Solbullar

Här har bakats solbullar en regnig dag i november, underbart gott! Bara jag som älskar allt med vaniljkräm? Och denna vaniljkrämen är världens godaste kan jag lova. Den går dessutom fint att använda till andra bullar, längder eller kanske till en god bärpaj.

Glutenfria solbullar

Ingredienser

Deg:

90g smör

25g jäst

2msk fiberhusk

2½dl mjölk

1dl ljus sirap

1dl kesella

1krm salt

1dl strösocker

500g fin mjölmix

Vaniljkräm:

5 dl mjölk, 3%

1 st vaniljstång

1,5 dl strösocker

7 st ekologiskaäggulor

0,75 dl maizena

50 g mjukt smör

Gör så här:

       1. Smält smör och häll i mjölken, värmtill fingervarmt.

       2. Smula nerjästen i en bunke och häll över mjölken/smöret.

       3. Tillsätt sedanfiberhusken och låt det svälla i 10 minuter.

       4. Efter 10minuter tillsätter du resten av ingredienserna.

       5. Arbeta degenväl i maskin eller för hand.

       6. Låt degen jäsai 40 minuter.

       7. Börja medvaniljkrämen.

       8. Dela dinvaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal ochfrön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

       9. Vispa strösocker,äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken undervispning.

       10. Häll tillbakablandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. När vaniljkrämenbörjar tjockna, häll tillbaka i bunken du vispade i.

       11. Tillsätt smöret,låt smälta. Ställ vaniljkrämen i kylen. Rör då och då i såsen så att det intebildas skinn.

       12. Häll upp degenpå mjölat bakbord och dela i bitar. Jag delade i 12st.

       13. Forma runda småbullar och lägg på plåt med bakplåtspapper på.

       14. Låt bullarnajäsa i 20 minuter.

       15. Värm ugnen till225 grader.

       16. Tryck ett hål ivarje bulle och fyll den med vaniljkrämen.

       17. Grädda i ugnen ca 10 minuter.

       18. Låt bullarna kallna något. Spraya desedan med vatten eller försiktigt under kranen, strö eller doppa bullarna iströsocker.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229