mig blir klasser på matta.

Pilates och yoga är samma sak.
Nej det är inte samma sak. Vissa övningar kan vara lika men annars är det stor skillnad. Pilates är mer träning och fokus på att bygga upp starka muskler och framförallt balanserade muskler. Alltså att man inte är ojämt stark. Däremot om man tycker om att träna yoga så kompletterar de varandra väl. Jag vill ju dock att alla ska träna pilates, haha.

Men pilates är väl ingen träning heller? Det ser ju så lätt ut.
Det här är en stor myt. Jag kan hålla med om att vissa övningar ser lätta ut men med en instruktörs tränade ögon och kunskap för att se vilka muskler som jobbar så kan den enklaste övningen bli rejält utmanande.

Jag är för stel, jag kan inte träna pilates.
Det finns ingen som är för stel för att träna pilates. Övningar går att modifiera och även den stelaste person kan bli mjukare.


Det här en bild från i början av min pilateskarriär. Det är snart fyra år sedan. Stel och extremt ovig

Och så här ser det ut nu i januarin 2019. Fortfarande lite stel men betydligt mjukare i kroppen.

Tack snälla Madde för att jag fick chansen att skriva om min stora passion här hos dig.

Min blogg: hannafialotta.blogg.se
Instagram: @hannafialotta
Facebook: Hannas Pilates


Är du också intresserad av att komma och gästblogga här så släng iväg ett mail på madelenekirk@gmail.com och ha som ämne i något med stilen "Gästbloggare" så jag inte råkar kasta den i papperskorgen, så svarar jag så fort jag får möjlighet

Pussar! - Madde

Gillar

Kommentarer

Popprinsessan
Popprinsessan,
Vad kul med gästbloggare! Det kanske blir en annan typ av inlägg än det man skulle skriva på sin egna blogg! Tycker att Pilates verkar vara superbra träning och jag tycker att Hanna är duktig på att skriva peppande!www.popprinsessan.se
Hannas krypin
Hannas krypin,
Men åh, blir så glad över era fina kommentarer! Kärlek till er! <3 <3 <3hannafialotta.blogg.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229