200g solsikkefrø/kjærner, ønskelige nøtter eller andre frø som du liker

1-2 ss lønnesirup

2 ss sitronsaft

1 ss næringsgjær (kan sløyfes)

2 ss Tahini

ca 0,5 dl vann

1/2 hvitløk (kan sløyfes)

*Bytt ut med solsikkefrø med nøtter om ønskelig.
**Har du ikke Tahini kan du bytte den ut med miso som er lik i konsistens, og har du ikke det prøv nøttesmør eller bare litt salt. Miso får du på asiatiske butikker/innvandrerbutikker.

Bløtlegg frøene/ nøttene i ett par timer om du har tid til det. Hell i så fall bløtleggingsvannet ut og skyll nøttene før bruk. Blend alle ingrediensene i en blender. Skrap ned på sidene underveis. Du skal få en glatt masse. Tilsett litt mer vann om nødvendig. Smaksett om du ønsker det. Osten er nå klar til bruk!

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

Etter 3 mnd Vi serverte pizza med spekemat som topping.

Søndag merket jeg at gutten var blitt litt urolig, han var rastløs og litt mer aktiv enn vi har sett han på lenge..

Mandagen kom og vi skulle på lysbehandlig, han var sur da han våknet, lenge våken på natta i forkant så jeg tenkte ikke spesielt over det.

På lysbehndlingen var han litt unormal krass til alle som jobbet der, inkludert meg og ville ikke høre etter (slik som tidligere), alt i sitt tempo når det passet han ..

Da vi dro hjem kjørte vi innom butikken for å kjøpe pålegg han kunne ha på skolen og tenkte at jeg skulle sjekke ingrediensene til rødvinspølsen i brukte.. joda der står det.. inneholder MELKEPROTEINER , med en veldig liiiten skrift.Disse dagene har det bare eskalert, han skjønner ikke stort selv og er lei seg fordi kroppen ikke henger med lengre.

Det som er greit er at vi har fått det bekreftet dobbelt opp med å teste ut bare laktose og melkeproteiner, og melkeproteiner for seg selv, det er melkeproteiner som er den verste.

Sist var det ikke så ille som det er nå, han er helt tilbake på start i forholdt til ADHD.

Så vi får bite tennene sammen og holde ut denne uka, vi satser på at det kan ta en dag eller to ekstra siden det er rene melkeproteiner som var i spekematen.

JATAKK til større skrift og tydeligere markering på allergener!
​​( noe som er forbedret seg veldig siste året!) 

Likes

Comments

Vi ser stadig positive forandringer etter endring av kosthold, bare de siste dagene har vi sett flere tegn på forbedring!


Nå er vi straks i uke 9 av kostholdet.


Bare i dag har det vært et par ting.


 •  sov til klokken 13.00 i dag. Var lenge våken i natt da, men han bruker alltid å stå opp i 10-11 tiden senest.
 • Hørte han rotet på badet, da jeg kom inn fortalte han at han var på let etter luskam , han skulle ta vekk skjell-laget i hodebunnen vi startet å behandle i går :) DET har aldri skjedd før, vi har kranglet oss til spesiellt denne behandlingen tidligere. Ingen klaging og var kjempeglad for at jeg spurte om jeg skulle hjelpe han :)
 • Gikk frivillig i dusjen og vasket av seg all krem olje og skjell.
 • Han har vært oppmerksom på småting guttene har gjort, dem hadde griset på sofaen og knekt et plastlokk. han tilbydde seg å ta dette.
 • Han smører seg med både hudkrem og kortison!
 • Han er godt fornøyd med maten
 • OG jeg fikk lov til å klippen han FØRSTE gang jeg spurte. Det har heller aldri skjedd før, inkludert at det gikk fort og uten store klaginga.

  Det beste , han smiler hele dagen og er hyggelig, høflig,hjelpsom og oppmerksom 💛

  Jeg har fått gutten min tilbake og i forbedret versjon !

