Stick hål på myten #17 - ACNE

Överdriven hygien, tandkräm på finnar och slarvande med återfuktningen. Det här är några vanliga missar som kan förvärra din akne.


Akne? 9 misstag som ger dig fler finnar

Men du kan också komma långt genom att se över dina rutiner. Här är misstagen som ger fler finnar.

1. Du tvättar huden för ofta

Att akne beror på dålig hygien är en seglivad myt. Inflammerade talgkörtlar kan bero på många olika saker: hormoner, hudtyp och ärftlighet. Saker som inte går att göra så mycket åt. Men om man går på den där seglivade myten om hygien kan faktiskt orsaka ännu kraftigare akne. Vatten och starka rengöringsprodukter torkar ut huden och göra att talgproduktionen ökar. Dessutom rubbas hudens naturliga syramantel. Tvätta en eller två gånger om dagen och använd milda produkter - det räcker.

2. Du peelar med för grova korn

Om man har akne kan det vara bra att peela huden emellanåt. Det innebär att man skalar bort gamla döda hudceller och på så sätt hindrar dem från att täppa till porer. Medan kemiska peelingar, som AHA-, mjölk- och salicylsyra, brukar fungera bra för personer med akne kan det vara kinkigare med mekaniska peelingar, det vill säga peeling med korn i.

Varför? Well, det är en behandling som rispar upp huden och bidrar till att sprida aknebakterierna runtom i fejset. Som att bädda för fler finnar.

3. Du slarvar med att byta sängkläder

Örngottet är en grogrund för bakterier och smuts. Rester från hårprodukter, olja och hudavlagringar samlas där och kan orsaka acne mechanica, en typ av akne som uppstår vid värme och friktion.

Om du är aknebenägen kan det vara en idé att se över dina örngottsrutiner. Även om finnarna inte försvinner helt kan det bli bättre.

4. Du rengör inte dina make up-borstar

Bakterier frodas i smutsiga sminkborstar och beauty blenders, och när du drar dem över huden riskerar du att orsaka inflammationer i huden. Inte så trevligt, eller hur?

Make up-verktyg kan man ha kvar ganska länge, bara man rengör dem på rätt sätt. Att tvätta sina borstar och svampar ett par gånger i månaden är ett bra sätt att öka livslängden och minska risken för oönskade hudtillstånd.

Borstar i silikon kan tvättas med ljummet vatten och diskmedel. Till borstar med äkta hår fungerar schampo bra. Svampar kan rengöras med en blandning av olivolja, diskmedel och vatten.

5. Du återfuktar inte

Många produkter som marknadsförs som anpassade för akne och fet hy är inte alltid de bästa för att behandla finnar, eftersom de innehåller uttorkande ingredienser som alkohol. Visst kan det i stunden fungera att torka ut finnarna, men en anledning till att man kan få finnar är just att huden är fuktfattig.

Skyldig? Kanske kan du det vara värt att ändra inställning till huden: Skäm bort den med fuktgivande serum och krämer istället för att för att kriga mot den på grund av aknen.

6. Du punktbehandlar med tandkräm

Vaknade du med en otäck och oklämbar inombordare på hakan? Aj, aj, aj. Inte roligt! Men även om det gör dig frestad att göra som sträcka sig efter Colgate-tuben så bör du låta bli. Det gamla husmorsknepet att smeta tandkräm på finnarna är inte alls vägen till en klar och vacker hy.

Tandkräm torkar nämligen ut huden, och du har ju redan läst hur ”effektivt” det är mot akne...

7. Du använder produkter med olja i

Medan det är viktigt att återfukta huden när du lider av akne (äh, det är alltid viktigt!) är fett inte något du behöver tillsätta. Har man akne har man ofta en hudtyp som är fet eller kombinationhy med vissa fetare partier. Att då laborera med produkter som innehåller oljor kan vara en dålig idé, då vissa oljor är komodogena och således täpper till porerna.

8. Du byter hudvårdsprodukter för ofta

När man tampas med akne är tålamod A och O. Visst vore det najs om man fick fantastisk hy direkt, men det kan ta allt från ett par veckor till två månader för huden att vänja sig vid en ny hudvårdsrutin eller nya produkter. Det är också vanligt att man får fler finnar, pormaskar och plitor i början, men det brukar lägga sig efter ett tag.

9. Du klämmer dina finnar...

Få saker är så tillfredsställande som att trycka fingertopparna mot en mogen finne och känna hur den ger vika med ett litet ”plopp!”. Mindre kul är det när talget far som en projektil och träffar badrumsspegeln med ett splash.

Och ännu tråkigare blir det nu: Att klämma en finne är skönt i stunden (om du nu lyckas...) men du riskerar att skada talgkörteln och få fula ärr. Dessutom kan inflammationen spridas i huden och ge uppkomst till ännu mer akne.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229