Body positivity  

Rubriken som ni precis läst är ett ämne jag tycker om att prata om, och vill prata mer om för att se hur andra tycker och tänker kring just detta då det finns så himla mycket man kan prata om. Jag säger inte att jag älskar min kropp bara för att jag skriver om detta ämne och vill prata om det. Utan det betyder för mig att jag har ett mål, ett mål som jag strävar efter men även kämpar för samtidigt som jag vill hjälpa och stötta andra i detta. För mig betyder min rubrik i detta inlägg att våga gå utanför den kroppsliga idealen som vi dagligen matas av. Vi har kommit en bra bit att bryta idealet i våra hjärnor, men vi har fortfarande en bra bit kvar.

Dagligen så matas vi med bilder av influensers, modeller, reklamer på hur man ska gå ned i vikt, alla dessa tycks ha något gemensamt (oftast, säger inte att det alltid är så) och det är just hur våran kropp ska se ut. Oftast är det en smal kropp med stora höfter, stora bröst och rumpa, fylliga läppar och helt täckta av smink i ansiktet. Någon gång om dagen så ser vi detta på våra sociala medier men även på andra plattformer. När vi ser varje dag ser dessa inlägg tror vi ju tillslut att det är såhär man ska se ut, det är där det blir fel när vi tror att vara supersmal att ha stora fylliga läppar fyllda med fillers, ett ansikte som är fyllt med botox så man ser alldeles stel ut i ansiktet och inte får en enda rynka så tror vi plötsligt att detta är vad som är ”fint”, ”perfekt” och ”det normala”. Men jag säger inte att det är konstigt att vi börjar uppfatta detta som den normala kroppen, för det är klart våra hjärnor tillslut börjar tänka att detta är normalt när vi dagligen matas av detta. Hade vi istället matats dagligen av reklamer som berättar hur fina vi är och vilka underbara kroppar vi har, än reklamer som berättar för oss hur vi så snabbt som möjligt ska gå ner i vikt, eller hur vi ska gå upp i vikt så hade vi ju inte alls tänkt som vi tänker idag. Vi alla är olika och tänker olika, vissa drabbas inte ett dugg av det medans andra faller in i djupa depressioner och andra psykiska sjukdomar.


Nu vill jag inte bara snacka en massa negativt om detta för de finns så himla mycket positivt kring detta ämnet. Jag har tillexempel valt att avfölja de kontot på min instagram som medför med en negativ känsla där jag känner att jag påverkas för mycket negativt och får en dålig självbild av mig själv, så har jag istället börjar följa konton som medför något positivt för mig. Tuggmotstånd är ett exempel av konton som jag följer, av detta kontot får man se hur våra kroppar faktiskt ser ut på riktigt, inte hur dem ser ut när dem är tillgjorda. Utan här är det verkligen äkta och det är det jag gillar så himla mycket med de kontot.

Jag kan tycka det är jobbigt att ständigt se bilder som jag egentligen vet att större delen av bilden är tillgjort utav olika slags poser eller filter personerna gör och hur dem drar in magen medans ansiktet är täckt av smink. För att för mig så tycker ju jag att dem ser helt fantastiska ut, och så kollar jag på mig själv i spegeln samtidigt som jag kollar tillbaka på denna bilden och inser då att, jag ser ju inte alls ut som henne. Hon har ju en supersmal mage medans min syns litegrann när jag sitter med med tights, hennes ansikte är ju helt slätt utan en enda por, hon har ju perfekta bröst som inte jag har och hennes rumpa är ju i helt perfekt form och har inte en ända bristning medans jag har ett flertal bristningar. När jag jämför mig på detta sättet är det ju självklart att jag mår dåligt och inte tycker jag ser bra ut då jag sagt till mig själv att hon ser mycket bättre ut än mig. Men varför blir det på detta sättet? Varför ska vi dagligen matas av dessa ideal på hur vi ska se ut, tips och life hacks på hur man får en smal midja, hur man går ner i vikt osv osv. Inners inne vet jag att de influenser jag följer oftast inte ser exakt ut som dem gör i sina inlägg, men tillslut tror våra hjärnor att det faktiskt är så dem ser ut då vi aldrig får se naturliga bilder på dem, när dem är helt utan smink, magen är avslappnad med mjukis kläder. Detta tycker jag är ytterst få influenser man får se detta av, utan allt ska vara perfekt utåt för dem fast i själva verket är det bara en fasad.

Detta ämne skriver jag jättegärna mer om, om det är så att det uppskattas. Det är alltid en risk när man skriver om känsliga ämnen det vet jag att det är, men skriv gärna vad ni tycker och tänker kring detta ämne så kan vi pata om dt tillsammans!

Ha en fortsatt bra kväll!

#kroppspositivism #skönhetsideal

Gillar

Kommentarer

IP: 173.231.62.81