Header

Idag har jag varit i Stockholm igen. Denna gången träffa jag först psykologen och efter det ett besök hos logopeden. Måste bara säga att både min psykolog och logoped är helt underbara, känns sjukt bra efter man har varit hos dom.
Hos psykologen har man lite uppföljning då och då för att hon vill kolla hur man mår allmänt och hur testosteronet påverkar en. Hon tyckte att jag blivit grövre i kroppen och ansiktet. Var ett bra och behövligt snack idag!

Hos logopeden fick jag idag spela in min röst i en studio för att kolla av varje gång jag kommer dit hur min röst har förändrats. Man får en mick och en text som man ska läsa, sedan får man hörlurar på sig med brus i och får sen läsa texten igen.
Jag kan inte få fram några ljusa toner alls och min röst spricker jätte mycket.
Min röst har blivit mörkare sen sist, förra gången låg jag på ca 160 Hz och idag låg jag på ca 150 Hz. Nu har jag 3 veckor till jag ska få min nästa spruta så jag var precis mellan sprutorna denna gången. Så nästa gång jag ska dit är om 6 mån när jag gått på testo i 1 år, så då har jag hunnit få typ 3 sprutor till.
Sjukt intressant med sånna här besök att verkligen få se och höra hur teston förändrar kroppen.

Just nu har jag inga besök inplanerade till Stockholm. Jag väntar på en tid till min läkare som har hand om teston för att se hur min kropp tar emot det. Sen väntar jag även på kallelse från plastikkirurgmottagningen för mastektomioperation.

Ha det bäst!
Lusse

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ännu en dag i Stockholm är avklarad. Börjar faktiskt gilla denna staden, känns som mitt andra hem nu efter att ha varit där en gång i månaden i ett år snart.

Dagens besök var till Plastikkirurgiska mottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna. Där träffa jag en läkare som gav mig information inför kommande mastektomi operation, (bröstoperation). Han berätta om vilka operationer man kan göra. Innan operationen så ville han gärna att man styrketränar just bröstpartiet då resultatet av operationen blir bättre eftersom snitten och ärren blir bättre.
De två olika operationer man kan göra är antingen 1. att man snittar under vardera bröst för att sedan ta bort bröstvävnaden. 2. Då snittar dom runt liksom själva vårtgården för att sedan ta bort bröstvävnaden och då blir ärren heller inte så stora. Efter det så var det jobbigaste på hela besöket och det var att jag var tvungen att dra upp tröjan och visa, det var för han skulle veta vilket operation jag ska göra.
Operationen jag ska göra är nr. 2. Man snittar lite mindre men det är fortfarande en stor operation man går igenom. Lägger till en bild där ni kan se skillnaden på de olika operationerna. För mig så spelar det ingen roll vilken operation jag får gå igenom, bara jag blir av med skiten så är jag nöjd.
Efter operationen kommer man få ha två slangar ett tag för att dränera. Man skulle även vara väldigt försiktig en period efter så att man inte stöter till eller råkar slå till på stället då det kan börja blöda osv.

Då det tyvärr inte var så hög prioritering på dessa operationer så dröjer det innan operationen blir av. Han hoppades att den skulle bli av innan sommaren, hoppas verkligen det!!

Vet inte om jag glömt skriva nåt. Igår fick jag tredje testosprutan så idag är jag 16 veckor och en dag på testo 💪🏼

Har ni frågor så fråga bara :)

Lusse

Likes

Comments

Hur var mitt 2016 och vad har hänt med mig och vad händer 2017?

