För lite mer än ett år sedan hamnade jag i en diskussion om det är moraliskt okej att säga ordet neger. Inte att direkt kalla någon det utan att använda det i vardagliga meningar. Tidigare hade jag aldrig stött på diskussionen eller ens reflekterat över det. Därför talade jag till en början för det. Min förklaring löd så att om vi tystar och väljer bort begreppet så blir det en tabu-benämning, vilket det inte blir om vi använder det som vilket annat ord som helst.

Idag kan jag inte tänka på mina resonemang samtidigt som jag ser min spegelbild i ögonen. Mina gamla handlingar får mig att inse människans kapacitet att ändra värderingar till det bättre.

Ordet “neger” är en kontroversiell benämning på mörkhyade folkgrupper, främst människor med afrikanskt ursprung. Sedan 1960-talet har ordet ansetts som ett av de mest kränkande och rasistiska orden. Innan dess, främst i USA, användes ordet “nigger” i ett rasistiskt klassamhälle där mörkhyade ofta jobbade åt vita som slavar. Det betraktades som ett skällsord från de vita amerikanerna.

Ändå så får vi höra ordet med jämna mellanrum. Jag tror själv att det i minst hälften av fallen handlar om okunskap, folk vet inte begreppets tunga bakgrund. Därför måste vi våga ta diskussionen, sätta stopp.

Det jag känner mest skam över när det gäller mina gamla värderingar och resonemang ligger nog i att jag tog mig rätten att okej-förklara ordet. Jag som privilegierad, vit, tog mig rätten att förklara varför det är okej att kalla mörkhyade människor negrer. Jag har inget tolkningsföreträde i frågan och det är precis detta som hela problemet grundar sig i. Alla vita människor är i detta område priviligierade, alltså faller skadan inte på oss, vi är inte de utsatta. Därför har vi ingen rätt att förklara vad som är okej och inte okej att säga.

Ett tolkningsföreträde förklarar vem som har rätt att tolka problemet utifrån egna erfarenheter. Ett exempel är frågan om queer och transpersoners rättigheter. Där har inte cispersoner tolkningsföreträde och kan inte dra slutsatser utifrån egna erfarenheter. Likadant i den sektionella jämställdhetsfeminismen där kvinnor har tolkningsföreträde då de främst är utsatta. I frågan om rasism har vita inget tolkningsföreträde för vita har aldrig varit med om eller upplevt samma diskrimineringar som mörkhyade har. Därför kan en vit inte heller uttala sig om det är okej eller inte okej att använda en utav de mest rasistiskt kränkande benämningarna. Vi ska lyssna, acceptera och välja våra ord utifrån vad de utsatta erfarar.

Ta dig inte rätten till något då skadan faller på någon annan.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Snart lämnar vi 2017 och det har för oss alla olika betydelser. Jag tänkte nu sammanfatta detta året som gått och vad jag har varit med om. Utan kronologisk ordning

Jag har varit i Europa parlamentet med UF.

Jag har varit ovan molnen åtta gånger

Jag har insett att musik är det finaste vi har

Jag har gått i en öken

Jag har gått vilse med vänner en kväll i Bryssel

Jag och mina vänner har gjort craysay saker

Jag har varit med om en utav Sveriges viktigaste lagstiftningar, samtyckeslagen

Jag har varit med om ännu en skärgårdsfest

Jag har kollat om alla säsonger av vänner

Jag har engagerat mig mycket i mina värderingar och stött på motstånd

Jag har haft extremt många olika hårstilar (alla finns på min Instagram: @lowaaronsson)

Jag har lyssnat på mer musik

Jag har spelat fotboll mot amerikanska lag

Likes

Comments

Den 30:e september samlas hundratals människor i centrala Göteborg. Tidigare i september fick Nordiska Motståndsrörelsen demonstrationstillstånd av polisen.

Den 7:e september går Göteborgspolisen ut med beskedet som folk kom att hata eller älska; den nazistiska organisationen, Nordiska Motståndsrörelsen, hade fått tillstånd att anordna en demonstration den 30 september. Under samma dag skulle Svenska Bokmässan äga rum i Göteborg. Den judiska högtiden - Jom Kippur infaller också på samma dag. Det resulterar i att både Svenska Mässan och Judiska församlingen väljer att överklaga beslutet om ett demonstrationstillstånd. Därefter kom även domstolen att kritisera Göteborgspolisens agerande. Det hela resulterar i ett beslut om att Nordiska Motståndsrörelsens färdväg skulle förkortas. Nazisterna skulle inte heller få börja sin demonstration utanför Bokmässan - som tidigare hade varit tanken. Trots besluten så var många inte nöjda och att NMR fick demonstrationstillstånd kom att uppröra tusentals människor. Var det rätt beslut av Göteborgspolisen?

