Ciao!

I helgen har jag haft fullt upp med massa aktiviteter. 2018 har ju dragit igång eller vad man ska säga, vilket betyder 18-årsdagar, vilket i sin tur betyder massa 18-årsfester. I fredags var det dags igen med Gianluca som fyllde så jag och hela min grupp var inbjuden till hans fest på Villa De Grecis som ligger ganska nära där jag bor. Jag hade fått höra av min värdpappa att stället var väldigt fint , men jag fattade inte riktigt hur fint det var innan jag kom dit. Utanför möttes man av personal som välkomnade en in på en stor gård med fontäner och palmer, och själva stället var som ett palats som var sjukt nice. Festen var riktigt bra och man åt gott och dansade, och jag rörde mig väl hemåt vid 3-tiden.

Dagen därpå var det min kompis Armando, från Honduras, tur att fylla 18, och då hade vi planerat att åka till Roma tillsammans med hans värdbrorsa. Med 2 timmar sömn i bagaget och jäkligt mycket vilja lyckades jag ta mig i tid till tåget som gick kl. 6 från stationen i Bari till Rom. Resan dit var väldigt enkel då jag somnade efter ca 3 sekunder på tåget, och vid 10-tiden kom vi fram till Roma Termini. Där tog vi tunnelbanan till Colosseum där vi började dagen. Jag har varit i Rom flera gånger tidigare, men Colosseum kan man aldrig tröttna på. Sjukt coolt att få se en så viktig del av Roms historia i verkligheten och inte bara på bild! Tyvärr var det otroligt mycket turister där i lördags, så att vänta i kön för att gå in kunde vi tyvärr inte göra. Istället rörde vi oss vidare mot Piazza Venezia, stannade en stund för att ta några foton och sen gick vi till Fontana di Trevi. Där var det sjukt mycket folk så vi tog de foton vi ville ta och sen tog vi oss vidare mot Pantheon. Vid Pantheon stannade vi en stund för att vila och äta lite. Vi drack en kaffe, köpte en toast och satt ner vid ett café. Det var skönt att få vila lite då vi hade gått som galningar de första 2 timmarna. Efter det började vi röra oss utan stress mot Piazza Navona då vi hade gott om tid. Direkt efter det blev det av till en av de kanske viktigaste sakerna man kan se i Rom: St.Peterskyrkan. Vi kom dit med förhoppningarna att kunna gå in och ta en tur i kyrkan, men så fort vi såg kön insåg vi att det inte skulle gå. Jag som tyckte att det var mycket turister innan.. Vanligtvis när jag är där på sommaren finns det en del turister, men den här gången var det säkert 5x fler. Efter att ha pratat med några som arbetade där sa de att kön var runt 3h, så det var ju knappast ett alternativ haha. Lite besvikna rörde vi oss istället mot centrum där vi åt, drack champagne (mitt på dagen haha) för att fira Armando och vid 18.30 tog vi tåget tillbaka till Bari. Trötta efter allt promenerande under dagen så somnade vi allihopa och sov hela resan tillbaka vilket var jäkligt skönt. Dagen var riktigt grym och Armando hade det väldigt bra på sin födelsedag som man kan lätt säga att det blev lyckat! Tills nästa inlägg,

ciao!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ciao!

I söndags var det dags på nytt att resa runt lite här i Italien, och den här gången blev det en dag vid Amalfikusten med värdfamiljen! Vi hade bestämt dagen innan att försöka vakna runt 6-tiden för att komma iväg tidigt, men det slutade med att vi sov fram tills kl 8 istället då vi alla var trötta från dagen innan. Vid 9 tiden satte vi oss i bilen och började den 2.5 timmar långa bilturen från Bari till Vietri sul Mare. Vi kom fram vid 11.30 ungefär och började promenera runt i centrum där det fanns många smala och mysiga gator fulla med affärer där de sålde keramik. Vid Amalfikusten är de kända för sin keramik, så det var jättekul att få se allt i verkligheten istället för på bilder. Efter att ha sett Vietri sul Mare åkte vi vidare mot Amalfi, en bilfärd som bara tog 20 minuter. Jag hade sett en hel del bilder på staden tidigare men att se den i verkligheten var en helt annan sak. Sjukt vackert var det, och staden i sig var också otroligt mysig om än fylld med turister. Vi åt pizza, vandrade längs strandpromenaden och kikade på kyrkan som fanns där innan vi några timmar senare åkte vidare mot Ravello, en by som ligger ganska nära Amalfi. Där tog vi en promenad genom centrum, sedan rörde vi oss upp mot kyrkan som låg lite över staden och där var det en fantastisk utsikt över staden och havet. Efter en hel dag med mycket promenerande åkte vi sen tillbaka till Bari och sov direkt. Det var kul att få åka iväg och spendera en dag med värdfamiljen såhär då vi de senaste veckorna varit ganska upptagna och inte hunnit göra så mycket tillsammans.

