Trender som är till din fördel

9 mattrender som kan förbättra din träning

Är du en av personerna som äter ”trendigt”? Läser du ofta om mat? Vi ändrar ofta våra matvanor utefter kostrekommendationer och nya utvecklingar. Helt plötsligt äter vi mat och ”superfoods” som vi aldrig tidigare hört talas om för att det är vad folk och media pratar om.

Matrekommendationerna ändras år efter år i takt med att vi lär oss mer om vad vi äter och varför vi äter det. Kost och återhämtning är minst lika viktiga som din prestation på gymmet för dina träningsresultat. Det räcker inte att lyfta tungt och ofta om ditt kylskåp och skafferi inte reflekterar samma nyttiga livsstil.

Just nu finns det många intressanta mattrender som kommer att älskas av lika många som det kommer att hatas! Här kommer några av de populära!

1. Tarmfloran

Just detta matfenomen har kommit med releaser av böcker så som Food Pharmacy vilket gör att tarmfloran ligger i stort fokus i år. Antiinflammatorisk mat fortsätter att växa. Det är dags att välkomna mat som är rik på mikroorganismer, prebiotika och probiotika som främjar din matsmältningshälsa. Vad sägs om tempeh, miso och kimchi eller prebiotika i form av lök, vitlök och andra Allium?

2. ”Fejkkött”

Mat-teknologi blir allt större och nu presenterar alltfler företag ”kött” gjort på växter. Växterna manipuleras för att erbjuda en köttliknande upplevelse och efterlikna känslan av att äta kött. Heme är en ingrediens som ger köttet sin lukt och smak, bland annat.

Det bästa är att vegomat lyckas produceras med bara en bråkdel av resurserna som används vid animalisk produktion idag. Ett nyttigare och miljövänligare alternativ till dagens animaliska produkter, med andra ord.

3. Transparens

Kollar du ingredienserna när du handlar mat? Förra året presenterade regeringen en satsning för att öka Sveriges matproduktion till år 2030. Målet är att skapa jobb och hållbar tillväxt i hela landet, men också att svara till konsumenternas efterfrågan. Framöver, tror vi se en utveckling av både produktionssätt men också efterfrågan efter rena råvaror och information om matproduktion.

4. Från rot till stam

Äter du bara broccolibuketterna eller bara vattenmelonens fruktkött? Nu är det slut på det. Den nya och miljövänliga trenden root to stem, uppmuntrar oss att det mesta av rotfrukter och grönsaker på innovativa sätt. Broccoli slaw (gjort på broccolistjälkar) och picklat vattenmelonskal, är några av de recepten som kan komma att hjälpa oss minska matsvinnet. 2016 slängde vi, i Sverige, 430 kg hushållssopor per år och person, ca 30 % av maten som slängdes hade kunnat ätas upp. Med den nya trenden, kommer vi att kunna hitta nya sätt att äta mycket av det som ofta hamnar i soporna. Förhoppningsvis kan bättre ”sopvanor” i hushållen hjälpa vår miljö.

5. Växtbaserade dieter

Under 2016 hade 22% av svenskar minskat sitt köttintag varav 27% sa att det var av miljöskäl. 40% av alla svenskar äter också vegetariskt minst en gång i veckan och 4 % är veganer (2015). Idag blir mandelmjölk, tofu, tempeh och mycket annat växtbaserat allt vanligare i svenska kök. Vi ser också mer fryst veganmat i kyldiskarna och de växtbaserade alternativen blir alltfler. Trenden är här för att stanna.

För er som är oroliga över ert proteinintag, finns idag många veganska proteinpulver. Vill man inte ta kosttillskott, går det också att få i sig rätt mängd protein för att få träningsresultat. Det finns många proteinkällor från växtriket såsom gröna ärtor, tofu, quinoa, hampa, bönor, seitan, grönkål, kikärtor, nötter och mycket mer.

6. Hej alkoholfritt, hejdå baksmälla

Många mocktails och alkoholfria drycker smakar bara socker (och innehåller oftast det också). För den som njuter av sin fredags GT men är mån om sin träning, är räddningen nu här. Seedlip, världens första destillerade alkoholfria spritdryck, görs innovativt på samma botanik som gin. Tillsätt lite tonicvatten, smaka av och njut utan ångest över vad morgondagen håller.

7. Digital mathandel

Hemkörning av vardagshandlingen, matkassar, matsvinnsbolag och mycket mer är idag på allas läppar. Vi handlar mer av vår mat online och trenden fortsätter att växa. Under 2017 prognoserades en ökning på ytterligare 30 % av mathandel online, motsvarande 7,2 miljarder kronor eller 2,4 % av den totala livsmedelsförsäljningen. Mathandel online presenterar många bekvämligheter som inte kan uppnås i fysiska butiker. Här kan du beställa mat från telefonen, få hemlevererat (snabbt) och exakt vad du vill, utan att behöva trängas och köa i matbutiken. Trenden förutspås öka ytterligare med att yngre generationer blir äldre. Kan e-handeln av mat växa sig till att bli lika stor som inom modebranschen? Det väntar att se.

8. Blommiga smaker

Ätbara blommor har oftast använts som dekoration på maträtter men nu kliver de upp på den stora scenen som huvudsmaksättare. Fläderblomman har länge använts i olika drycker och maträtter, men in kommer nu även blommor som hibiskus, lavendel, rosor och andra som väntas ta plats i matvarubutikerna som smaksättare inom kort. Vad sägs om en Lavendel Latte i pausen?

9. Nya otraditionella superfoods

Vi har kommit att bli vana vid superfoods såsom durra, quinoa, bovete, chiafrön m.m. Men tiderna ändras och så gör också våra superfoods. Nu kan du lägga till nötoljor, maqui bär, chagasvamp och tigernötter till din lista på näringsrika superfoods.

Kommer du att följa någon av dessa trender? Hur du än väljer att äta i år och framöver, tänk på att kosten har stor påverkan på dina träningsresultat. Om du äter rätt och tränar rätt får du betydligt snabbare och bättre resultat än om du äter dåligt och tränar mycket eller vice versa. Det yttre visar tydligt om du mår bra inifrån och ut!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229