Sverige är en demokrati, vilket innebär att alla ska ha samma rättigheter. Våra rättigheter finns angivna i grundlagarna. I regeringsformens grundläggande fri- och rättigheter kan vi se att Sverige har demonstrationsfrihet. Alla ska ha friheten att anordna och delta i demonstrationer på allmän plats. I samma grundlag står det även att varje svensk medborgare har rätten att uttrycka sin åsikt i tal och skrift, yttrandefriheten. Utefter den informationen så kan vi bedöma Göteborgspolisens agerande som ett juridiskt korrekt beslut.

Så vad är det som gör oss alla upprörda? Jag blir främst upprörd över att samhället inte har kommit längre. Att det fortfarande finns människor som bryter ner begreppet allas lika värde och försöker övertala oss andra om att folkgrupper, människor, ska behandlas annorlunda. Att vi alla har olika åsikter är inget nytt för någon. Men frågan är, vad gör vi för att hindra människor från att kränka människor?

I detta fall var beslutet juridiskt korrekt. Men vad ska vi göra för att förhindra att händelsen återupprepas? En grundlag är en grundlag och tanken är att den ska vara extremt svår att ändra. Men det står det även i regeringsformen att riksdagen får stifta lagar som kan begränsa grundlagarna. Ett exempel är yttrandefriheten. Grundlagen säger att vi ska få uttrycka vår åsikt i tal och skrift. Men då säger andra lagar att vi inte får till exempel kränka varandra. Därför är det inte lagligt att säga saker till en person som till exempel, “jag vill mörda dig”. Lagar begränsar grundlagar. Varför har vi inte en lag som begränsar vår demonstrationsfrihet?

Vi lever i ett samhälle där folkgrupper blir kränkta på grund av att våra lagar inte begränsar våra rättigheter. Det ger nazister rätten att demonstrera. Det får människor att inte längre känna sig trygga, säkra eller accepterade. Vi lever i ett samhälle där människor använder sig av våra rättigheter för att kränka folkgrupper.

Ett demonstrationstillstånd ska inte godkännas då demonstranternas värderingar är kränkande eller förtryckande.

Likes

Comments

Följ gärna denna spotifylista där jag samlar några utav livets bra låtar

Likes

Comments

Jag tror att alla som läser detta, iallafall majoriteten, har någonstans sett eller hört talas om begreppet "me too". Kanske som en tagg eller i ett nyhetsreportage den senaste veckan. Men hur många av oss vet egentligen vad det betyder? Kan du lägga handen på hjärtat och säga att du tog reda på definitionen första gången det kom upp i flödet, istället för att bara skrolla vidare? Hur många av oss är det som faktiskt börjar se ett mönster i profiler som vi följer på olika sociala medier? Hur många av oss är det som kan se det nu tydliga problemet vi har mitt bland oss?

"Me too" är ord som ständigt dyker upp på min skärm och om så inte, i mitt huvud. För att enkelt och snabbt förklara för er som är ovetande så är det en tag som kvinnor (främst) använder i inlägg på sociala medier som Instagram. Begreppet betyder att den som postar inlägget har varit med om sexuellt ofredande, såsom sexuella trakasserier eller framförallt övergrepp. Många kvinnor väljer att även berätta om sin händelse i inlägget medan andra endast postar taggen. Detta för att visa att ingen är ensam. Detta för att visa vilket sjukt stort problem det är i samhället. Jag beundrar ALLA som har tagit till sig mod till att få sin berättelse hörd. Kända profiler har valt att gå ut med sina historier. Ett exempel är Cissi Wallin som gick ut med sin historia offentligt under #metoo. Det som skapade stora diskussioner kring just detta var för att det sexuella övergreppet var av en man på tidningen Aftonbladet, deras ansikte utåt. Jag vill ge all styrk till dig Cissi Wallin du är fantastisk. Så även är ni andra profiler som offentligt gått ut med historier. Det jag kan bli arg över är att de män som övergivit sig på kvinnorna, kända män, inte får det straff de förtjänar. De borde bli mer uthängda. Även då fallet ägde rum för länge sedan så får majoriteten fortfarande t.ex. behålla sitt jobb. Ett ansikte utåt i en tidningsredaktion, en våldtäktsman.

