Månadens gästinlägg

Marlene heter jag. Jag skriver vanligtvis på min blogg fdensammamamman, men idag gör jag alltså ett litet gästspel hos Madeleine  Mitt liv består till stor del av hälsa och resor, att hitta ämnen till ett gästinlägg är inte så svårt – det svåra är att välja. Ska jag berätta om när jag bodde i Afrika, när jag jobbade på Viktväktarna, nån spännande resa eller något annat? Madeleines och min gemensamma nämnare är Viktväktarna, så det får nog bli åt det hållet. Men snarare hälsa än vikt. Vad är hälsa? Vad betyder det egentligen och varför är det viktig?

Fundera lite på det. För mej betyder hälsa att ta hand om min kropp på bästa sätt, så att den gör det jag ber den om, så länge som möjligt. Det innebär att äta bra, sova ordentligt, röra på mej och skratta mycket. Det innebär i sin tur att jag även försöker att göra saker som jag mår bra av och allt detta är inte alltid så lätt faktiskt. Vad är bra mat och vad mår jag bra av att göra? Bra mat kan ju ha två delar; mat som är nyttig och mat som får mej att må bra för stunden. Jag försöker att kombinera dessa. Jag prioriterar nyttig mat i min vardag, så kan jag flippa ut lite då och då utan att det gör något. Vardagen är ju trots allt de flesta dagarna i ett liv och de som är viktigast i längden. Självklart äter jag både godis, chips och pizza – men bara ibland. Numera känner jag i hela kroppen när jag äter sämre, det blir som en mysko baksmälla på nåt sätt.

Att göra saker man mår bra av då? Jag älskar att promenera och kan gå nästan hur långt som helst. Promenader är kanon, men tyvärr ger de inga muskler mer än i benen. Ju äldre man blir behöver man muskler i hela kroppen, för att helt enkelt hålla kroppen uppe. Jag är ingen som går på gym eller tränar styrketräning, trodde jag… Men nu är jag det ändå! För att min kropp behöver det. Allas kroppar behöver det faktiskt. Men det behöver inte vara så krångligt. Jag går fortfarande inte på gym, men jag tränar hemma. 15-20 minuter tre gånger i veckan. Å det gör susen!

Jag ser hälsan som ett ständigt pågående arbete, något man gör varje dag. Många pratar om motivation och ber om tips när motivationen uteblir. Jag brukar säga att motivation är ett hjärnspöke som bara sabbar för oss, glöm den och gör ändå. Som sagt; se det som ett arbete – något man bara gör, oavsett om man är motiverad eller ej. Man ringer ju inte till jobbet och säger ”jag kommer inte idag, för jag är inte motiverad”. Man biter ihop och gör det man ska. Det blir faktiskt en vana efter ett tag. Å varför är hälsa så viktig för mej då? Jo, för att jag lever med en massa olika diagnoser och har cancermarkörer i blodet som ökar risken för mej att drabbas av cancer. Mina läkare vill att jag ska ha en hälsosam vikt och vara fysisk aktiv minst 30 minuter om dagen, då har jag störst chans att klara mej undan sjukdom och skulle jag ändå drabbas så klarar jag förmodligen en behandling bättre.

Hälsan betyder så otroligt mycket för mej och jag har på senare tid insett hur mycket jag faktiskt vill leva! Det finns så mycket jag vill göra! Det handlar inte om siffrorna på vågen eller om det jag ser i spegeln, det handlar om att må bra. Så bra som möjligt så länge som möjligt. Sen ska jag inte sticka under stol med att det är lite häftigt att se en och annan muskel också, det trodde jag aldrig att jag skulle tycka  Så vad vill jag med detta gästinlägg då? Jo, att ni ska ta hand om er. Att ni ska tänka hälsa för resten av livet. Ni har nämligen bara ett liv. Detta är enda chansen vi får, sen är det finito. Så ta hand om er, på riktigt! Vill ni ha tips om hälsa, vikt, resor och en massa annat får ni gärna kika in på min blogg fdensammamamman.se. Där finns också färdiga veckomenyer för alla veckans dagar, med länkar till recept som oftast är både lätt- och snabblagade och med helt vanliga ingredienser som nästan alltid finns hemma. Jag visar upp hela mitt liv på instagram också @marlenerinda. Välkomna hem till mej helt enkelt. Tack Madeleine för att jag fick hälsa på hos dej 

kramar Madde

Gillar

Kommentarer