Likes

Comments

I dag er det 2 mnd siden vi forandret kostholdet på Turboen 

Da kan vi herved skifte kallenavnet !
 1. ​ han har blitt rolig, gladere, mer omtenksom, hører etter beskjeder som blir gitt, gjør oppgaver hjemme enten selv eller ved beskjed fra oss.
 2. Han har for første gang vasket klær, tørket dem i tørketrommel. Kommet hjem på klokkeslettet jeg gav uten å ringe etter å etterlyse/påminne om hva klokken er  (det er en milepæl!!!! )
 3. Han husker på å smøre seg etter dusj.
 4. Veldig oppmerksom på maten ,om det er riktig mat.
 5. Han leser kjappere nye lesestoff, jobber litt mer på skolen enn før jul (etter hva han selv sier- har ikke fått høre noe fra skolen annet enn at dem observerer at han er roligere)
 6. Psoriasisen har stagnert for første gang!!!! HURRA
 7. Hvis han glemmer å smøre seg 1-2 dager, så har det ikke kommet nytt skjellag. Tidligere kom det bare han glemte å smøre seg på 24 timer.
 8. Nå smører han 1 gang om dagen kontra to ganger..


Det jeg har erfart og lært i løpet av disse to mnd er at man skal alltid gjøre det som føles rett, selv om andre rundt deg sier at det er feil!

Stå på for det du tror på, og gjør det som er best for deg og dere !

Er ikke alltid den korte "enkle" veien som er best å ta, mange ganger er det den lange kronglete veien som vise hva sannheten er og gir best resultat.
Jeg er glad jeg stolte på magefølelsen min!


Likes

Comments

Tilbakeblikk på første gang vi introduserte melkeprodukter etter et oppholdt på 5 uker

​​"Nå er det en uke siden vi prøvde oss på litt ost på pizzaen til gutten vår.

Først i dag kan jeg se ørliten forandring på Gutten min i positiv retning!

Fra mandag til i dag (Torsdag) har det vært kaotisk med en sur kranglete gutt som bare ser negativt på ting, vi har kranglet fra vi sto opp til han gikk og la seg- så og si!
​Maten ble et problem, leksene ble ikke gjort mer enn halvt pga manglende rohet i kropp og sinn - rett og slett helt forferdelig start på uka!

I dag.. våknet det en høvelig blid gutt som kun kjeftet når han slo seg i foten.

Spiste frokost i går og i dag, våknet raskt og var lett å få i gang uten å mase (alt for masse) på. Tenker dette er en helt normal oppførsel på en i tenårene. (13 år)

Hjalp gladelig med å vekke lillesøster og forklarte rolig og pent om hvorfor han hadde gjort henne sur.

(prøvde seg visst på omvendt psykologi på henne 😊)

Ble ikke klaget på noe, annet enn at det ble brukt en smule lang tid på å komme seg helt ut ytterdøra og på skolen. Ingen slamring i døren selv om jeg ble irritert og hysjet han ut.

Så selv om det ikke gav utslag på blodprøve om allergi mot melk, så reagerer han kraftig på det.

Han kunne ikke få i seg noe melkeprodukter når han var liten da han ble skikkelig dårlig av det.. bare synd man ikke ble mer obs på det etterpå også. Det er ingenting som sier at menneskekroppen skal ha melk fra ku!"


Her kan du lese litt om en leges syn på diett og adhd " Jeg er neppe den eneste legen i Norge som har sett hvordan ulike matvarer kan påvirke atferden hos barn med hyperaktivitet og ADHD. "


Likes

Comments

Likes

Comments

​Melk, gluten og soyafri melblandinger og melsorter

Jyttemel (serie)

Schär (serie)

Toro glutenfri (serie)

