Vad är ångest och hur känns det?

Har du haft ångest någon gång så vet du hur det känns och ingen behövde direkt berätta för dig att det var ångest utan att du bara visste. Men hur förklarar man det för någon som aldrig upplevt de?

Det är svårt och det går omöjligt att förklara så bra att personen kan känna, förstå eller uppleva känslan.

Ångest känns olika från person till person och därför hade alla beskrivit det lite olika antagligen.
Om man frågar mig hade jag sagt att det känns som obehag. Jag får en klump i magen, oroskänsla i kroppen, som en pirrande känsla och en inre stress av inget alls. Allt samlas som en klump i magen och som gör det tungt att andas. Jag känner att jag bara vill bort ifrån kroppen och lämna mig själv när det är som värst. Det är som att någon sitter i ens hjärna och styr och skapar denna känsla för att göra en olycklig och frustrerad.

Detta läser vi ifrån vårdguiden 1177:

Ångest är en stark oro eller rädsla som tydligt känns i kroppen. Det är obehagligt men inte farligt att ha ångest. Om du har så mycket ångest att det börjar begränsa ditt liv kan du behöva söka hjälp. Det finns bra hjälp att få.

Symtom på ångest

Ångest är en intensiv känsla av obehag och oro som känns i kroppen. Eftersom det känns så starkt i kroppen kan det vara svårt att förstå att det har att göra med hur man mår psykiskt.

Du kan till exempel känna

  • ett tryck över bröstet,
  • att hjärtat slår snabbt eller hårt,
  • att du blir torr i munnen
  • att du får en klump i magen eller känner dig yr eller svag i musklerna.

En del får diarré eller måste kissa oftare än vanligt.

Det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är ångest. Ångest är reaktioner från nervsystemet som du inte kan styra själv. Det kan kännas mycket obehagligt att ha ångest, men det är inte farligt.

Overklighetskänslor

Ofta kommer ångesten utan att det finns något tydligt yttre hot vilket kan skapa en känsla av overklighet. Många beskriver det som att befinna sig "i en bubbla", avskärmade från omvärlden.

Ångest kan upplevas olika för olika personer, och även kännas på olika sätt olika gånger. De flesta upplever ångest någon gång i livet. En del får det bara någon enstaka gång. Andra kan ha stark ångest som ofta kommer tillbaka, eller ångest som håller i sig länge.

Känsligare för stress

Ångest kan göra att det blir svårt att slappna av och att sova bra. Du kan vakna på nätterna och på så sätt få sömnen störd, eller få för lite sömn. Det kan i sin tur göra att du blir känsligare för stress, vilket kan öka din ångest. Ångest kan också göra dig rastlös, otålig och lättirriterad, eller att du lättare blir arg eller ledsen.

Ångest är ett tillstånd som går över av sig själv, ofta på några få minuter. Men tanken på ångesten kan stanna kvar längre, och göra dig rädd för att känslan ska komma tillbaka.

Vad beror ångest på?

Ångest är en naturlig reaktion och betyder inte att det är någonting fel med dig.

De symtom du upplever när du har ångest beror på att kroppen reagerar på att något verkar hotfullt. Kroppen gör sig då redo att hantera situationen genom att öka mängden adrenalin och andra stresshormoner i blodet. Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och andningen blir intensivare.

Ångest i samband med en kris

Du kan få ångest och veta vad den beror på. Det kan vara när det händer något svårt i livet, till exempel om du får besked om en allvarlig sjukdom eller är tvungen att skiljas från någon som står dig nära, om du blivit av med jobbet, utsatts för ett övergrepp eller om någon behandlar dig illa. Du kan även få ångest i samband med en depression.

Du kan också få ångest inför något som känns särskilt svårt, kanske ett viktigt möte eller en anställningsintervju. Det kan visserligen vara jobbigt, men då vet du i alla fall att ångesten kommer att gå över efteråt. Det kan göra den lite lättare att stå ut med.

Koppling till stress och alkohol

Ångest kan också komma utan att du vet varför, eller av saker som du inte tänker borde ge ångest. Det kan ibland göra ångesten svårare att uthärda och göra dig mer rädd, eftersom du inte kan förstå orsaken.

Stress och ångest hänger ihop – att ofta känna stress ökar risken för ångest och utmattning. Du kan också få ångest av att dricka alkohol eller använda droger.

Förväntansångest - rädsla för ångesten

Om du tänker mycket på hur obehaglig du upplever din ångest och lever med en rädsla för att ångesten ska komma tillbaka kallas det för förväntansångest.

Om din förväntansångest gör att du börjar undvika situationer som du förknippar med att få ångest, kan ångesten tvärtom bli starkare. Därför är det viktigt att ändå göra det du tänkte göra innan du fick ångest.

Vad kan jag göra själv?

