Stick hål på myten #19 - Pasta hemska pasta? right?

Kolhydrater är roten till all ondska

Under flera år har kolhydrater dragits rejält i smutsen. Var och varannan svensk har uteslutit det ur sin kost i hopp om att leva ett hälsosammare liv.

Men enligt näringsfysiologen Kristina Andersson är det inte kolhydraten som är det viktiga, utan vilken kolhydratkälla vi väljer.

– Det är inte molekylens fel, det är sammanhanget, säger hon.

Snacks, godis och hårt processad mat är exempel på mindre bra källor till kolhydrater. Men det återfinns också i rotfrukter, hela korn, kärnor och grönsaker som alla har positiva effekter.

– Jag hör många människor säga: "Jag mår så mycket bättre nu när jag slutat med bröd och pasta", säger Kristina Andersson.

– Då frågar jag om de äter exakt samma som tidigare och bara tagit bort pastan. Nej, då äter de exempelvis mer grönsaker. Så, är det verkligen att de slutat äta pasta som gör att de mår bättre? Eller kan det vara grönsakerna?

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229