A la prossima!

Likes

Comments

Ciao ragazzi,

Nu är jag tillbaka igen med ett nytt inlägg där jag tänkte berätta om veckan som gått. Jag börjar med det som hände i Onsdags förra veckan, och som också är den jobbiga delen av det här inlägget. Min bästavän här i Bari, Alisson, åkte tillbaka till Paraguay. Eftersom skolåret är annorlunda i Sydamerika så valde hon att börja sitt år i Januari förra året fram tills December. Hon gjorde hela året men insåg att hon ville stanna så hon bodde kvar 2 månader till hos sin värdfamilj. Jag har bara känt henne i ungefär 4 månader, men under den här tiden har vi lyckats komma otroligt nära varandra och hittat en otrolig vänskap som jag vet kommer hålla hela livet. Jag är väldigt tacksam över att ha fått lära känna henne så bra, men samtidigt är det så sjukt svårt att säga hejdå till en person som betyder så mycket för en. Vi var de enda som bodde i centrala Bari så läget gjorde att vi enkelt kunde träffas hela tiden i centrum, och jag kommer sakna alla de dagar och kvällar där vi hade det så sjukt bra tillsammans. Det kommer vara svårt att vänja sig, men med tiden vet jag att det kommer kännas bra igen. Där en dörr stängs öppnas en annan, såg jag kommer använda den extra tid jag har nu till att hänga mer med mina italienska kompisar och lära känna nya personer!

De första dagarna efter att Alisson åkte var riktigt jobbiga, men som tur var hade jag en 18-årsfest i Lördags som lyckades få mig på bättre humör. Födelsedagen var Mauro's, en av mina vänner i gruppen som jag hänger med. Han hade hyrt en stor lokal en bit utanför Casamassima och vi blev i stort sett 90 personer där tror jag. Precis innan festen hade jag lyckats springa ner till centrum för att köpa en kavaj och fin-skor då man klär sig elegant på 18-årsfesterna här, och senare runt halv nio tiden plockade Alessio upp mig med bilen och så åkte jag, han, Marco, Monica och Pietro till festen tillsammans. Väl där dansade man, åt jäkligt gott och hade det sjukt kul. Festen var en av de bättre festerna jag varit på här så det var riktigt bra jobb av Mauro, som jag också såg hade det väldigt kul. Vid 3-tiden hämtade mamman till min kompis Paula upp oss och skjutsade mig hem. Med bara 6-7 timmar sömn från natten innan kan jag lätt säga att jag sällan är så trött som jag var då. Måste ha somnat på 30 sekunder, haha. Resten av veckan har varit ganska normal, med en hel del gymmande och chillande i centrum. Idag är det dock Andrea's (En kille i klassen) födelsedag så det lär ju firas ikväll.

Det var i stort sett allt som hänt i veckan, tills nästa gång. Ciaooo!


Likes

Comments

Ännu ett inlägg väldigt försenat, men så får det vara nu. Mitt nyårsfirande i Italien var väldigt annorlunda än det i Sverige, men det var otroligt fint ändå och jag hade en fantastisk natt.

Dagen började med att jag vaknade relativt sent och gick därför direkt in på lunchen. Vi åt ganska lite jämfört med den mängd vi brukar äta till lunch för att spara oss till nyårsmiddagen som är väldigt viktig här. Efter lunchen gick jag till centrum för att träffa Alisson, en väldigt nära vän från Paraguay, för att tillsammans ta tåget till Bitetto där vi mötte upp Lisa, också hon från Paraguay. Hon hade precis haft ett jättestort bråk med sin värdfamilj så vi ville få henne på bättre humör genom att ta en kaffe och tänka på andra saker. Vid 6-tiden började jag och Alisson röra oss tillbaka mot stationen för att ta tåget till Bari som enligt Lisa skulle gå vid 6.20. När vi väl kom fram visade det sig att det inte fanns några tåg förens 8.30 så vi fick vänta i kylan i 2 timmar, kanske inte det roligaste att göra på Nyårsdagen haha.