Det går att lära sig att hantera ångest, men det kan ta lite tid. Ångesten är inte farlig men den kan hindra dig från att leva som du vill.

Du kan göra en hel del för att minska ångesten. Alla människor är olika. Ett råd som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Det viktigaste är att du försöker leva ditt liv som du vill, samtidigt som du övar dig på att tillåta ångesten att finnas där.

Att hantera ångest i stunden

Ångesten kommer och går, och precis som alla upplevelser går den över av sig själv efter en stund. Många som har ångest vill snabbt bli av med obehagskänslorna. Men om du stannar kvar i känslan kommer du att märka att ångesten slutar att öka, och till med minskar efter en stund. När du får ångest kan du pröva att göra så här:

  • Sätt dig på en stol och tryck ner fötterna i golvet eller marken och känn efter hur det känns.
  • Beskriv för dig själv vad som händer just nu och tillåt dina tankar att vara som de är.
  • Andas lugnt. Lägg en hand på magen och känn andningen.
  • Fortsätt eller börja om med det du tänkte göra från början, innan du fick ångest.

Att hantera ångest på längre sikt

Gör det som är viktigt för dig även när du har ångest. Det kallas exponering och är den viktigaste delen i behandlingen av ångest. Att exponera sig betyder att man utsätter sig för obehagliga känslor. Om det är för svårt att göra det du vill på en gång, så kan du utmana dig i små steg.

Exempel på exponering:

Om du exempelvis slutat åka hiss på grund av att du är rädd att få ångest kan det första steget vara att du föreställer dig att du går in i en hiss. Nästa steg kan vara att gå till en verklig hiss och trycka på knappen så att dörrarna öppnas. Nästa steg kan vara att en kort stund gå in i hissen och sedan gå ut igen. Efter det kan nästa steg vara att åka en våning i taget. Kanske först tillsammans med en vän. Sedan ensam.

Målet är att du till slut ska klara av att exponeras för hela situationen, från början till slut. Genom att klara av det du är mest rädd för kommer tilltron till din förmåga att öka, och din ångest att minska på sikt.

Vila, rörelse och återhämtning

Försök att vila och få tillräckligt mycket sömn. Om du har svårt att sova är det bra om du ändå kan försöka ta små vilopauser. Det motverkar både stress och sårbarhet för ångest.

Rör på dig, till exempel genom att träna, promenera eller dansa. Gärna så att din puls ökar, och att du blir lite varm och svettig. Den fysiska ansträngningen hjälper kroppen att producera ämnen som får dig att må bättre. Träning gör det lättare att slappna av och sova bra.

Går det att minska stressen?

Om du är stressad, fundera på hur du skulle kunna minska stressen. Kan du sänka kraven på dig själv? Testa att göra avslappningsövningar. Sådana hittar du som appar eller på nätet.

Om du röker, snusar, dricker alkohol eller dricker mycket kaffe, pröva att minska på det eller sluta helt. Nikotin och koffein är ämnen som kan öka ångesten och ge sämre sömn. Försök även att minska på sådan mat och dryck som innehåller snabba kolhydrater som socker, vitt bröd och läsk.

Lär dig mer om ångest och hur du fungerar

Läs om ångest eller ta del av andras erfarenheter, till exempel på nätet. Du kan ta kontakt med Svenska Ångestsyndromsällskapet eller någon annan förening och få stöd, tips och råd av personer som har egen erfarenhet.

Lär dig mer om hur du fungerar och hur din kropp reagerar. Pröva att hitta egna sätt att lindra din ångest.

Ett sätt kan vara att medvetet göra något aktivt för att byta sinnesstämning, till exempel ta en promenad, läsa en bok, lösa korsord, sudoku, eller prata med någon som får dig att tänka på något annat. Har du haft ångest tidigare och märkt att något särskilt hjälpte? Pröva att göra samma sak igen.

Om du vill prata eller chatta med någon anonymt, kan du kontakta någon av de jourer som finns, till exempel hjälplinjen.

Tack för att du läste och hoppas du lärt dig något och tyckt de vart lite intressant. Ångest blir allt ner vanligt och det är viktigt att veta hur man själv ska hantera det om man upplever de.

Kom ihåg att ångesten i sig är inte farlig, bara fruktansvärt obehaglig. Men härda ut ångesten och låt den gå förbi dig som en vind. Det är lätt att hamna i dåliga beteenden för att man känner att ångesten tar över, är för jobbig och att inte veta när den ska försvinna! Var starka, jag hejjar på er!

Gillar

Kommentarer

freedomfights
freedomfights,
Att ha ångest är som att ha pollen. nouw.com/freedomfights
lydiaemanuelsson
lydiaemanuelsson,
har både och men uppskattar nästan pollen om man ska jämföra de två🤷🏼‍♀️😉nouw.com/lydiaemanuelsson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229