Ris-mel

Sesam-mel

Bokhvete

Hirse-mel

Potet-mel

Mais-mel 

Havre-mel

Mandel-mel

Kokos-mel


Likes

Comments

I perioden 1997-2008 ble det gjennomført en studie hvor man så på melk og barn med atferds- og/eller konsentrasjonsvansker her i Norge.
Noen mennesker har problemer med å bryte ned melkeproteinet kasein, og at det i stedet dannes såkalte peptider. Teorien er at disse påvirker sentralnervesystemet og kan gi en opiumlignende effekt – barna blir rett og slett utsatt for en slags dop og reagerer med hyperaktiv atferd eller uro.
​En gruppe på 20 barn som fikk fjernet melkeprodukter fra kosten. Noen hadde diagnosen ADHD, og alle hadde problemer med konsentrasjon.

-  resultatet oppsiktsvekkende. Mange av barna ble helt symptomfri, de fleste opplevde en bedring.

Urinprøver underveis viste en tydelig nedgang av peptidnivået hos mange av barna.

- Dette er ikke noen vidunderkur for alle. Atferdsproblemer kan skyldes flere faktorer. Men mange urolige barn vil utvilsomt ha nytte av kostomlegging.

Likes

Comments

Kumelksallergi/ intoleranse er den vanligste typen allergi hos småbarn. Den innebærer at immunforsvaret reagerer på proteiner eller peptider (deler av proteiner) i melka. Vanlige symptomer er eksem, elveblest, oppkast eller diaré, men alle former for allergiske reaksjoner kan forekomme. Hos spedbarn kan blod i avføringen være et tegn på melkeallergi. Melkeallergi inntreffer vanligvis tidlig i løpet av først leveår, også noen ganger som reaksjon på at ammende mor drikker melk. Heldigvis er prognosene gode. Hele ni av ti barn har vokst av seg melkeallergien innen de begynner på skolen, mange allerede før fylte 3 år.

Laktoseintoleranse
Melk inneholder også melkesukker (laktose). Dette finnes i både kumelk og morsmelk, og det tåles godt av så å si alle de første leveårene. Ved laktoseintoleranse nedsettes toleransen for melkesukkeret gradvis fra barnet er 2-3 år gammel.

Dersom barnet i alderen 3-10 begynner å få løs avføring eller mye luft i magen ved inntak av melk, er det sannsynlig at det er snakk om en laktoseintoleranse enn melkeallergi.

Behandling

Behandling av melkeallergi innebærer fullstendig eliminasjon av kumelksprotein i kosten. Melkeproteiner finner du i alle typer melkeprodukter, i tillegg til at melkepulver, smør/margarin, fløte og lignende brukes som ingredienser i de fleste blandingsprodukter.

Det er derfor viktig å alltid lese varedeklarasjonen nøye for å gjøre seg kjent med hvilke produkter som er trygge. Også melk fra geit, hest, bøffel og lignende bør unngås, da melkeproteiner fra andre pattedyr likner mye på kumelksproteiner.

Matvarer som kan inneholde melk

Alle blandingsprodukter, som brød, pålegg, margarin, suppeposer, sauser, blandingsprodukter av kjøtt/ fisk, barnegrøter, fruktpuréer, kaker, kjeks, godteri osv.


Melk er tillatt å deklarere som:

Kasein, kaseinat, myse, créme fraiche, fløte, fløteis, kjernemelkpulver, laktalbumin, margarin, melk, melkeprotein, melkepulver, melketørrstoff, ost, ostepulver, rømme, skummetmelkpulver, smør, tørrmelk, yoghurt og yoghurtpulver.

Ingen tilsetningsstoffer (E-stoffer) inneholder melkeprotein eller laktose.

Kan inneholde spor av melk

Mange produkter er merket med ”Kan inneholde spor av melk”. Dette er matvarer som ikke i seg selv inneholder melk som ingrediens, men der melk inngår i andre produkter som tillages i samme lokaler som, eller på samme maskin som, den aktuelle matvare.

Denne type merking betyr altså ikke at produktet ”inneholder litt melk”, men heller at det er en risiko for at aktuelle matvare kan ha kommet i kontakt med melkeprotein gjennom produksjonsutstyr eller luftforurensning.

