Rosa och blå? Kille eller tjej?

Lucia idag och jag har jobbar 7-16 för en gångs skull. Jobbar man lång dag så får man också en lång rast vid lunch. Så då hann jag sitta och fundera lite och kika instagram. Kom förbi en bild på en tjej och kille som skulle lussa. Tjejen som lucia och killen var tomte. Så stereotypiskt.
Jag är den som gillar att gå ifrån de typiska och göra de motsatta mot vad alla andra gör. Har nog alltid varit lite sån. Den som varit pepparkaksgubbe, utbildat mig till snickare, använder inte kjol och tränar hård styrketräning.
Menar inte att man måste gå extremt som vissa som ändrar de helt åt andra hållet så killar bara har rosa och tjejer bara blått. Det behöver inte vara extremt åt något håll. Kan man inte bara koppla bort könen och välja de som är fint, de man gillar och de som är kul. Det svåra är nog att vi påverkas av äldre och lika så kommer vi sen påverka de yngre. På så sätt är det svårt att fortsatt föröka få det att ändras i framtiden. Svårt att lära någon något som man själv inte är uppvuxen med eller själv tänker på att andra ska göra. Hur man än gör blir de fel känns det som. Ni vet som när barn vägrar ta på vantar och man säger att jag ska också ha vantar för att få barnet att också vilja ta på vantar. Men samtidigt vill man inte att de ska bli så att de bara vill som alla andra vill. Man vill att de ska kunna ha en egen vilja! Svårt och virrigt känner jag nu när jag skriver de men det är sånt som jag kan tänka på ibland.

Men nu ska jag sluta yra! Har en skön kväll hemma i sängen och ska antagligen sova rätt så snart. Ännu en dag till enda och imorgon är det fredag! Betyder jobbhelg framför mig.

Gillar

Kommentarer

J
J,
Har funderat mycket på detta själv. Normer är något som är jätteviktigt för många människor och alla som inte följer dem, blir utstötta. Speciallt könsnormer, har många oerhörda problem med om de bryts. Och då särskilt den kvinnliga manligheten; män som på något sätt avviker från könsnormen. Inte lika mycket när kvinnor gör det. Det är t.ex. alltid mer accepterat för bägge könen i alla åldrar att ha kort hår än långt. Någon sa att det beror på att de klassiskt manliga egenskaperna alltid värderas högre än de klassiskt kvinnliga, att det är därför. Men jag tror även det handlar om den homofobi många fortfarande har. Själv har jag alltid hatat det där att "Tjejer ska vara tjejer och killar ska vara killar", då det bidrar till så mycket ångest, mobbning och självhat bland alla unga som inte känner att de passar in. Jag tycker alla skulle få fara precis som de själva vill och ändå bli älskade, åtminstone slippa bli mobbade och kränkta. Men så kommer nog världen aldrig kunna bli.
lydiaemanuelsson
lydiaemanuelsson,
Så bra skrivet! Håller med, det är synd😕 man borde sprida mer kärlek och strunta i hat! nouw.com/lydiaemanuelsson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229