Jag är inte speciellt duktig på att laga mat och jag har inget jätteintresse av matlagning. Men för ett tag sedan blev jag lite sugen på att laga veganskt. Jag har haft en idé om att det är svårt och att det i princip består av råa grönsaker. Vegetariskt lagar jag ganska ofta och gillar det.

Sagt och gjort. Jag hörde mej för lite bland mina vänner som är veganer och fick lite tips.

En indisk currygryta ála veganstyle. Blev faktiskt jättegott och nu steker jag grönsaker som aldrig förr.

Jag har testat några veganska köttsubstitut typ tofu och sojakorv men gillar inte riktigt det utan äter hellre bara grönsaker. Stekt broccoli, blomkål, vitkål, tomater osv. Inga häpnadsväckande saker men för mej som är ny på området är det faktiskt ganska kul. Stekt blomkål är jättegott och ett toppenbra tillbehör på tallriken.

Frukt har jag alltid ätit mycket av men föredrar frukten rå och kall. Typ som juice, smoothie, fruktsallad eller bara som enskild frukt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

God morgon.

När jag vaknade imorse hade jag härlig träningsvärk. Jag var på gymmet igår för första gången på jäääätteläääänge.

Hur nöjd som helst.

Körde uppvärmning med cykel och hopprep.
Sen for jag runt och körde det mesta för att det var så himla kul att vara bland maskiner och vikter igen.

Rygg, bröst, biceps, triceps, rumpa och lite kondition.

Blev även en hel del marklyft samt boxning. Sjukt kul och sjukt saknat.

Det bästa var att kroppens muskelminne fungerade på topp. Behövdes inte mycket innan kroppen gick på rutin.
Dock kan jag inte köra lika mycket eller lika tungt som jag gjort tidigare. Målet är att komma upp till pb och sen plussa lite.

Älskar att ha träningsvärk.
Så fort jag har träningsvärk får jag lite bättre hållning. Och så blir jag glatt påmind om att jag faktiskt har gjort något med min kropp som gör att den fått anstränga sig utöver det vanliga.
Bygga nya muskler och träna upp de gamla.

Hoppas på att kunna återvända till gymmet snarast....

Likes

Comments

Jag får frågan ibland hur jag klarar av att arbeta på förskola eftersom det anses som ett tungt jobb med mycket lyft.

Jag lyfter och bär mycket i min vardag så jag tycker inte att 10-15 kg är så mycket.

Matkassar, hundar, barn, hockeybagar och diverse annat så jag upplever inte mitt jobb som tungt.
Hästarnas höpåsar, mocka boxar, fylla på vattentunnor, skotta snö etc.

Jag tänker inte på om det är tungt eller inte, det är saker som är kul att göra och då blir det lätt.

Nu väntar skridskoåkning....

Likes

Comments

Häromdagen fyllde jag år och fick då ett havssalt som ska vara fantastiskt för hyn, speciellt för psoriasis och självsprickor/sår. Jag testade det igår och man blir helt klart len som sammet. Jag fick också ett bodybutter att smörja in mej med efteråt. Kul att se om det hjälper.

Längtar lite till värmen nu, känner att det vore skönt för både kropp och knopp att bara få ligga på en strand och njuta av en bok, sol och salta bad. Jag kikade lite på väderprognosen på Kanarieöarna och lite andra resmål som inte ligger så långt bort och den var inte så munter.

Blir att drömma om värmen ett tag till känns det som....

Nu väntar hundpromenad i snön.
Trevlig helg!

Likes

Comments

Häromdagen fick jag frågan om jag på något sätt kunde beskriva hur det känns att ha de åkommor/ sjukdomar/ diagnoser som jag har. Hur hanterar jag vardagen?

1. Genom att inte känna efter.
2. Att acceptera att det är som det är.

Att försöka beskriva hur det känns är svårt. Eftersom jag jobbar på att inte känna efter är det svårt när jag ska försöka förklara.

Men jag ska försöka ge exempel:

Att träna är fantastiskt men jag får mjölksyra direkt.

När träningskompisar säger efter fem minuters jägarvila att de börjar få mjölksyra så har jag haft det efter tre sekunder.

