Har funderat mycket på det där med olika dieter, och vad som är rätt eller fel. Just nu härjar en sockerhets som jag inte kan anse vara speciellt sund, och de som följt mig ett tag vet att jag är kritisk till lågkolhydradkoster. Säger man det så blir man alltid påhoppad rejält av fanatikerna. Jag kan inte för mitt liv förstå hur det kan vara mer ok att dricka alkohol än att äta ett äpple.

Jag kanske ska förklara hur jag tänker och framförallt varför jag tänker så. Jag är den där ständiga bantaren, och har nog testat det mesta. I och för sig har jag aldrig varit vegetarian och kommer nog aldrig bli, men vill ändå få in mer vegetarisk i kosten. Har även testat LCHF och har nog aldrig blivit så dålig som då. Magen rasade totalt för mig. Jag klarar inte av allt fett. Jag blev extremt aggressiv och extremt trött och trög. Då jag bad om hjälp blev jag dels rejält påhoppad, och sen fick rådet att dricka grädde. Då någon måste försvara sin kost på det sättet ser jag att dom själva inte tror på det och det övertygar mig ännu mer att det inte är bra, Visst man blir mätt av fett, och äter mindre då. Det är helt sant. Då jag tränade som mest frågade jag flera PTs om just kosten och särskilt om LCHF då många "sunda" förespråkar det. Dom svarade svävande att dom inte får påverka, men att man ska äta BRA fett, BRA protein och BRA kolhydrater. Undvika vitt bröd, pasta och rent socker. På hela kroppsspråket och tonfallet så visade dom att nä LCHF är inte bra.

Det som funkar bäst för mig är viktväktarna. Nu är inte det en diet heller utan mer ett verktyg att få in sunda matvanor på. Många tror att just viktväktarna förespråkar godis, socker och är livrädda för fett. Vart kommer de åsikterna ifrån egentligen? Har hört att viktväktarna får man äta choklad. Japp, det stämmer. Inga förbud här inte, men en snickers blir 11 SP dvs vad en normal frukost+ lunch innehåller. Absolut att du får välja, men det säger sig själv vad man väljer. Har man valt det första alternativet så får man stå sitt kasst och man tänker sig för efter det. Jag mår inte bra av att enbart äta 2 snickers per dag. gör ni? Men gå ner i vikt skulle jag göra. För mig handlar det om att göra bra val, val där huvud och kropp mår bra. Det styr poängsystemet.

Läste en blogg för många år sen, En kvinna som jag ser som sund och väldigt normal. Hon skrev om att hon och hennes väninna var så sugna på något sött, men inte åt man socker inte? Bakade, och efteråt funderade bägge, Vi äter sött så sällan, varför inte bara baka/köpa en helt vanlig kaka och njuta av den istället för alla konstigheter som stoppar i den kakan? Precis så tänker jag.

Reagerar på alla kakrecept som läggs ut på lågkolhydrat sidor. Trodde sötsuget försvann? varför baka kakor då med konstiga sötningsmedel mm? Då jag följer viktväktarna, äter tre mål mat och något mellanmål så finns inte godissuget på det sättet. Är jag på kalas äter jag, men väljer vad som är viktigt, och tar det. Njuter av det, och sen är det bra. Har inte alls något behov av att hetsäta godis efteråt. De gångerna jag har det är då jag förbjuder mig att äta det. Det ända jag tänker på är GODIS och blir ett stort monster

Förra gången jag följde tänket strikt så kunde jag känna att vad jag är godissugen. Tillät mig att gå ner och köpa, gick ner till affären hittade inget jag ville ha och gick hem igen. Visste att det var ok att äta så jag kanske hittar något jag vill ha i morgon istället. Några gånger köpte jag lösgodis, tog två bitar och slängde sen för det var inte gott. Det händer aldrig då jag förbjuder mig själv att äta. Sen finns det en bit till som påverkar mig och det är stress. Där har jag inte riktigt hittat något verktyg än, men hoppas på att kursen i stresshantering jag gick på i våras kan hjälpa mig där.

Det får mig att tänka på sockerberoendet. För mig är ett beroende något man inte kan hantera. Om jag hade ett beroende av just socker skulle man inte få abstinens då jag inte åt det då? Då jag inte får det och inte har några problem alls att sluta äta det, och även kan ta t.ex 1 pralin utan att fortsätta så kan det inte vara ett rent beroende eller hur? En alkoholist kan inte dricka ett glas utan att gå igång på det, och det är ett beroende. Var även på en föreläsning där dom pratade om just sockerberoende, och var tveksamma till det. Finns inte så många som skulle gå ut i köket och äta rent socker, och det skulle man väl göra om man inte hade något hemma och var beroende av just sockret? Däremot pratades det om belöningssystemet i kroppen, och snabba kolhydrater sätter igång det, precis som att shoppa, unna sig ett glas vin efter en stressig dag, eller något annat. Men inte ser någon det som ett större problem då? Inte krävs det att alla affärer ska stängas för att även shopping triggar igång vårt belöningssystem?

Sen kan ingen försvara då vi äter för mycket socker, och blodsockret åker upp och ner under lång tid. Det mår ingen bra av. Och sockerhöga barn är väl ingen hit heller? Det är klart det påverkar oss, på precis samma sätt som alkohol. Men för att jag tar ett glas vin några gånger per år eller dricker en flaska om dagen på semestern är det väl ingen som ser mig som alkoholist? Men äter jag godis ibland så är jag genast beroende?

Nu vill jag absolut inte försvara vår höga sockerkonsumtion på något sätt. Det är helt galet vad socker dom stoppar i all mat, yoghurt, mat, mm. Har ett par böcker om GI hemma, och han som skrev dom skrev så bra. Förr gick man till godisaffären och valde ut 5-10 bitar till lördagen, och sen fick man en 33 cl läsk. Nu tar man lösgodis och fyller påsen ända upp, till det 1,5-2 liter läsk. och det flera gånger i veckan.

För mycket av något är aldrig bra, men att så många ser allt eller inget är inte heller sunt

Kram M

Gillar

Kommentarer

familjennordberg
,

jag älskar LCHF och min tarmsjukdom har aldrig varit bättre men såklart olika för alla

nouw.com/familjennordberg
Madelena
,

Absolut, och att man gör det på rätt sätt. I början tror jag många älskade dieten då man kunde leva på stekt ägg, bacon och massa grädde. Säger sig själv att ingen mår bra av det i längden. Däremot undvika snabba kolhydrater, äta ren mat, och grönsaker är ju bra. Så äter jag med 😊 Många tror ju fortfarande att viktväktar man så lever man på pasta, godis och skriker över den minsta gnutta fett.

nouw.com/madelena
Tasteofmela
,

åh vad det ser gott ut

nouw.com/tasteofmela
IP: 82.99.3.229