Till slut kom vi hem igen efter mycket väntande och jag gick direkt hem till mig. Där åt vi middag nästan direkt, och vi satt kvar och åt enda in på tolvslaget utan paus haha. Vid nedräkningen drack vi champagne och firade tillsammans, men efter typ 20 minuter behövde jag gå och göra mig iordning för en fest som jag skulle på med mina kompisar. Vid kl 1 hämtade mig kompis Giorgio upp mig med bil och vi åkte tillsammans med Mauro till Torre a mare som ligger en bit utanför centrum. Där hade de organiserat en nyårsfest på ett hotell där det är en ganska stor tradition att fira nyår. När vi kom fram var klockan 2 på natten men det var redan över 1500 personer så det var ganska mycket kaos. Gruppen som jag går ut med kände organisatörerna så vi kunde gå direkt in utan att köa också det var sjukt skönt! Väl där var festen sjukt bra och det kändes jättebra att få fira nyår med mina närmaste vänner, och festandet fortsatte fram tills kl 7. Efter det fick jag skjuts hem av Mauros pappa och gick direkt och sov, tror inte att jag någonsin varit så trött förut.

Senare under dagen väcktes jag runt kl. 1 för att äta lunch med värdfamiljen, och det var inte lätt att hålla sig vaken då vi satt ner vid bordet i nästan 5 timmar. Sammanfattningsvis hade jag ett sjukt bra nyår, dock ganska uttröttande. Fick inte med mig särskilt många bilder från kvällen men ni får nöja er med en på min värdpappa och jag, samt en med Alisson och Lisa.

Tills nästa gång, ciao!


Likes

Comments

Detta inlägg kommer en aningen sent, med allt som pågått de senaste veckorna sedan jul har det inte funnits tid men jag kände ändå att jag behövde skriva något så här kommer det.

Julen är som sagt förbi, men det kändes aldrig riktigt som jul. Det känns fortfarande som att det är höst när man kollar på vädret ute och 17 grader med sol är ju inte riktigt julaftonen jag är van vid. Trots dessa skillnader var julen ändå väldigt mysig och jag spenderade den tillsammans med värdfamiljen och deras släkt i Venosa som ligger drygt en timme från Bari. Det var andra gången som jag åkte dit och jag ångrar mig inte; staden är sjukt mysig och typisk italiensk med smala gator, fina torg och många historiska platser trots att det är en så pass liten stad (10 000 invånare)

De tre dagarna som spenderades där var dock inte särskilt händelserika då vi spenderade runt 3 timmar vid matbordet under varje måltid, haha. Resten av tiden umgicks man eller gick ut en på en promenad, och det var i stort sett allt vi gjorde.

Firandet här i Italien är också väldigt annorlunda jämfört med Sverige. Den 24 December äter man väldigt lite till lunch (om ens något) för att sedan ladda upp inför den viktiga middagen. Där äter man väldigt mycket, och traditionellt sett mycket fisk. Vi åt en hel del fisk och skaldjur samt pasta till middagen som avslutades vid midnatt då Babbo Natale (Jultomten) kom. Då blev det paketöppning för hela familjen där även jag fick en tröja och ett örhänge av värdfamiljen samt paket från mina föräldrar i Sverige. Dagen efter var själva juldagen där man i Italien anser att lunchen är väldigt viktig. Vi satt vid bordet och åt i minst 3-4 timmar, aningen längre än vad jag är van vid i Sverige men det var mysigt ändå, haha. Självklart var det jobbigt att vara borta från familjen speciellt nu under julen men trots det har jag haft det otroligt bra och att ha fått prova på att fira jul på ett helt annorlunda sett var verkligen intressant och kul.

Nu tror jag att jag sammanfattat ganska bra hur julen var utan att lämna ut för mycket detaljer, och sen får jag ta att skriva ett inlägg om nyår också inom kort.

Tills dess, arrivederci!

Likes

Comments

Buongiorno a tutti

Nu har det gått precis 2 månader sen jag senast bloggat om livet här i Italien och jag ber om ursäkt för det..! De senaste 2 månaderna har varit lite tuffa med mycket hemlängtan, andra problem med mera så att uppdatera bloggen har tyvärr hamnat längst ner på min to-do-list.

Månaderna har däremot gått snabbt och bortsett från problemen har det varit två väldigt intressanta månader där jag utvecklats väldigt snabbt när det kommer till min italienska och jag har fått en hel del nya vänner. Tidigare hade jag stora svårigheter med språket, framförallt att prata men även att förstå men nu förstår jag i stort sett allt plus att jag även pratar en hel del. Det känns otroligt skönt att äntligen kunna hålla normala konversationer utan att hela tiden förbereda mig på vad jag vill säga!