Den 19 februari 2016 åkte jag till Stockholm då jag skulle på mitt första läkarbesök och starta min utredning. Innan dess vänta jag på att få en tid till läkaren i Lund, när jag hade väntat i 6 månader på att en tid skulle komma så fick jag ringa till Lund och fråga vart den tog vägen, till svar fick jag att det skulle dröja ytterligare 6 månader innan jag skulle få en tid. Det var då jag bestämde mig för att själv kontakta Karolinska sjukhuset i Stockholm och blev då remitterad dit istället. 2 månader fick jag vänta och det var alltså 19 februari som jag äntligen fick åka till Stockholm. Jag kommer ihåg att min lillasyster och vår kompis åkte med och vi stanna över på hotell och shoppa på Mall Of Scandinavia och inte hitta tillbaka till hotellet XD
Men inför första läkarbesöket så var jag väldigt glad för att utredningen starta och nervös pga att jag var ovetande om ganska mycket och sjukhusmiljön. Men det gick väldigt bra!
Efter det så har jag åkt till Stockholm på läkarbesök en gång i månaden och det var även 2016 som min utredning avslutades med en diagnos transsexuell och min behandling med testosteron påbörjades.
Jag är nu 15 veckor på testo och vad har hänt hittills? 1. Min röst har ändrats ganska mycket, den har blivit mörkare och jag kan inte få fram några ljusa toner och rösten spricker ganska mycket när jag pratar. 2. Jag har gått upp 6,5 kg. Jag märker av att jag blivit bredare då jag inte kan använda mina gamla skjortor längre för axlarna har blivit bredare. Även mina jeans har blivit ganska tajta. 3. Håret på benen har blivit mörkare och grövre, även hår på magen har börjat synas, fjun på hakan och mustaschen blir mer och mer. 4. Jag har även fått mycket akne, det är ganska jobbigt men jag kämpar på med att få bort det. 5. Ansiktsformen att ändrats, blivit mer bredare i ansiktet på nåt sätt.
Det var väl det som hänt än så länge.

Vad händer härnäst? Den 16 januari ska jag få min tredje testospruta. Jag ska åka till Stockholm igen den 17 januari då jag ska till Karolinska sjukhuset i Solna till Plastikkirurgiska mottagningen. Jag vet inte exakt vad som kommer hända men det handlar i alla fall om Mastektomi operationen, alltså operera bort brösten. Operationen kommer INTE att ske då utan det är konsultation, att vi kommer att prata om operationen och hur den görs osv, skulle jag tro.

Senare i slutet på februari eller början på mars ska jag till Stockholm igen och då blir det besök till läkaren som har hand om min testosteron där vi ska prata om hur min kropp tar emot teston osv, troligtvis samma dag så blir det även besök hos psykologen och kanske ett besök hos logopeden beroende på om jag stannar över i Stockholm eller inte, vi får se :)

Annars är det inte mer som händer just nu.

Har ni frågor så tveka inte att fråga! :)

Lusse

Likes

Comments

Idag åkte jag till Stockholm för mitt första logoped besök. För er som inte vet vad logoped är så jobbar dom med rösten :)
Jag kom till Karolinska sjukhuset i Huddinge 12.45 och hade tid kl 13.00. Jag anmälde mig i centralkassan och skulle sen försöka hitta rätt avdelning vilket inte var det lättaste! Trodde jag skulle bli försenad men kl 13.00 hitta jag rätt avdelning :P Jag blev inkallad av en tjej som börja med att kalla in mig med gamla namnet då hon inte hade hunnit läsa min journal. Hon bad om ursäkt säkert 100 gånger vilket ändå kändes bra då man känner av att dom verkligen tar en på allvar med vem man är.
Det hela börja med att hon förklara att man ska spela in sin röst i en studio, men som inte fungera just idag. Så hon gjorde allt hon kunde för att jag skulle få spela in min röst på ett annat sätt där idag då jag hade åkt så långt för besöket. Till slut hitta hon nån inspelnings manick i alla fall. Hon var väldigt bra och rolig och vi prata och skratta som om vi kände varandra sen innan.

Det jag fick göra på besöket idag var att fylla i ett papper med hur bekväm/obekväm jag är med min röst idag och hur jag vill att den ska vara.
Hon förklara hur teston förändrar rösten och det gör den genom att stämbanden blir tjockare vilket gör att rösten blir mörkare. Jag fick också prova på en app man kan ha i mobilen för att se hur rösten ligger i tonläge. Nu hade jag inte spelat in min röst där innan teston men jag låg på ca 164 (nånting haha). En typisk kvinnlig röst ligger på ca 200 och en typisk manlig röst på 120 så rösten har ändrats sen teston i alla fall :)
Sen gjorde jag inte så mycket mer där. Man brukar komma dit med ca 3 månaders mellanrum så nästa gång blir mars om jag inte får tid hos någon av mina andra läkare så vi ska boka in tiderna samma dag.