Nu kan vi tydligt se hur stort detta problem är. Nu finner kvinnor äntligen mod att berätta om sexuella övergrepp och trakasserier. Vad ska politiker göra åt detta? Här har ni det svart på vitt. Men det jag inte kan begripa är varför t.ex. kända youtube-profiler inte har uppmärksammat detta. Ni har en otrolig inverkan på unga svenska och har en enorm möjlighet att nå ut till tusentals. Varför inte beskriva det aktuella problemet vi har i samhället? Varför inte berätta för alla unga utsatta om att de inte är ensamma?

Ni har kanske även stött på taggen #ihave? Den har skapats efter #metoo då tanken är att våldtäktsmannen eller den som sexuellt trakasserat ska gå ut med det. Jag blir förvånad och otroligt irriterad över hur många svarskommentarer de faktiskt får. "Du är så stark som vågar gå ut med detta, bra gjort!" är ett exempel på en sådan. Okej. Så män ska få cred för att gå ut med sin våldtäkt? Nej, de ska bli bestraffade. Såsom offrets psyke kan ha påverkats efter händelsen. Ge dem inte beröm för ett sexuellt ofredande.

Likes

Comments

Bilder från två utav mina dagar i Barcelona.

Syntolkning:

1) Jag framför en staty på Plaza Catalunya.

2) Träd samt byggnader längs den berömda gatan La Rambla.

3-4) Bilder framför Sagrada Familia, den mest kända katolska byggnaden i Barcelona.

5) En som står på ett torg och tjänar pengar på såpbubblor, då ett barn fick hjälpa till.

6-7) Från demonstrationen i söndags. De demonsterar för att Barcelona fortfarande ska tillhöra Spanien och inte ett självständigt Katalonien. Folk går med Spanska flaggor men även Katalanska, de menar att Katalonien tillhör Spanien. Detta är alltså nej-sidan i valet.

Likes

Comments

SE hur många härligheter och fina färger! Jag befinner mig i Barcelona och bilderna är från en saluhall på La Rambla. Där fanns allt ätbart du kan tänka dig, frukter, bakverk, glass, mat!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Hur får jag en kall ton i mitt hår?

För några år sedan var jag trött på mina gula toner i mitt hår. Jag började med silvershampoo och det har fungerat ganska så bra. Men för att få resultat av silvershampoo utan att färga håret så krävs det att en har i shampot någon timme mer än en gång i veckan. Samtidigt så kan de slita mycket på håret. Jag fick alltså inga större resultat mer än att de mest grova tonerna gick bort. Så jag sökte en lösning som skulle ge en mer märkbar skillnad, jag var nu mer inne på ett silver/grått hår.

Då hittade jag denna färginpackningen, eller färgbomb som vissa kallar det. Med den så fick jag en stor förändring efter bara första användningen. Nu kan jag reglera över hur min blonda färg ska se ut och att få silverblondt är möjligt.

Användning: Jag använder denna inpackningen i mitt hår max en gång i veckan, de veckor jag känner att jag har tid. Jag tvättar först mitt hår med vanligt schampo för att få det helt rent. Sedan torkar jag det tills endast lite fukt är kvar. Jag delar upp mitt hår i sektioner och färgar sedan i slingor, sektioner för sektioner. Du behöver även en kam, då en bra teknik är att kamma ut färgen i håret för ett naturligt och jämnt resultat. Låt det vara i håret i ungefär 45min. På den tiden lär ditt hår ha blivit ganska så torrt och slingorna kan kännas stela. Men när du sedan sköljer ut inpackningen i duschen så blir håret väldigt mjukt och lent. Håret kommer även lukta mycket gott och hålla en fin glans. För ett ännu bättre resultat så rekommenderar jag att du använder balsam i längderna efteråt.

Jag tror att Maria Nilas produkter endast säljs hos återförsäljare och min inpackning är köpt hos LYKO. Där kostar den 249kr vilket kan låta dyrt. Men jag anser att produkten är värd sitt pris. Du får mycket produkt som håller länge, såklart beroende på hur mycket du använder vid tvättarna. Strävar du efter ett kalltonat hår? Då är detta mitt bästa tips!

Likes

Comments