Anledningarna till att jag lärt mig ganska snabbt är många, men framförallt för att jag enbart pratar italienska nu, pluggar en del på mina håltimmar i skolan och dessutom nu kollar på film på italienska.

Under dessa månader har jag hunnit med att hitta nya vänner i klassen som jag går ut med och vi har skapat en bra grupp som även består av personer från andra skolor i Bari. Vi går ut på helgerna och jag trivs väldigt bra med den här gruppen då de är mer lika mig än den förra. Det tror jag också bidrar till att jag lär mig italienska snabbare då vi alltid har saker att prata om och jag får användning av min italienska.

Detta är väl de viktigaste sakerna som skett under det två månaderna, men jag tänker nämna några fler saker också.

Har hunnit med en dagsutflykt till Lecce i södra Puglia med alla kompisar från AFS, har bytt gym till ett som ligger 4 minuter från mitt hus så att jag inte behöver gå 40 minuter till gymmet varje dag vilket innebär att jag börjar komma in i den rutinen. Vi har dessutom fått tre nya utbytesstudenter här i Bari som kommer stanna i 2 månader: Regina och Augusto från Argentina samt Allie från Australien. Utöver det rullar allt på som vanligt med ytterst lite att göra i skolan men många aktiviteter på eftermiddagarna.

I fortsättningen ska jag försöka få till åtminstone 1 inlägg i veckan, speciellt nu med allt som händer kring julafton och nyår. Men, tills dess, arrivederci!
Likes

Comments

Ciao ragazzi!


Nu kommer inlägget om AFS-lägret (aningen sent) i Monopoli äntligen ut. Jag har hunnit vara här i ett dygn nu och är redan helt kär. Vi bor på ett grymt hotell med pool, 100 meter till havet och grym mat.

Gårdagen började med att jag vaknade, packade och gjorde mig iordning. Sen gick jag till stationen för att möta upp alla andra och det var redan typ 90 personer där, alla från Puglia. Tillsammans åkte vi buss till Monopoli vilket tog typ 40 minuter och sen drog allt igång. Vi åt lunch, hade "lektioner" som typ lekar och för att lära känna varandra bättre. Det var sjukt kul och mycket uppskattat istället för att gå till skolan i Bari på tråkiga lektioner. Hittills har jag lärt känna flera nya personer från olika delar av världen och det är så grymt coolt att höra hur det är i deras länder och alla skillnader som finns. Dagen avslutades med en "fest" där de satte på massa spansk musik så alla var glada och dansade.

Idag har lekt lite mera, pratat om hur skolan och familjen är och snart ska vi ha intervjuer med voluntärerna i Intercultura för att berätta om vår vardag. Tyvärr blev jag vald i en grupp som ska ha intervjuerna på enbart Italienska så får väl hoppas att allt går bra haha.

Resten av dagarna kommer vi leka massor, bada och bara njuta och ha kul med allihopa så jag tror verkligen att det kommer bli ett läger jag kommer komma ihåg under en lååång tid. I slutet av lägret kommer jag skriva ett inlägg för att berätta om allt vi gjort men det kommer förmodligen upp på Måndag/Tisdag!

Arrivederci 😁

Likes

Comments

Ciao a tutti,

Idag är det precis en månad sen jag lämnade tryggheten i Sverige bakom mig och satte mig på planet till Italien. Det känns konstigt att säga att det var en månad sedan, tiden har gått fort men ändå väldigt långsamt på något sätt. Kompisar och familjen känns som jag har känt i evigheter, men ändå känns det som igår när jag stod där på flygplatsen och sade hejdå till min familj och Diletta. Trots några enstaka breakdowns så har månaden ändå varit väldigt bra med många positiva saker!

Bilder från flygplatsen, omöjligt att inte direkt få grov hemlängtan när jag ser dessa 💔


Den här veckan har det inte hänt så mycket här i Bari, mycket pågrund att jag varit sjuk i 3 dagar. Det blev att gå till skolan som vanligt, gymma när jag var frisk och resten av tiden bara chilla. Nu i helgen har det varit samma sak förutom på kvällarna då jag gått ut med kompisar från klassen samt min värdbrorsa vilket är grymt kul. Märker direkt hur jag blir mer och mer säker att prata italienska när jag går ut med den här gruppen då alla är så himla snälla och inbjudande! Vi är runt 10-15 personer som hänger runt i grupp och oftast är det inget planerat utan vi bara chillar runt centrum där det samlas mycket ungdomar. Den här helgen var dock annorlunda då vi firade Tobias födelsedag på fredagen och gick på en gratiskonsert igår. Musiken var lite b men allt runt omkring var sjukt roligt så nöjd blev jag iallafall haha.