Nu är jag på väg hem igen. Så detta var nog sista besöket i Stockholm detta året. Det nästa som händer framöver är min tredje testospruta i januari och att vänta på kallelse för planerad bröstoperation, mastektomi som det heter. Sen även besök till psykolog och läkaren som har hand om testot :)

Tack för du läste <3
Lusse

Likes

Comments

Idag är jag 2 månader på testo.
Jag kan väl inte påstå att det hänt sådär jätte mycket faktiskt. Det som jag märkt har hänt är att det börjar bli lite fjun på muschen och lite på hakan, har även gått upp 6kg. Annars har det inte hänt nåt mer tycker jag. Känns väldigt segt faktiskt.
Men men, det kommer väl :)

Lusse

Likes

Comments

Idag har jag fått testospruta nr 2. Fick också med mig lite sällskap idag av en kompis och hennes lille son vilket var skönt, låg och titta på honom när jag fick sprutan så jag fick kommentaren av sköterskan att jag såg lugn ut haha. Tack för ni följde med!

Sprutan spände som förra gången men inte riktigt så mycket så det gick ner i benet denna gång. Men det är ömt på stället och gör ont när jag belastar det benet men annars är det bra :)
På en månad sen jag fick första sprutan så har jag gått upp 5kg, annars har det inte hänt så mycket. Hoppas att känna av lite förändringar nu efter andra dosen :)
Nästa som händer nu är att jag ska till Stockholm igen den 7 dec till Logopeden.

Ha en fin dag!
Lusse

Likes

Comments

Tjabba!

Idag har jag ännu en gång varit i Stockholm. Denna gången var jag hos psykologen. Det har gått en månad sedan jag fick min första testosteronspruta, så dagens besök hos psykologen var en liten uppföljning för att hålla koll på hur jag mår nu när det kommer att ske lite förändringar. Jag tycker det är bra att man följer upp med jämna mellanrum och håller koll, jag personligen tar det som att dom bryr sig om en osv. Jag har fått en bra psykolog och det gör det lite enklare att känna att man verkligen kan prata och fråga om allting och känna just att dom bryr sig.
Jag går inte in på vad som sades men i det stora hela så kändes besöket bra! Psykologen träffar man var tredje månad.

Nästa besök till Stockholm blir i november, då ska jag träffa logopeden för första gången. Jag vet inte exakt vad som kommer hända där men vad jag förstår så ska man se hur rösten ändras och hur man ska använda den på rätt sätt.

När det gäller testosteronsprutan så märker jag inte av några förändringar, men det kommer. Nästa spruta ska jag få den 8 november och därefter ska jag få en spruta var 10:e vecka hela livet.

I Stockholm hände inte så jätte mycket idag, det blev bara snabbt till psykologen sen hemåt igen.

Har ni frågor så tveka inte att ställa dom. Blir det några frågor så tänkte jag att jag kan försöka svara på dom och lägga upp i ett inlägg här.

Ha det bra!
Lusse

Likes

Comments

Sådärja!
Idag fick jag första testosprutan, Nebido. Jag kan erkänna att jag var nervös, men det var mest för jag var så ovetandes, att jag inte visste hur det skulle kännas eller hur det hela gick till liksom.
Men jag kom till vårdcentralen och hade då med mig injektionsvätskan och ett brev från läkaren på Karolinska där det stod hur sprutan skulle ges. Den skulle ges i ena skinkan i muskeln så det var en ganska lång nål eftersom den skulle stickas in så pass långt. Själva sticket gjorde lite ont men det släppte fort. Vätskan skulle ges långsamt vilket då gjorde att det tog några minuter. När vätskan trycktes in som var en ganska tjock och seg vätska så spände det ganska mycket ner i benet. Efteråt fortsatte det att spänna och gjorde även ont på stället där sprutan gavs och gjorde även ont när jag gick eller rörde mig. Men nu några timmar senare känns det inte så mycket mer.
Skönt att det äntligen är gjort!
Nu är jag förväntansfull på hur jag kommer förändras. Jag kommer börja gymma för att få det bästa resultatet med musklerna som jag vill ha det.
Läkaren sa att UTAN träning så kommer muskelmassan att öka ca 5kg och MED träning ca 10kg.
Nästa spruta ska jag få den 8 november och därefter kommer jag att få en spruta var 10:e vecka framöver.
Nästa som händer nu är att jag ska till Stockholm den 25 oktober och då är det besök hos psykolog.
Har ni frågor så tveka inte att ställa dom! :)

