After the death of Avicii: We need to talk about the macho culture & health

Postad i: Film/TV/Music/Books, Thoughts

Pic: Welcome to the Village Festival 2017.


Vilken jäkla helg hörrni. Jag personligen har inte haft så mycket mer för mig än att redigera bilder, äta chips, plåta konsert och prata i telefon med flera nära och kära. Och en mening jag inte trodde jag skulle skriva av i sin tur två anledningar: Gråtit över Tim ”Avicii” Berglings bortgång. Det här var ju helt utomordentligt sorgligt. Kanske för att en framgångsrik svensk artist och förebild för många gått bort, kanske för att han haft stora problem psykiskt och fysiskt pga jobbat sönder sig, kanske för att han bara blev 28 år. En blandning skulle jag säga. Housemusik brukar inte vara en musikgenre jag spelar i mina lurar eller hemma, men lyssnat på i smyg ibland (smyg fram tills nu, pga palla bry sig om sådant längre?). Men det finns så OTROLIGT mycket i detta tragiska öde med denna person som vi MÅSTE prata om.

Jag hade absolut noll koll på Avicii som artist förutom låtarna i sig. Ingen aning om hur allt började, hur vardagen såg ut eller hur han jobbade i studion men så såg jag den där dokumentären "True Stories" på SVT Play i Fredags jag av okänd anledning missat och blev förkrossad. Och frustrerad och arg. Nu får en väl inte ta del av exakt allt men jag KAN inte för allt i världen förstå hur folk kan stå och se på när ett skepp håller på att sjunka. Hur pengar och berömmelse kan bli så pass viktigt (speciellt när en redan har lyckats väl med båda delar) trots att en bokstavligen går sönder inuti. Det blir så extra tydligt i dokumentären bl.a när han sitter i en taxi efter sjukhusbesök med ögonen i kors och bestämmer tid för telefonintervju. Då brast det för mig. Ville bara hoppa in i skärmen, ge honom en hård kram och säga "Men hallå vad gör du, du kan faktiskt inte ha det såhär". En annan liten scen men som även säger mycket är när han jobbar framför datorn i sitt hus och hans vän byter ut en tallrik med orörd mat med orden "Försök att äta lite nu" men Tim tycker mest att han är tjatig.

Men det är inte bara artistbranschen i sig vi måste prata om. Vi måste även prata om machokulturen och manliga strukturer. Att det på väldigt många sätt i samhället sitter inristat att män ska palla att jobba hårt för karriären utan att känna efter hur kropp och psyke mår. Att en bara ska kunna ösa framåt som ett tåg utan att visa sig svag. Det är så himla tragiskt och allt är patriarkatets fel (som vanligt). För visst är det absolut mest kvinnor och HBTQ-personer som drabbas av patriarkatet, det är en självklarhet och fakta, men för den sakens skull kan vi inte i alla fall helt avskriva hur män kan beröras (reminder: Egentligen oavsett trans eller cis). Cissi Wallin skrev väldigt bra om manliga strukturer igår: "Kan inte låta bli att tänka på alla unga pojkar som växer upp till män. Vars känslor och känslighet ännu inte får den plats som är rent livsnödvändig för att kunna vara hel som människa". Även Mia Skäringer har berört detta: "På bekostnaden av sig själv. Det är så sorgligt. Ett ljus som brann i båda ändar. Och i mitten fick vi stå och dansa. På en fest vi kunde lämna. Det är nu vi kommer ihåg att även du var en människa".

Men jag känner ändå lite hopp. Jag har sett otroligt många börja skriva på sociala medier om just detta. DJ's, personer med andra yrken och könsidentiteter. Jag vill ändå tro och hoppas att det positiva i detta hemska lämnar avtryck i artistbranschen om att ta hand om varandra. Att våga vara ärlig och orolig för sina medmänniskor. För människor ska inte behöva må sådär överjävligt när en håller på med sin passion. Speciellt inte när en är 28 år och inte ens är halvvägs till pension. Och för allt i världen måste vi prata med vår omgivning om machokulturen och känslor.


Se den otroligt intressanta och sorgliga dokumentären här.

The Swedish music producer and DJ Tim "Avicii" Bergling passed away too early this Friday, only 28 years old. It's heartbreaking and now 2 days after I've been thinking a lot about not just the music industry but also the macho culture and similar stuff. Try the Google translator in the sidemenu to read more! And please watch the really interesting and sad documentary "True Stories" if you can find it.

#avicii #ripavicii #nouwinspo

Gillar

Kommentarer

ninaramstedt
ninaramstedt,
Det är sjukt.. Alla människors psykiska ohälsa måste börjas ta på allvar.
En stor musiker har lämnat världen. Får en annan bild utav hans låtar nu konstigt nog. Som att det nästan var ett rop på hjälp i vissa låtar.
nouw.com/ninaramstedt