Min resa med skolios - Del 1

Vad är skolios? Vem får skolios? Oj det måste vara jättejobbigt? Gick du helt snett? Kan man inte röra sig efter en operation?

Ja, som ni ser i rubriken tänkte jag nu skriva om min resa genom skolios, kanske är det någon som läser detta som precis fått reda på att de har och känner sig helt förvirrade om vad det ens innebär och vad som ska göras åt det, kommer de behövas bli en operation eller räcker det med att ha korsett? Kan börja med att säga att just dessa frågor cirkulerade runt o runt o runt i mitt huvud dagen jag fick detta konstaterat för mig. Jag minns inte riktigt vilket år det var faktiskt, men jag tror att det kan vara 2016 som jag hade en tid på Sahlgrenska sjukhus där jag skulle röntgas samt få prata med en doktor kring ärendet. Då detta var ett bra tag sedan minns jag inte sådär värst mycket kring detta besöket då jag tror att det förträngts pågrund av all stress och oro jag hade kring besöket eftersom just de beskedet jag skulle få kunde ändra hela mitt liv, som det faktiskt gjorde både fysiskt och psykiskt!

Dagen som jag länge varit rädd för men ändå längtat efter för att få det överstökat var kommen. Det var jag, min mamma och pappa som satt i ett rum med min läkare som jag skulle ha genom hela denna processen. Beskedet som jag skulle få kunde antingen vara att efter dem sett röntgenbilden att min ryggrad inte var såpass sne så inga åtgärder behövdes. Eller att jag skulle behöva få en korsett, och nej inte en såndär korsett som du säkert får upp i ditt huvud nu som är spetsig, liten och knyts med rosetter. Absolut inte även om jag önskade de då korsetterna man får för behandling av skolios inte är så vidare snygga eller bekväma, man brukar antingen få en dagkorsett eller nattkorsett. Det sista alternativet var att det ända som skulle fungera var en operation, och den operationen innefattar då att man blir stelopererad för att räta upp sin ryggrad. Så, när vi då satt i detta rummet för att kolla på röntgenbilderna som dem tagit på min rygg sitter jag där helt kallsvettig och har ingen aning vad jag ska förvänta mig. Efter att läkaren suttit och mumlat ett tag samtidigt som han kollar på röntgenbilden vänder han sig om till mig och säger ”oj, dehär ser ju inte så bra ut!”, jag får panik! Vad betyder ”inte så bra ut?” Betyder de att jag ska opereras nu? Eller va? Där sitter lilla jag och brister ut i tårar för att jag förstör ingenting, jag visste knappt vad skolios var, hade aldrig i hela mitt liv hört någon prata om skolios. Beskedet jag får är ju inte direkt de ja ville ha, jag ville ju höra att jag kunde gå hem därifrån utan några problem. Men nej nej, jag ska ha en korsett. Okej, jag hör att dem ska ge mig en korsett, och vad innefattar det? Jag får så himla mycket frågor i mitt huvud med så himla lite svar för denna läkare har otroligt bråttom iväg till nästa patient som han då hade varje besök. Det första jag tror är att jag ska använda en dagkorsett, alltså en korsett som man använder dygnet runt om jag minns rätt? Jag vet inte riktigt om man tar av den nån timme om dagen eller hur de fungerar. Men jag ska då alltså använda en nattkorsett som tydligen då var ganska nytt, jag tror den typen av korsett kallas för bostonkorsett. Detta är en väldigt hård korsett som man använder i a kanske 1 år, 2 år 2 och ett halvt år, det är väldigt olika gällande hur stor krök man har. Så jag får helt enkelt en ny tid till Sahlgrenska där jag ska mäta min rygg för att få en passande korsett. Efter detta går jag helt förvirrad och slut i huvudet med tusen olika tankar ut från sjukhusets dörrar för att åka en timme hem. Där och då hade jag ingen aning om hur lång och otroligt kämpig resa jag skulle få vara med om.

Ja detta är bara början av min långa historia som än idag inte riktigt är slut och som troligtvis aldrig kommer ta slut, detta är något jag kommer få leva med resten av mitt liv. Är det nu någon som läser detta och har skolios så hopps jag verkligen att detta kan vara lite till hjälp!

#skolios #sjukhusbesök #ångest #stelopererad #duärinteensam


Gillar

Kommentarer