Jämför livsmedel #42 - mjöl? vilket har bäst innehåll?

I denna serien jämför jag skillnaden mellan originalet och en "smalare" variant, så som light, zero, utan tillsatt socker, sockerfritt eller också ett livsmedel där de marknadsför att produkten är proteinrik. Hur stor är egentligen skillnaden och vad gör det på en portion?
OBS! Jag vet att texterna kan vara svåra att läsa i mobilen, så öppna de gärna i en dator om ni tycker det är intressant.

Energi: 340 kcal

Fett: 3 g
mättat fett: 0,7 g

Kolhydrater: 59 g
varav sockerarter: 0,4 g

Fiber: 9,5 g

Protein: 14 g

Salt: 0,01 g

Energi: 340 kcal

Fett: 0,7 g
mättat fett: 0,3 g

Kolhydrater: 80 g
varav sockerarter: 0,2 g

Fiber: 0,3 g

Protein: 4,3 g

Salt: 0,04 g

Energi: 340 kcal

Fett: 2,5 g
mättat fett: 0,5 g

Kolhydrater: 61 g
varav sockerarter: 1 g

Fiber: 12 g

Protein: 11 g

Salt: 0 g

Energi: 350 kcal

Fett: 2 g
mättat fett: 0,1 g

Kolhydrater: 71 g
varav sockerarter: 0,4 g

Fiber: 2,5 g

Protein: 10 g

Salt: 0,003 g

Energi: 320 kcal

Fett: 2 g
mättat fett: 0,5 g

Kolhydrater: 58 g
varav sockerarter: 1 g

Fiber: 16 g

Protein: 8,6 g

Salt: 0 g

Energi: 340 kcal

Fett: 2 g
mättat fett: 0 g

Kolhydrater: 69 g
varav sockerarter: 0 g

Fiber: 2 g

Protein: 12 g

Salt: 0 g

Men alltså har ni någonsin ens funderat på vad mjöl innehåller? Jag blev osäker på om de ens har en näringsvärdes lista. Men de hade de och här ovan ser ni resultatet.

Det som är likt för alla är att de ligger runt i kring 340 kcal allihopa. Men sen är snarare de som skiljer de åt och som man kan kika på hur mycket fiber och hur mycket protein de innehåller.

Vill man till exempel ha ett fiberrikt så är rågmjölet ett bra alternativ och vill man ha extra protein så toppar dinkelmjölet. Vill man ha en speciell smak på de man använder de till så ska man såklart först och främst fundera på vilket mjöl som passar bäst in. Men för att en en gång slå ett slag för att de glutenfria inte är nyttigare. Kan inte påstå att jag åt de av den anledningen, i slutet i alla fall. Då var jag mer orolig för att magen skulle sparka bakut. Men kan vi bara konstatera ihop att de mjölet inte direkt sticker ut som de man hade valt om man utgår ifrån näringsämnena?

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229