Om jag springer är jag lika slut efter hundra meter som efter en kilometer.

På jobbet är det lika jobbigt att klä på ett barn som tio stycken.

Jag återhämtar mig snabbt men jag har ingen uthållighet. Ändå är jag hyfsat stark och det är ingen annan som märker hur ont jag har eller hur tungt det är.
Vinsten för mej blir att jag fortsätter mitt liv istället för att ligga kvar i sängen för att det är för jobbigt att gå upp.
Inställningen och hjärnan klarar så mycket. Det är inte farligt att ha ont, det är tråkigt och jobbigt. Men om jag skulle sluta att göra saker som gör ont eller är tungt då skulle jag vara tvungen att göra ingenting och ändå ha ont...

Så det är bättre att leva med smärta och göra massor med roliga saker även om det gör ont än att bara sitta still och ha ont ändå, iaf för mej.

Likes

Comments

Årets första jobb och skolvecka är snart slut och jag låg i sängen i natt och funderade över året som gått. Vad mycket som har hänt och så fort tiden går. När man tittar tillbaka på vissa saker känns det som att det hände igår och vissa saker känns som att det var en evighet sedan.

Som att gå på gym. Det är faktiskt flera år sedan. Jag hängde sammanlagt ca ett halvår på gym och jag gillade det supermycket. Av olika anledningar så sa jag upp mitt medlemsskap men hoppas på att jag under 2018 kommer till gymmet igen. Rörelse, hemmaträning och att vara aktiv är jag ändå men jag saknar maskinerna, vikterna och boxningen.

Hästarna, utlånade och saknade. De har det toppen där de är men det är några timmars resa dit så även om jag har fri tillgång till dem så är det svårt när vi inte har sommarhuset kvar (som låg i närheten av där hästarna är).

Sommarhuset i dalarna. En liten oas som efter 30 år i familjens ägo nu fått en ny ägare. Jag ägnade sommaren åt att rensa, köra till tippen, packa och att flytta och förvara de saker som ska behållas.

Pappa. Min pappa insjuknade för ca 3 år sedan i lungcancer. I oktober somnade han in. Otroligt saknad och väldigt tomt är det.

Julen i år var annorlunda men bra.
Nyår firades i fjällen med riktig vinter, kallt och massor med snö, skidor och skoteråkning.

Resor utomlands. Mallorca, varmt och skönt, umgås med vänner, äta gott, sola och bada. London, kallt, god mat, sevärdigheter och julpynt.

Livet är i ständig rörelse. Livssituationer som ändras, sjukdomar, separationer, nya partners, nya familjekonstellationer, nya boenden, gamla boenden, nya jobb eller utbildningar. Eller kanske allt lunkar på som tidigare.

Vi får se vad 2018 kommer att bjuda på.

Själv börjar jag med ett träningspass och en hundpromenad....


Likes

Comments

Häromdagen fick jag frågan:
Vilken av dina diagnoser skulle du helst bli av med?

Efter en lång stund kom jag på vad som stör mej mest och det är egentligen ingen av mina diagnoser utan min åksjuka.

Den blir värre och värre med åren och troligtvis spelar min övriga "form" och diagnoser in. Jag kan ju undvika att bli åksjuk genom att inte åka tåg, båt och att inte flyga. Samt att köra bilen själv istället för att sitta bredvid.

Men det är ju otroligt härligt att få se nya platser och upptäcka nya länder.

Förr kunde jag flyga utan att må dåligt men det går inte numer. Jag har fått minska flygtiden mer och mer. Nu flyger jag helst inte mer än 3-4 timmar eftersom jag känner att förutom illamåendet så tar kroppen stryk. Åka båt går bra inomskärs (oftast) men över havet åker jag helst inte. Tåg, gamla sorten och korta sträckor går oftast bra. Och bil om jag kör eller sitter fram, inte bak.

Tyvärr mår jag illa på åksjukepiller och inga huskurer eller annan behandling har fungerat. Reagerar vanligtvis med illamående.

