Vill vi vara sjuka eller friska?

Godmorgon.

Tänkte börja att provocera er det första jag gör så här på måndag morgon. Är ni känsliga så får ni sluta läsa här. Det ämnet jag tänkte ta upp är sjukskrivningar. Det finns inte så mycket som kan trigga oss människor som just det.

Det hela började med att kommunals ordförande gick ut med att dom vill jobba mot 180 dagars regeln i sjukförsäkringen.

I stora drag handlar det om att efter 180 dagar ska man prövas mot hela arbetsmarknaden, Vår sittande regering tog bort den bortre gränsen för sjukförsäkringen, men samtidigt införde hårdare krav för att komma in i den. Det är alltså fler utförsäkrade nu än då alliansen satt vid makten.

Den regeln i dessa tider kan man diskutera i evigheter. Vi vet att sviterna av covid19 kan vara långvariga, likaså av vissa andra sjukdomar såsom cancer osv. Samtidigt kan jag tycka att klarar man inte av sitt egna jobb kanske det borde ligga lite på en själv att försöka ändra sin situation? Nu provocerar jag ännu mer men flera i min närhet har gjort det, Jag, min man och min dotter som exempel.

För att återgå till kommunals ordförande inlägg så gick drevet mot försäkringskassans handläggare. Det var riktigt hemska saker som skrevs om enskilda personer där och i min värld hör inte det hemma på en facklig sida. Till det, han borde sopa rent framför sin egna dörr först. För visst är det så att hans medlemmar har varit med om att ta livet av ett stort antal äldre på äldreboenden? Till det så är det hans medlemmar som missköter pensionärer, låter dom ligga i kissiga blöjor, behandlar dom illa, och svälter dom till döds?

För det läser i alla fall jag hela tiden. Vet flera som jobbar med det som delar sådana inlägg. Varför? Känner dom igen sig i det? Varenda gång jag skriver om hur fantastiskt pappa har det nu så kommer exempel på motsatsen.

Sen förstår inte jag varför han driver rätten att få vara sjukskriven, och inte rätten att få vara frisk? Hade det inte varit mer trovärdigt att han drev frågan hur hans medlemmar ska orka jobba till pensionsåldern, och att vi får en arbetsmiljö där vi inte blir utbrända eller utslitna fysiskt?

Jag hör aldrig någon som pratar om att dom vill ha rätt till vård, bra rehab, osv bara rätt att få vara sjuka.

Minns en diskussion jag hade med min far för många år sen. Var jag 20 någonting? Vi pratade då om personer som var sjukskrivna i år för att dom väntade på en operation. Helt seriöst? Är det ok att någon som egentligen är frisk ska behöva gå hemma i år för att få rätt till vård? Redan då tänkte jag att ta pengar ifrån FK och ge till vården. Men så enkelt är det nog inte.

Hur ställer ni er till detta. Vill ni ha rätt till att bli friska eller vill ni ha rätt att få vara sjuka?

Jag vet vad jag vill ha iaf.

Nu vill jag också säga att blir man sjuk, och absolut inte kan jobba så ska man självklart ha ett bra skyddsnät. Något annat finns inte i min värld. Däremot tycker många att det är just den försäkringen dom ska ha fast det finns andra som passar dom bättre. Där borde både regering och de olika myndigheterna gå ut med vad som verkligen gäller, och vara tydliga i det. Som det är nu nekas det bara istället för att hänvisa till det man ska göra, Vet också att då det görs blir den försäkrade kränkt för dom tycker att dom ska ha det dom söker.

Jag har sagt länge att jag önskade att det fanns en samordnare som kunde slussa personer som behöver samhällets hjälp rätt, och även hjälpa till i de kontakterna. Tror att det hade minskat konflikter, samtidigt som den som hamnar mellan varenda stol som finns kan släppa lite på oron för försörjningen.

Till det så SKA det finnas samordningsmöten tidigt mellan socialtjänst, försäkringskassa, arbetsgivare samt arbetsförmedling. Alla måste jobba ihop.

Hoppas inte jag förstörde någons måndag nu. Vill trots allt se lösningar, och inte problemet. Till det blir jag galen då folk tror så mycket och i princip går till personangrepp på personer som dom tycker gör ett fel. Det kan jag aldrig stå bakom.


kramar Madde

  • 128 visningar

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Jag tror att jag förstår vad du menar. Jag tycker oxå att det ligger i allas ansvar att hitta det arbete man klarar av och även i vilken utsträckning man kan klara av att arbeta. Givetvis med ett skydd vid skador eller sjukdomar i väntan på vård eller effekt av behandling. Men det kan inte vara samhällets ansvar om ens kropp säger ifrån. Vår genetik och hur vi behandlar våra kroppar gör att kroppen säger stopp. Om jag inte orkar psykiskt eller fysiskt arbeta 100% få man välja att gå ner i arbetstid.

nouw.com/stenhagenbettan
Madelena
Madelena,
Precis. Fokus borde ligga på bra vård och rehab inte sjukpenning
nouw.com/madelena
Marie,

Jag tror att det finns två sidor på ett mynt, att man kanske kan gå ner i tid och det funkar. Men finns ju även de som vill jobba men går in i väggen direkt de kommer tillbaka på jobbet och då tycker jag det hänger lika myket på arbetsgivaren och att den måste hjälpa personen också

sweetwordsbymirre.com
Madelena
Madelena,
Du har helt rätt, Det som stör mig är att alla säger att det är inte vårt bord, och hur ska någon som mår dåligt kunna hitta rätt? Sen att döma ut någon för att det är enklast är aldrig ok för någon. Vi alla behövs efter våra egna förmågor,
nouw.com/madelena
K,

Gillar inte det där med tak hit och dit. Alla människor blir aldrig så friska att de kommer ha arbetsförmåga igen. Tror att när tiden är inne är det bra att göra arbetsförmågeutredning så hen får veta och se var hen kan.

kamillaskamera.com/
Madelena
Madelena,
Så är det också, och då ska man få vägledning i vad som händer efteråt. Taken tror jag kan vara bra, men man får aldrig låta någon hamna mellan varenda stol som finns för ingen känner för att ta tag i det och leda rätt. Till det ska rehab in så mycket tidigare.
nouw.com/madelena
2barnsmammaochfru
2barnsmammaochfru,

Jag håller med dig man borde fokusera sig på bra vård och rehab

nouw.com/2barnsmammaochfru
Madelena
Madelena,
Precis, och att hamnar man där ska man få hjälp att hitta rätt i djungeln.
nouw.com/madelena
Elina,

Håller med dig att man måste få all stöd och hjälp som behövs för att man ska komma på fötter igen!

detkaosvikallarvardag.com
Madelena
Madelena,
Så himla viktigt, och vårt försäkringssystem är en djungel.
nouw.com/madelena
Michelle ,

Oj inte så mkt koll på de där även om jag borde ha men jag är rätt safe så behöver men jag behöver inte oroa mig för det heller

michellefrandell.blogg.se
Madelena
Madelena,
Tyvärr hamnar många mellan stolarna, och får inte rätt hjälp. Vi vet inte vad som gäller och ingen vill leda en rätt då man sitter där
nouw.com/madelena