Jämför livsmedel #34 - Mjölk sorter, vilken är bäst??

Ännu ett inlägg där jag kollar skillnaden mellan originalet och en "smalare" variant, så som light, zero, utan tillsatt socker, sockerfritt eller också ett livsmedel där de marknadsför att produkten är proteinrik. Hur stor är egentligen skillnaden och vad gör det på en portion.

Näringsvärde per 100g

energi 45 kcal
fett 1,5 g
varav mättat fett 1 g
kolhydrat 4,9 g
varav sockerarter 4,9 g
protein 3,5 g
salt 0,1 g
Vitamin D 1 µg (20,0%*) riboflavin 0,15 mg (11,0%*) folsyra 15 µg (8,0%*) Vitamin B12 0,6 µg (24,0%*) pantotensyra 0,5 mg (8,0%*) kalium 160 mg (8,0%*) klorid 95 mg (12,0%*) kalcium 120 mg (15,0%*) fosfor 105 mg (15,0%*) molybden 4,7 µg (9,0%*) jod 12 µg (8,0%*) *% av DRI, Dagligt Referensintag

Ingredienser

Mjölk, vitamin D. Lågpastöriserad.

Näringsvärde per 100g

energi 40 kcal
fett 1,5 g
varav mättat fett 1 g
kolhydrat 2,7 g
varav sockerarter 2,7 g
protein 3,6 g
salt 0,1 g
Vitamin D 1 µg (20,0%*) riboflavin 0,15 mg (11,0%*) Vitamin B12 0,6 µg (24,0%*) kalcium 120 mg (15,0%*) *% av DRI, Dagligt Referensintag

Ingredienser

Mjölk, laktasenzym, vitamin D. Högpastöriserad.

För att börja med att jämföra ordinarie mjölk med laktosfri så är de i princip samma. Skillnaden är väl att den vanliga innehåller fler vitaminer och mineraler. Laktosfri innehåller ju då dessutom laktasenzym så för den som inte själv kan producera tillräckligt i sin kropp för att kunna dricka vanlig mjölk så är ju denna toppen.

Visste ni att det finns tabletter på apoteket som innehåller laktasenzym som man kan äta om man inte tål laktos för att kunna äta vanliga produkter och visste ni att det är precis de som de gör med den laktosfria mjölken, de tillsätter detta enzym i mjölken så att även den som inte kan tillverka det själv kan dricka det enkelt? Men att det egentligen är samma sak att ta en tablett till maten!

vatten, ris (13%), solrosolja, trikalciumfosfat, maltodextrin, havssalt, stabiliseringsmedel (gellangummi), vitaminer (B12, D2), surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat)

.

vatten, skalade SOJABÖNOR (8%), socker, trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (gellangummi), arom, vitaminer (riboflavin (B2), B12, D2)

vatten, MANDEL (2,3%), socker, trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (lecitiner (solros)), vitaminer (riboflavin (B2), B12, E, D2), naturlig arom

vatten, HAVRE (10%), cikoriarotfiber, solrosolja, trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (gellangummi), vitaminer (riboflavin (B2), B12, D2)


Skillnaderna är väl marginella kanske men kan vi bara ta en tyst minut och kolla på mandeldrycken. Som i frågan innehåller 2,3% mandel vilket på en liter skulle betyda 23 milliliter. Vilket är typ 1,5 matsked?? Hur kan det ens heta mandeldryck?

Och ni som någon gång druckit någon av dessa växbaserade drycker och inte tyckt de smakar riktigt som mjölk så är den logiska förklaringen att det är smaksatt vatten! Största delen i samtliga är vatten och då kan man börja undra varför priset är så högt?

Vad dricker du helst? Jag dricker helst helt vanlig mjölk!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229