Nu har jag och min klass, min fantastiska klass. Vart iväg denna gång till Island för att vara göra ett projekt som heter nordic Footprint project. Vi har samarbetat med grundaskoli på Island. Projektet utfördes med 3 klasser från deras skola som är lika gamla som mig och deras klasser var runt 60 personer.
Detta är en resa jag sent kommer glömma, även hur negativ dels jag och andra i klassen var till att utföra denna resa blev den tillslut fantastiskt som alla våra lärare tidigare sagt och lovat oss.
Jag sov hos en fantastiskt värdfamilj, då hemma hos rektorn för hans dotter var min tidigare brevvän.
Vi hittade på mycket dessa dagar, vissa dagar endast klassen och andra dagar med våra vänner. Vi var i skolan, på utflykter och vi var samlade med både svenska och isländska vänner efter skolan. Nån gång bakade vi efter skolan och ibland var vi med fler osv.

Bilder från när vi var på svensk mark, på äventyr och även en bild på några vänner

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Svenska språkets historia grundar sig från indoeuropeiska språken. Och varför det heter indoeuropeiska är för att huvuddelen av språken som talas de talas i Indien och Europa.


Men att läsa, höra eller se det islamska språket så kan man trots alla konstiga krumelurer se kvarlevor från dels urnordiska och runsvenskan.

Att svenskan och isländskan är grannspråk kan ju vara skitsvårt och tänka sig va? Jag mena dem pratar ju nästan helt annorlunda mot vad vi gör men det finns faktiskt många likheter men även olikheter, kolla bara.


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


A À B D Ð É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T Ú V X Y Ý Þ Æ Ö


Visst ser många bokstäver likadana? Dock uttalas dem flesta lite mer komplicerat.

Och att ha låneord i sitt språk tycker länderna olika om. Men här i Sverige så har vi många låneord. Men att kolla på Islands språk så har dem väldigt få låneord. Island är väldigt rädda att deras språk ska försvinna så dem för så mycket dem bara kan för att de ska leva kvar som isländska.


Att namnen på Island ser olika ut jämfört med här är inte så konstigt för här finns det alla möjliga namn, massa namn. Vilket det även gör på Island men då finns det en ”mall” för vad man ska heta i efternamn. Man tar sitt fars förnamn och sätter dit beroende på om man själv är tjej eller kille dottir eller son. Men det finns såklart undantag. Finns inte pappan med i bilden så kan man ta sin mammas förnamn istället.


Och eftersom jag ska resa till Island inom kort så kanske några ord kan va bra att kunna.


Mat – matur { man kan lätt förstå detta ord då dem 3 första bokstäverna skrivs ”mat”}


Toalett – salerni {Det låter som man snackar om en sal och då kanske man kan tänka att toalett är en form av sal}


Skola –skóli { dem uttalas relativt lika men stavas med några bokstävers skillnad men det är det ord av dessa jag om något kommer komma ihåg.


God morgon – góðan daginn { ser man ordet framför sig kanske man kan koppla via lika bokstäver lika långt ungefär}


Flygplats – flugvöllurinn { tar man de 4 första bokstäverna kan man snart se att de blir flyga vilket lätt blir flygplats }


​​​​​​​​

~bild från Google~​

Likes

Comments

Har du kanske hört talas som Al Gore ? Man ser han oftast som en ”obekväm människa” men vadå han är väl inte otrevlig? Men i detta sammanhang så menas med obekväm människa att han då t.ex säger saker man egentligen inte vill höra. Hur illa vi behandlar jorden och vår miljö.

Att vara en förebild? Vad menas med det? Hur ”ska” en förebild vara och bete sig? För det första så finns det inget ”ska” utan att vara förebild är att man är sig själv. Någon kanske har dig, mig eller nån helt annan som förebild? För jag kanske har bra åsikter så kan jag vara en förebild till någon. Det behöver inte betyda att jag ska vara känd för att vara en förebild. Och oftast blir det mycket hat mot dem som är stora på internet för att dem inte är som man ”ska” det blir mycket hat till personer för att dem kanske lagt upp en bild när dem har rökt eller liknande? Då består hela kommentarsfälten hav med hat vilket är fruktansvärt? Jag mena personen är sig själv och är bara en person? Hat är redigt onödigt och borde verkligen få ett stopp. Se varandra som fina individer på deras egna speciella sött istället och uppskatta allt fint! 🌸

{bilder från Google}

Likes

Comments


Hållbar utveckling


Är det verkligen någon som är beredd att ändra sin livstil?

Är jag det? Jag vet inte? Hur ska jag göra?

Vet du vad du ska göra?

Den 2 augusti så tog vi alla människor på jorden slut på årets resurser, vi har börjat använda nästa års tillgångar och om bara några år kommer vi ligga minus. Vilket vi egentligen redan gör men det blir bara värre för varje år.

Hur ska vi, du och jag göra? Vad måste vi ändra på. Bara sluta använda bilen eller vad är det som egentligen krävs? Hur mycket förstörs inte världen bara pågrund av köttet? Jo alldeles förmycket vi måste äta mindre kött och börja bli vegetarianer, sluta äta mindre kött kanske tillomed inget alls.

Att vi människor förbrukar såhär mycket vet vi alla om att det inte är hållbart. Men varför gör vi inget åt det? Det är faktiskt min fråga, varför gör vi inget åt det även fast vi alla vet hur det ligger till? En del av oss är lata en annan del kanske bara bryr sig om nuet. Men dem få människorna som försöker göra det bättre, som kämpar för allas framtid medans du kollar på? Medans jag kollar på? Du, jag ALLA måste ändra oss. Att bara skippa köttet några dagar i veckan är ett sååå stort framsteg. Är det inte värt det? JO! Klart det är. Kom igen nu!!


Vill vi bevara denna fina natur som det är på bilderna kanske det är dags att alla verkligen försöker anstränga sig?

Likes

Comments

Instagram@myrralundgren