Lucka 3 och här tipsar jag om julmarknaden på tjolöholms slott. Har ni varit här? Om inte, boka in det till nästa år. Så otroligt fint, och vi var helt tagna måste jag säga.

Tjolöholms slott är ett ganska moderna slott, Det ritades av Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. På den tiden ett toppmodernt slott med både rundspolade duschar och en dammsugare. Det ni.

Det ligger helt fantastiskt 4 mil söder om Göteborg i Kungsbacka kommun, Otroligt fina promenadstråk och havet precis vid knutarna. Finns möjlighet att få sova över där och både café och restauranger finns att tillgå. Läs gärna mer här.

Men nu var det julmarknaden jag skulle tipsa om I år firade dom hela 30 år och jag har totalt missat den här marknaden. Helt otroligt hur jag kunde göra det.

Dom tar 100 kr i inträde, och något högre på helgerna. Barn upp till 14 år går in gratis. Allt överskott går till att bevara slottet och det kan man väl tycka är ok. Samtidigt förväntar man sig något extra då det kostar en del att gå in.

Det vi först tänkte på är att det var så välorganiserat. Lätt att hitta dit, tydliga anvisningar till parkeringarna mm. Mycket personal som hjälpte till.

Vi kom in i området, och regnet stod som spö i backen. Vill ju ha snö på marknaden, men vädret kan ingen rå över. Det är bara att gilla läget. Den första byggnaden vi gick in i var röda stallet. Ca 10 utställare hittade vi där. Mycket mat, och min man fick med sig en hel del, Gott om plats att röra sig på även om det kunde vara lite trångt att komma fram inpå diskarna. Vi erbjöds provsmakning på alla ställena, och väldigt generöst.

Vidare in till magasinet där flertalet hade sin plats. Den var uppdelad i tre delar. På loftet fanns ett par utställare samt café, i den västra delen lite mat och godis samt den stora delen var full med mestadels hantverk, Då vi var där kom Lucia på besök och sjöng och tomtar kom och spelade julmusik. En jättefin stämning.

Vi fortsatte till manegen som var mer för barn. Fanns en lekplats tagen från katthult till alla barn, böcker till försäljning samt pysselhörna. Till det café och enklare mat. Perfekt paus för barnfamiljer, och trots alla barn som busade runt var inte ljudnivån allt för hög.

i vagnhallen fanns även där en del utställare, men även gamla sadlar mm. Trevlig att gå in i. Längst upp i slottet, Tomten tog emot alla barn som ville framför brasan. Såg så mysigt ut. Fanns ett par utställare även där samt ännu fler ställen om man ville ha något i magen.

För att sammanfatta den här julmarknaden. Den var välorganiserad, mycket bra utställare med lokalt hantverk, och närproducerad mat av hög kvalitet. Då julmarknaden var i flera olika byggnader kunde de ta emot många besökare utan att det blev allt för trångt.

Fanns gott om matställen för att ta sig något varmt att dricka och något lätt att stoppa i magen, och även där fanns gott om plats och det kändes aldrig trångt. Fanns även flera foodtrucks på utsidan ifall man hellre ville ha det. För vår del var det aldrig aktuellt då regnet vräkte ner och vi hade små barn med oss. Kvaliteten var genomgående hög, och vi gynnar gärna de där små företagen för dess överlevnad även om vi får betala ett par kronor mer. Till sist bjöds det på en magnifik eldshow som var helt magisk. Så vacker.

Så mitt tips är att ni i närheten av Kungsbacka tar er tid att åka hit nästa år. Planera in så ni har gott om tid, behövs minst en halvdag här för att hinna titta på allt och kunna ta sig en fika. Helt klart värt att åka en bit för denna.

Kram M


Gillar

Kommentarer

lottashullerombuller
,
Madelena
,
Så fint och fantastisk miljö till just detta nouw.com/madelena
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229