Har ni en sådan här hemma till jul? Kunde tänka mig det, för just dessa julstjärnor pryder många hem under juletid, Men vet ni vart den kommer ifrån?

Enligt sägnen uppkom den under azterkernas tid under 1300 talet då en av deras Gudinner dog pga brustet hjärta, och färgade bladen röda.

Lite mer sanning är nog att den kommer ifrån Mexico och växer där som stora buskar. Det korrekta namnet är Poinsettia efter en amerikansk ambassadör och botanist som tog med sig denna växt hem och till just krukväxt och samtidigt förädlade den i början på 1900 talet.

Julstjärnan är en tålig växt, men är känslig för just kyla. Klarar inte under 15 grader då bladen kan trilla av. Visste ni förresten att de färgade bladen inte är kronblad utan högblad och att julstjärnans blommor är små och gula och sitter innanför dessa?

Kram M

#madelenasjulkalender

Gillar

Kommentarer

lottashullerombuller
,
Vad roligt att veta.
Tyvärr kan jag varken ha julstjärnan eller hyacinten då jag inte klarar dessa för min allergi. Lite tycker jag synd om själv för detta och inte kan jag äta sillen, laxen och annan fisk på julbordet heller men räkorna på äggen det klarar jag som tur är.
nouw.com/lottashullerombuller
Madelena
,
Vad tråkigt. Hyacinter kan ju vara svåra men dessa. Måste vara tufft. nouw.com/madelena
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229