1 advent+Kattens dag=Lussekatter

Ja idag blir det minsann lussekatter! Som man får vänta hela året och nu äntligen blir det saffransgula bullar till folket!! Underbart gott om ni frågar mig. Första gången jag bakar det men jag tyckte det blev otroligt saftiga och goda.


Ingredienser:

2 kuvert saffran (1g)

½dl strösocker

150g smör

4dl mjölk

50g jäst

2msk fiberhusk

½tsk salt

1tsk mald kardemumma

1dl vit sirap

250g kesella

10dl fin mjölmix

Pensling&Garnityr:

80 russin

Mjölk


Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Stöt under tiden saffranet med 1 tsk av sockret i en mortel.

3. Tillsätt saffran och mjölk till det smälta smöret. Värm till fingervarmt.

4. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Börja med lite och tillsätt sedan allt när jästen är löst.

5. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10minuter.

6. Tillsätt resterande strösocker, salt, kardemumma, sirap, kesella. Blanda ordentligt.

7. Addera mjölmixen lite i taget och arbeta degen ordentligt med maskin, degkrokar eller för hand.

8. Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.

9. Stjälp upp degen på bakbord med lite mjölmix på.

10. Dela degen i 4 lika delar. Dela varje del i 10 bitar. Rulla varje degbit till en smal längd och rulla in ändarna. Lägg katterna på plåtar med bakplåtspapper.

11. Låt bullarna jäsa i 40 minuter under bakduk.

12. Lägg under tiden russinen i blöt.

13. Värm ugnen till 225 grader varmluft.

14. Tryck ner två russin i varje lussekatt och grädda de mitt i ugnen 8-10minuter.

15. Pensla bullarna med mjölk direkt efter gräddning och låt de sedan svalna på galler under bakduk.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229