I veckan som kommer är det en hel del planerat, bland annat ett AFS-möte och ett läger för alla utbytesstudenter i Puglia-Lecce området så det ser jag verkligen fram emot. Ska försöka få till ett enskilt inlägg om det nu i veckan men jag lovar inget 😅.


Until next time, ciao!

Likes

Comments

Ciao a tutti!

Nu har äntligen skolan dragit igång och jag har hunnit gå en hel vecka på 'Liceo Scientifico E. Fermi'. Det är en skola med bara naturinrikting vilket betyder att man har kemi, fysik, biologi och matte nästan varje dag vilket kanske inte är jättekul men jag får väl anpassa mig. Hur-som-helst, veckan har varit rolig men samtidigt väldigt tuff. Att komma in i en helt ny klass där man varken kan språket eller det som undervisas är grymt påfrestande även fast jag inte gör så mycket på lektionerna, sitter mest bara och försöker översätta det som läraren säger. Oftast utan att lyckas, haha. Klassen som jag hamnade i är dock extremt skön och alla är jättesociala och trevliga mot mig vilket verkligen underlättar. Det kändes bra så fort jag gick in i klassrummet och de flesta vågade sig fram för att prata direkt haha.

Själva skolan är en av de finare i Bari och har många duktiga lärare, dock är de ganska stränga. Byggnaden är stor och ganska modern för att vara en italiensk skola och har drygt 1300 elever. Även fast jag är en i mängden så märker jag verkligen hur folk stirrar när man går förbi de i korridoren, är förmodligen den enda blonda personen på skolan ahaha.


Alltså så funkar skolan bra, familjen likaså, har kommit igång med gymmet och har fått en hel del kompisar men det är fortfarande inte helt lätt med all hemlängtan. Oftast kommer det när jag inte har så mycket att göra, och då är det sjukt jobbigt, men måste bara tänka positivt och kämpa på. Nu i helgen blir det en hel del gym, lite plugg och sushi med några personer i klassen idag!


I fortsättningen lovar jag att uppdatera bättre än vad jag gjort hittills, har varit en hel del grejer på gång så det blir svårt att uppdatera..

Ciaooo

Likes

Comments

Hej allihopa! Äntligen är det dags för mig att börja uppdatera här om allt som händer på mitt utbytesår i Bari, Italien! Den första veckan har inte varit särskilt intensiv men ändå tagit en hel del på krafterna. Att vänja sig vid en ny familj, nytt boende, nytt språk och en helt ny stad är ju inte helt lätt, haha. Jag börjar med att berätta lite om familjen som jag kommer att bo hos. I lägenheten som ligger i centrala Bari bor mamman Irene, pappan Alberto, dottern Fabrizia samt sonen Giorgio. Alberto och Irene har även en äldre dotter, Alice, som bor och jobbar i Parma, så henne kommer jag förmodligen bara träffa ett par gånger under året. Mitt första intryck av familjen var att de var lite stränga, men det gick snabbt över så fort jag fick sitta ner och prata med de. De var väldigt pratglada så fort de fick syn på mig utanför bussen vid mötesplatsen och vi fortsatte att prata under hela bilresan hem. Väl hemma blev det lite stelare, det kändes konstigt att kliva in i lägenheten som jag skulle dela med familjen i ett helt år men jag har ett eget rum och resten av lägenheten är stor och med öppna ytor så det kändes bra ganska snabbt. Jag blev tidigt ganska nära värdbrorsan Giorgio som direkt visade sig vara en väldigt schysst kille, så vi hänger en hel del. Han är 1 år yngre än mig men går i skolan med folk i min ålder så vi kommer därför gå i samma klass, vilket känns bra. För övrigt har den första veckan varit väldigt bra med en del utekvällar, nya vänner och en dag vid havet. Det känns som att det här året kommer bli riktigt bra!!

Det blev ett väldigt långt första inlägg, men det var ändå svårt att få med allt från hela veckan, haha. Under kommer lite bilder som jag tagit,

Ciao!

Likes

Comments