Likes

Comments

En nervös måndagsförmiddag börja med att jag fick sällskap av min lillasyster och vår kompis till Stockholm och vi tog ett tidigt tåg så vi kunde vara i stan innan mitt läkarbesök.
Vi var framme i Stockholm 9.45 och åt en nyttig frukost på donken :P
Sedan gav vi oss ut på stan. Vi försökte leta upp en butik som jag inte lyckades med förra gången jag var där men efter väldigt långt letandes så fick vi till slut reda på att butiken stängt ner.. vår vanliga tur :)
Jag var väldigt nervös inför detta läkarbesöket pga att jag skulle få reda på mina blodprover jag hade lämnat inför besöket. Det kändes som att det verkligen var Nu det gällde. Vi åt sedan lunch på taco bar men jag hade så ont i magen av nervositet så jag åt inte sådär jätte mycket.

Vi kom till Anova och satte oss i väntrummet. Jag var som sagt väldigt nervös.
Jag blev inkallad och fick snabbt reda på att mina blodprover såg bra ut! Skönt! Sedan berättade han lite om vad som kommer att hända med testosteron och att man kan få det på två olika sätt. Antingen får man det med en spruta eller så får man det i gel form. Jag valde spruta för det känns bäst på nåt sätt att veta att det kommer in i kroppen liksom.
Han berätta att musklerna börjar växa redan från dag 1 när man fått teston. Utan träning så kommer man få ca 5kg muskelmassa, med träning ca 10kg vilket känns bra. Det är något som jag verkligen vill ha.
Rösten kommer ändras och bli mörkare men det tar sin lilla tid :)
Han skrev ut recept på testosteron och det kändes väldigt bra.
Efter läkaren så begav vi oss till stan igen till tåget hem skulle gå.
En nervös men en bra dag!
Nu väntar följande: i tisdags var jag på Apoteket och hämta ut Nebido (testosteron). Man får bara själva vätskan som man sen ska ta med sig till vårdcentralen där man får sprutan då man inte får lov att ta den hemma själv.
Jag ringde vårdcentralen i tisdags med och den tidigaste tiden var på måndag 26/9. Så då får jag min första testospruta.
Den 25 oktober ska jag till Stockholm igen för att träffa psykologen för en liten uppföljning efter första sprutan.
I början av november ska jag ta nya blodprover för att se hur min kropp tar emot testosteronet. I årsskiftet ska jag träffa läkaren igen som jag träffa i måndags för en liten uppföljning där med. Det är många besök men jag tycker det är bra att dom följer upp och har koll.

Jag kommer att uppdatera med jämna mellanrum så att ni får se förändringen :) 

Likes

Comments

Tjabba!

Igår, fredag, var jag i Stockholm på mitt sista möte i min utredning.
Då träffa jag min överläkare som berätta att han igår satte min diagnos på mig. Diagnosen heter transsexuell och det måste man få för att kunna få behandling. Låter knas men så är det.
Så nästa steg är att min överläkare igår remittera mig till den läkare som ska ge mig hormonbehandling, testosteron, det får man med sprutor. Innan dess så ska blodprov lämnas för att se så allt är okej.
Min behandling kommer att påbörjas i Stockholm sen kommer den förmodligen att fortsätta här hemma i Skåne.
Så nu är det bara att vänta på kallelse för behandling.

Det känns bra och det ska bli spännande att se min förändring :)

/L

Likes

Comments