Kolhydrater

När man säger kolhydrater så menar man livsmedel som innehåller stärkelse, kostfiber eller sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla då de omvandlas till glukos som i sin tur används till energi till cellerna och till hjärnan.
Det finns kolhydrater i många livsmedel men de stora källorna är potatis, bröd, pasta, mjöl, gryn, frukt, baljväxter och grönsaker.

Nu för tiden väljer många bort kolhydrater i kosten eftersom de tror man blir tjock utav de. Så länge du gör av med den energin du får i dig genom din kost, det vill säga de kalorier, så spelar det ingen roll vad du äter. Sen bör man absolut tänka på vad man äter för att få i sig energi och tränar man är även protein viktigt.
Studier visar att få i sig precis lagom mängd kolhydrater leder till viktnedgång och att hålla vikten på sikt.

När det kommer till träning så ser kostintaget olika ut beroende på vad du vill uppnå. Vill du öka prestationen eller bränna fett?
Om du får i dig kolhydrater innan eller under träning slutar träning så slutar kroppen ta energi från fettet under själva träningen. Din prestation ökar dock och du kan ta ut dig mer, vilket leder till att du får en längre förbränningsperiod samt gör av med fler kalorier.

Om du är ute efter att bränna fett kan du undvika kolhydrater precis innan och under träningen, men du kommer inte ha samma ork och prestation. Men då förbränner kroppen fett istället för kolhydrater. Att tänka på är dock att när du tränar på tömda kolhydrats depåer får du mindre ork och en högre risk att dra på sig skador! Därför är en Powerwalk en bra träningsform för den typen.

Det bästa att göra innan du ska träna är att äta 2-4 timmar innan träningen. Ät då ett balanserat mål med fett, protein och kolhydrater.
Efter att du tränat har dina muskler brutits ner och det krävs att man äter för att de ska byggas upp igen. Kolhydrater och proteiner som är lätta för kroppen att ta upp är bra. Det kan vara en banan, skink- eller äggmacka, kvarg eller proteinpulver. Det bör intas inom en halvtimme efter träningen. Dessutom bör du äta en fullständig måltid senast två timmar efter passet.

De bästa kolhydraterna är de långsamma. Det innebär att de håller blodsockret på en jämn nivå och du känner dig mätt under en längre tid. Det minska risk för sötsug.
Exempel på långsamma är bröd med hela korn och fröer, quinoa, fullkornsbulgur, fullkornsris, råris och fullkornspasta.

Medan de snabba kolhydraterna påverkar blodsockret snabbt. De kommer ut i blodet snabbt men tar också slut snabbt. Det leder till att du måste fylla på med nya kolhydrater snart igen. Snabba kolhydrater ökar ditt sötsug.
Exempel på snabba är läsk, saft, godis, bakverk, vitt bröd, potatismos, pommes, snabbmakaroner och couscous.

Gillar

Kommentarer

alicemalmstrom
alicemalmstrom,
RIktigt bra inlägg!nouw.com/alicemalmstrom
lydiaemanuelsson
lydiaemanuelsson,
Tack😃 Glad jag blir!nouw.com/lydiaemanuelsson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229