Så lite som behövs

Godmorgon alla. sovit gott? Sover riktigt bra just nu och inga konstiga drömmar alls som jag haft en del av tidigare.

Har ni tänkt på hur man säger något till någon hur det kan påverka någons dag? Igår kom min kollega tillbaka från en lång och härlig semester och påväg till jobbet ringer jag henne för att be henne sätta på kaffet åt oss. I vanliga fall då man ringer så gör man det för att man är försenad. Har man en liten bit att åka så kan det alltid hända något. Just nu har vi haft galet mycket vägarbeten runt göteborg, och även om jag åker i riktigt god tid kan vad som helst hända.

Hur som helst ringer jag henne och säger att jag är på väg, hennes kommentar är Vad kul, då sätter jag på kaffet åt oss. Jag blev så glad över just den kommentaren, över tonfallet och kände hur glad jag var att komma tillbaka, Jag junde lika gärna ha fått en stor suck i örat men nä :-)

Likaså råkade jag ut för en annan sådan sak för någon vecka sen, men då var personen i andra ändan beredd på att få ta skit ifrån mig. Ni som följer min blogg vet hur nöjd jag är med boendet där pappa bor på. Han själv säger att han är i himmelrilet, och personalen är så fantastiska. Säger det hela tiden till dom, men ville även att chefen skulle få höra hur bra det är. Vi är så duktiga på att klaga, men är vi lika duktiga på att ge beröm? Tror knappast det.

Jag ringde henne, berättade vem jag var och att min far bodde där. Sa även att jag varit där någon dag tidigare. Hör hur hon drar efter andan, beredd på att ta emot massa kritik. För det är väl bara då vi ringer till chefen? Berättade hur nöjda vi alla var, men märkte ändå att hon var beredd på att något negativt skulle komma. Det tog ett bra tag innan hon kunde slappna av och sen tackade hon mig för att jag hade gjort hennes dag.

Någonstans blev jag väldigt illa berörd av det. Fungerar vi människor verkligen så att vi bara ska klaga hela tiden, alltid fokusera på det som är dåligt.? Man läser hela tiden hur hemskt det är på boendena, hur de gamla blir misskötta osv. Det som gör mig ännu mer frustrerad är då personal som jobbar med det delar sådant. Innebär det att dom är så dåliga på jobbet? Att dom inte är lyhörda och aldrig ger någon en guldkant på tillvaron? Jag tror ändå att de allra flesta ställena är bra, att personalen som jobbar där vill att det de äldre ska må bra. Tyvärr läser man aldrig om det utan bara då något inte fungerar.

Tror även att då media bara tar upp problemen så ser anhöriga bara det också, samt att det anhöriga önskar inte är på samma nivå som verkligheten är.

Vi har dels lagar som styr ( lagar som jag inte är helt bekväma med men det är fortfarande inte personalens fel) Vi får aldrig tvinga någon, vi får inte heller använda oss av begränsningsåtgärder. Min mamma dog pga det, och jag var rädd att min pappa skulle elda upp hela huset av samma anledning.

Märker att jag svävar ut lite nu igen, men tanken med inlägget var att ge varandra beröm, försök hitta det positiva hur nattsvart det än är, och fokusera er på det. Mottagaren kommer att växa, och genast blir det en god cirkel. För visst växer du också mer av beröm än kritik?

Kramar Madde

kramar Madde

  • Personligt
  • 120 visningar

Gillar