Danskt rågbröd

När jag var yngre tyckte jag rågbröd var bland det äckligaste som fanns. Så hårt och torrt. Men med åren så lärde jag mig att det faktiskt var gott! Nu är första gången jag bakar det själv så det var väldigt spännande, det blev faktiskt väldigt gott!


Ingredienser:

1 msk fiberhusk
1 msk kummin stött i mortel
1 msk brödkryddor
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2½ dl kokande vatten
25 g jäst

2 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl rismjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
½ rivet äpple
1½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap


  1. Blanda fiberhusk, kummin, brödkryddor, linfrö och solroskärnor i en skål. Häll över kokande vatten och låt stå och svälla 5 minuter.
  2. Blanda i jästen och rör tills den löst sig.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke, rör sedan ner skållningen och resten av ingredienserna.
  4. Häll degen i en oljad eller bakpappersklädd brödform. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250° C.
  6. Ställ in brödet i ugnen och sänk värmen till 200° C. Grädda brödet ca 1 timme.
  7. Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna under bakduk.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229