Omgiven av idioter

Godmorgon alla. Det har blivit lite tomt med inlägg här ett par dagar, men nu är jag tillbaks :-)

Igår var jag på föreläsning med Thomas Ericsson. Omgiven av idioter har ni säkert hört talas om? Boken hade jag väldigt svårt att komma in i, tyckte mest det var svammel, men så fick jag lyssna på det, så lättförståeligt det blev. Hög igenkännande faktor och visst kände jag igen flera personer i det.

Hans idéer grundade sig på gamla studier om att det finns fyra olika personlighetstyper. De är uppdelade i i en fyrkant där högra sidan är extroverta personer, och vänstra introverta. Sen finns ett lodrätt streck där övre är sakorienterade och undre personorienterade. Väldigt enkelt. Varje ruta får en färg, precis det som ni ser på bilden ovan.

Nu är inte allt så svart eller vitt för de flesta har drag från andra bitar också. Jag inser att jag mest är grön, men går lite åt det gula hållet. Önskar att jag var mer blå, men har inte alls de egenskaperna. Har svårt för röda personer, men inser att jag blir extremt röd på våra APT. Helt seriöst,, vad är problemet? Lägg fram en punkt, ta ett beslut. Sluta älta, och alla måste inte ha en åsikt hihi. Har kommit på mig att gäspa, skruva på mig och sucka högt då det ska ta 20 minuter för att diskutera en kaffekopp haha. Visar det nog tydligt. Ett typiskt rött beteende.

Märker att jag har väldigt svårt för vissa personlighetstyper. Alla har röda egenskaper. Även det sa han. Röda, och gröna krockar totalt. Minns att min fd svärmor kallade mig för falskt och jag blev så otroligt ledsen. Jag som aldrig skulle ljuga för någon medvetet. Jag som knappt klarar av en vit lögn utan att få dåligt samvete, Jag tyckte hon var lite stressad av sig. Skulle alltid fixa och dona, och man skulle göra det på hennes sätt. Vi krockade helt enkelt. Igår fick jag förklaringen. Röda personer tycker att gröna är falska just på grund av deras personligheter. Gröna tycker att röda är okänsliga och kontrollerande.

De bästa kombinationerna är just grön-blå och röd-gul. Vi pratade lite om det på jobbet, och ett typiskt yrke för blå personer är... tada.. Specialist. Hur klockrent var inte det? Är gift med en blå person ut i fingerspetsarna. Jag kan bli galen på hans korrekthet, allt ska vara fakta. Vad är känslorna? Tyck någonting hihi .

Vi har pratat lite om det på jobbet också, och ibland lär man sig ett beteende, man mognar, får fler egenskaper. Situationen gör att man måste plocka fram andra egenskaper.

Samtidigt, varför inte acceptera sina egenskaper lite mer? Tänker lite på yrkesval? Så många som blir chefer utan att ha de rätta personliga egenskaperna? Jag skulle aldrig själv vilja bli chef, passar inte mina gröna personlighet.

Vad är ni för någonting? Vad passar er bäst?

Kram Mkramar Madde

  • 144 visningar

Gillar