Omgiven av idioter

Godmorgon alla. Det har blivit lite tomt med inlägg här ett par dagar, men nu är jag tillbaks :-)

Igår var jag på föreläsning med Thomas Ericsson. Omgiven av idioter har ni säkert hört talas om? Boken hade jag väldigt svårt att komma in i, tyckte mest det var svammel, men så fick jag lyssna på det, så lättförståeligt det blev. Hög igenkännande faktor och visst kände jag igen flera personer i det.

Hans idéer grundade sig på gamla studier om att det finns fyra olika personlighetstyper. De är uppdelade i i en fyrkant där högra sidan är extroverta personer, och vänstra introverta. Sen finns ett lodrätt streck där övre är sakorienterade och undre personorienterade. Väldigt enkelt. Varje ruta får en färg, precis det som ni ser på bilden ovan.

Nu är inte allt så svart eller vitt för de flesta har drag från andra bitar också. Jag inser att jag mest är grön, men går lite åt det gula hållet. Önskar att jag var mer blå, men har inte alls de egenskaperna. Har svårt för röda personer, men inser att jag blir extremt röd på våra APT. Helt seriöst,, vad är problemet? Lägg fram en punkt, ta ett beslut. Sluta älta, och alla måste inte ha en åsikt hihi. Har kommit på mig att gäspa, skruva på mig och sucka högt då det ska ta 20 minuter för att diskutera en kaffekopp haha. Visar det nog tydligt. Ett typiskt rött beteende.

Märker att jag har väldigt svårt för vissa personlighetstyper. Alla har röda egenskaper. Även det sa han. Röda, och gröna krockar totalt. Minns att min fd svärmor kallade mig för falskt och jag blev så otroligt ledsen. Jag som aldrig skulle ljuga för någon medvetet. Jag som knappt klarar av en vit lögn utan att få dåligt samvete, Jag tyckte hon var lite stressad av sig. Skulle alltid fixa och dona, och man skulle göra det på hennes sätt. Vi krockade helt enkelt. Igår fick jag förklaringen. Röda personer tycker att gröna är falska just på grund av deras personligheter. Gröna tycker att röda är okänsliga och kontrollerande.

De bästa kombinationerna är just grön-blå och röd-gul. Vi pratade lite om det på jobbet, och ett typiskt yrke för blå personer är... tada.. Specialist. Hur klockrent var inte det? Är gift med en blå person ut i fingerspetsarna. Jag kan bli galen på hans korrekthet, allt ska vara fakta. Vad är känslorna? Tyck någonting hihi .

Vi har pratat lite om det på jobbet också, och ibland lär man sig ett beteende, man mognar, får fler egenskaper. Situationen gör att man måste plocka fram andra egenskaper.

Samtidigt, varför inte acceptera sina egenskaper lite mer? Tänker lite på yrkesval? Så många som blir chefer utan att ha de rätta personliga egenskaperna? Jag skulle aldrig själv vilja bli chef, passar inte mina gröna personlighet.

Vad är ni för någonting? Vad passar er bäst?

Kram Mkramar Madde

Gillar

Kommentarer

Johaannaa
Johaannaa,
Jag började lyssna på den boken ! Men jag kunde verkligen inte fortsätta att lyssna då jag bara tyckte den vad jobbig haha 😃
nouw.com/johaannaa
Madelena
Madelena,
Kände också att boken var jobbig. Började, tappade fokus.
nouw.com/madelena
Sofia hult ,
Åh den föreläsningen missade jag i år.. var den bra?
www.devote.se/Sofiahult
Madelena
Madelena,
Jättebra, tyckte han var en bra föreläsare.
nouw.com/madelena
sannanorenius
sannanorenius,
Har velat sätt på den där föreläsningen, synd JAG inte kunde lösa det😞
nouw.com/sannanorenius
Madelena
Madelena,
Ibland blir det tyvärr så
nouw.com/madelena
Nilla,
Vilken intressant föreläsning!
blankatorpet.blogspot.com
Madelena
Madelena,
Det förklarade lite varför vissa krockar, och varför gamla teorier inte alltid fungerar.
nouw.com/madelena
Sandra,
va spännande, jag tänkte oxå gå på en av hans föreställningar men kom inte längre där efter hahah a
hoppas den va som du förväntade dig 😃
www.teamkjellstrm.blogg.se
Madelena
Madelena,
Mycket bättre. Blev lite besviken efter boken, men den här var bra.
nouw.com/madelena
sweetwords
sweetwords,
Den boken och en till köpte vi till år chef, han hade pratat om detta och det verkade intressant, fast tror den hette omgiven av psykopater =D. Kul att det var en bra föreläsning
nouw.com/sweetwords
Madelena
Madelena,
Den finns också 😊 Föreläsningen var super.
nouw.com/madelena
moiii
moiii,
Åh låter som en riktigt spännande föreläsning 😊 hade gärna varit där
nouw.com/moiii
Madelena
Madelena,
Timmarna bara sprang iväg 😊
nouw.com/madelena
charlottelinden.se,
Har faktiskt inte läst någon av hans böcker. Tycker att det känns lite obehagligt att så många tar detta som ren fakta i och med att det finns så otroligt många teorier och forskning inom personlighetspsykologi.
charlottelinden.se
Madelena
Madelena,
Ingenting är fakta. 😊 Finns lika många teorier som det finns människor nästan 😊 😊 😊 Tyckte aldrig om psykologi i skolan då det inte är baserat på fakta utan mer teorier. Det jag gillade med föreläsningen är att han tog upp varför inte de olika teorierna fungerar just för vi är så olika som personer.
nouw.com/madelena
lyckoslanten
lyckoslanten,
övre bilden då är jag blå-grön andra bilden lutar mot ingetdera 😊 Roligt med bra föreläsningar 😊
nouw.com/lyckoslanten
Madelena
Madelena,
Jag är mest grön-gul. Önskade att jag hade lite blått i mig 😊
nouw.com/madelena
Jag har läst böckerna han skrivit, och med jobbet fick vi ha en sån här föreläsning men med en annan föreläsare på min tidigare arbetsplats. Jag är typiskt grön 😉. Gillade boken, och skulle gärna gå på hans föreläsning 😊
www.saramadeleine.se
Madelena
Madelena,
Sen är ju människan föränderlig, vi mognar osv. Jag har inget rött i mig förutom på våra APT 😂
nouw.com/madelena