De aller fleste melkeallergikere behøver ikke ta hensyn til denne type merking. Dersom det er snakk om alvorlige reaksjoner på små mengder må risikoen for slik forurensning imidlertid tas i betraktning.


Trygge matvarer ved melkeallergi

A) Rent kjøtt, fisk, egg, kylling, både til middag og som pålegg

B) Alle grønnsaker, frukt, bær, nøtter og belgfrukter

C) Ris, pasta, potet, havregryn, og andre rene kornvarer og frø

D) Alle matoljer

E) Juice, nektar, saft, brus, te, kaffeLikes

Comments

Hva er hveteallergi?

Hvete kan gi ulike typer reaksjoner. De som er disponert for allergi reagerer ofte på hvetestøv (for eksempel ved baking), uten at de reagerer på hvete i maten. Laboratorietester som tyder på at hvete ikke tåles, må derfor alltid vurderes sammen med symptomer og erfarte matvarereaksjoner.

De vanligste kornslagene våre (hvete, rug og bygg) inneholder proteinet gluten. Ved sykdommen cøliaki tåles ikke gluten, så de som har denne sykdommen må spise glutenfri mat. Diagnosen cøliaki stilles ut fra spesielle undersøkelser av tarmen. Hveteallergikere og cøliakere kan bruke glutenfritt mel som erstatning, men tåler ofte havre.

Siden kornvarer brukes mye og er viktige kilder til næringsstoffer i norsk kosthold, er det viktig å få stilt en riktig diagnose slik at kostholdet blir riktig og ikke unødvendig strengt.

Hvilke reaksjoner gir hvete hos en hveteallergiker?

Hveteallergikere kan reagere forskjellig på inntak av produkter med hvete. Eksempler på reaksjoner, er diaré, magesmerter, forverring av eksem, astma og allergisk sjokk.

Hvordan behandles hveteallergi?

Matvareallergi behandles ved å utelate matvarer som ikke tåles fra kostholdet.

Hvor finnes hvete?

Det meste av norske kornprodukter og bakervarer inneholder hvete. Ellers brukes hvete i en rekke sammensatte retter, som for eksempel sauser og supper. Pasta (makaroni, spagetti og lignende) er basert på hvete. De fleste hveteallergikere reagerer også på rug og bygg.

Hva kan en hveteallergiker spise?

Hveteprotein finnes ikke i rene produkter av melk, egg, kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, nøtter, olje eller grønnsaker. De fleste påleggstyper er uten hvete.

Korntyper som mais, ris, bokhvete og hirse er gode erstatningsprodukter. Mange tåler også havre. Hvetefritt og glutenfritt kosthold vil i praksis være nokså likt.

Glutenfrie produkter, som melblandinger, pasta, kjeks, knekkebrød og frokostblandinger kan brukes. Noen av disse inneholder hvetestivelse, men her er mengden av hveteprotein så liten at de fleste hveteallergikere tåler det.

Velassorterte dagligvarebutikker har glutenfrie produkter, og det samme gjelder for en del helsekostforretninger. Mange hveteallergikere baker brød selv, men det er også enkelte bakere som selger egnede glutenfrie varer. De lokale cøliakiforeningene har oversikt over aktuelle bakere.

Siden hvete brukes i mange sammensatte matvarer, er det viktig å lese ingredienslistene nøye!

Hvordan vet man om matvarene inneholder hvete?

Ingredienslistene på sammensatte matvarer vil informere forbrukeren om innholdet i varen. For allergikere og cøliakere er spelt det samme som hvete og kan altså IKKE brukes. I følge merkeforskriftene skal alle produkter tilsatt hvete merkes med hvete i ingrediensliseten. Hvis man er usikker på hva ordene i ingredienslisten betyr, bør man finne ut av dette eller unngå å spise matvaren.

Likes

Comments