Jämför livsmedel #51 - Man måste köpa eko, allt annat innehåller gift?! Sant eller falskt...

I denna serien jämför jag skillnaden mellan originalet och en "smalare" variant, så som light, zero, utan tillsatt socker, sockerfritt eller också ett livsmedel där de marknadsför att produkten är proteinrik. Hur stor är egentligen skillnaden och vad gör det på en portion?

Hur funkar de egentligen med eko i jämförelse med originalet? Jag är nyfiken! Hur många rediga människor där ute har man inte hört som inte kan köpa något som inte är eko för det innehåller gift? Gör de verkligen de? Hur farligt är de? och hur har människor i alla år överlevt trots att de ätit de?

Vi ser vad det står om de på Livsmedelsverket.

Vad är ekologisk mat?

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden.

Läkemedel för djur, som antibiotika, ska användas med stor försiktighet. Om ett djur behandlas med läkemedel förlängs karenstiden innan djuret får slaktas.

Man får inte använda genetiskt modifierade organismer. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser får användas.

Är ekologisk odlad mat nyttigare?

Forskningen hittills visar inte på några entydiga skillnader i vitamin- och mineralhalt hos växter som är ekologiskt eller konventionellt odlade. Det behövs fler undersökningar för att se skillnader mellan ekologisk och icke ekologisk frukt och grönsaker.

I avsnittet om bekämpningsmedel kan du läsa mer om ekologiskt och konventionellt odlad mat utifrån hälsoaspekter.

Bekämpningsmedel

Ekologisk mat och miljö

Vill du bidra till att minska spridningen av syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel i naturen, välj ekologiska livsmedel där man inte får använda dessa. På så sätt värnar du om miljön och människorna som arbetar med odlingen.

Miljösmarta matval

Hur vet jag att maten är ekologisk?

I Sverige måste alla som vill märka livsmedel som ekologiska certifieras och kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan.

Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Produkter från jakt på vilda djur eller fiske får inte märkas som ekologiska.

Vilka regler gäller?

Den som vill sälja produkter som ekologiska inom EU måste följa EU:s regelverk för ekologisk produktion. Du känner igen ekologisk mat som är producerad inom EU genom att EU-symbolen lövet finns på förpackningen.

Så kort och gott. Har man ekonomin till att köpa ekologiskt ska man absolut göra de då de värnar om odlare, miljö och djur. Men rent näringsmässigt finns det ännu inga undersökningar som visar att maten är annorlunda näringsmässigt. Så var inte rädda för att köpa vanlig mat, den innehåller inte mer dåligt än eko men för miljö, arbetare och djurs skull så köp ekologiskt i högsta möjliga mån.

Gillar

Kommentarer

Matildaberlin
Matildaberlin,
Men åh! Tack för att du informerar (<-- sjukt fult ord, haha! Men du förstår vad jag menar) =) Kram nouw.com/matildaberlin
lydiaemanuelsson
lydiaemanuelsson,
Kul att höra att de uppskattas☺️ Haha förstår! Kramnouw.com/lydiaemanuelsson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229