Hoppas på något revolutionerande genombrott snart så att jag kan få utforska mer platser utan att må illa på vägen dit....

Likes

Comments

Jag läser en kurs om kost, näringslära och hälsa. Idag fick jag göra en livsstilsanalys.

Kul att svara på en mängd frågor om hur man lever och äter. Jobb, skola, fritid och mat. Hur ser en vanlig dag ut, skiljer sig vardagar från helger?

Svaret av alla tester blev inte så oväntat. Jag får alltid nedslag på sömnen eftersom jag sover lite och vaknar ofta. Anledningen till detta har inget med huvudbry att göra utan det är rent fysiska orsaker vilket jag accepterat och inte stör mej på.

Jag tycker inte att jag gör så himla mycket nu när hästarna är utlånade och jag inte tränar på gym, men vid en jämförelse så ser jag att jag är "igång" mer än många andra.

Att röra på sig är viktigt för välmåendet, både fysiskt och psykiskt. Kroppen och hjärnan behöver stimulans. Gör något roligt på väg hem från jobbet eller skolan. Hoppa på ett ben, gå lååångsamt eller fort, sicksack eller bara hoppa av bussen/tunnelbanan en hållplats tidigare eller parkera bilen lite längre bort. Få upp pulsen och lär dig något nytt varje dag så blir både kroppen och hjärnan glada och du med.

Snart väntar en hundpromenad i frosten.

Likes

Comments

Nyss hemkommen från en härlig Londonresa.

London ligger på ett jättebra avstånd, ca två timmar bort. Eftersom jag inte mår så där superbra av att flyga (eller av att åka tåg, båt eller bil) så är det skönt att resan är kort.

Vi har gått, åkt tunnelbana, buss och taxi. Sett väldigt mycket på kort tid och ätit väldigt gott.
Jag hade absolut inte väntat mej att maten skulle vara så god. Hade en gammal idé om kokt kött och Yorkshirepudding
Så var inte fallet utan all mat var jättegod.

Vi har sett massor med sevärdigheter, muséum, parker, marknader, affärer, pubar, restauranger och ett tivoli. Åka med kollektivtrafiken är att föredra samt att använda apostlahästarna.

Kan rekommendera Victoria and Albert museum, Winter Wonderland i Hyde Park, marknaden i Notting Hill, Afternoon Thé på Reubens och Jamie Olivers Italian restaurant och såklart alla fina byggnader och mycket mycket mer.

Dagen innan vi skulle åka så lyckades jag dra till min rygg när jag halkade. Jag gick till naprapaten som fixade så gott det gick. Tyvärr är det ju inte så ofta som det går att fixa utan kroppen krampar, stelnar och låser sig mer än vanligt.

Jag tycker att rörelse är det bästa sättet för att få kroppen att slappna av och i London gick jag väldigt mycket och gjorde lite strechövningar. Oftast när jag gör illa mej brukar det funka att chocka kroppen med att göra ännu mer men just i de här fallen funkar det inte tyvärr.

Så efter ett par härliga dagar borta hoppas jag nu på att jag ska lyckas återfå bärigheten i ryggen så att mina övningar inte gör ont. Samt att sträckningen ska läka fort så att jag kan sträcka på mej igen...

Likes

Comments

Idag på morgonen halkade jag och drog till ryggen. Kände på en gång att det inte blev så bra.

Efter några timmar på jobbet (förskola) kände jag att jag nog behövde få lite hjälp, inget av det jag gjorde själv hjälpte.

Jag hade tur och fick komma till Jonas, en naprapat som jag träffat en gång tidigare för någon vecka sedan.

Efter lite knäckande, tryckande och masserande så blev jag lite rörligare igen och liiiite mindre ostabil. Musklerna var inte så samarbetsvilliga utan krampade och bökade.

Ett litet dilemma jag har är att så fort som jag blir pyttelite bättre så tror jag att det aldrig har hänt utan kör på som innan och det brukar sällan hjälpa.

Nu väntar lite skolarbete och mat och sen hoppas jag verkligen att hemläxan (rulla på höfterna och stretcha höftböjaren) och behandlingen skall göra susen...

Likes

Comments