Veckans önskeinlägg - 3 veganska recept

Postad i: Recept, Önske-inlägg

.

"DAAL" INDISK LINSGRYTA

6 portioner

.

BEHÖVER:

2 1/2 dl röda/gula linser

1 tsk salt

3/4 tsk gurkmeja

2 tsk chilipeppar

7 1/2 dl vatten

1 stor gullök

4 msk smaklös olja

2 st. pressade vitlöksklyftor

3 cm ingefära, riven

1 stor tomat (urkänad och hackad)

4 tsk garammasala

2 msk färsk koriander

HUR DU GÖR:

1. Koka linserna i vattnet tillsammans med salt, gurkmeja och chilipeppar i cirka 20 minuter.

2. Fräs löken i en kastrull med oljan, tills den är väl brynt. Rör ner vitlök och ingefära och fräs som hastigast. Tillsätt därefter tomathacket och låt det bli mjukt!

3. Rör ner linserna, Garam Masala och koriandern!

4. Servera med ris, sallad och vegansk yoghurt (gärna smaksatt med färsk mynta)!

.

ASIATISK SALLAD MED RIS , TOFU, PICKLAD RÖDLÖK OCH NÖTTER

4 portioner

.

BEHÖVER TILL DEN PICKLADE RÖDLÖKEN:

1 rödlök

1 msk äppelcidervinäger

1/2 msk agavesirap

Vatten

salt och peppar!


BEHÖVER TILL ASIATISK DRESSING:

4 tsk sesamolja

4 msk japansk soja

4 msk vatten

4 tsk risvinäger

2 tsk honung

2 tsk tahini

2 tsk torkad ingefära

1 tsk chiliflakes

2 tsk sesamfrön

2 pressade vitlöksklyftor


ÖVRIGA INGREDIENSER:

Kokt Broccoli

1 förpackning Naturell tofu. ca. 300 g!

Ris tills 4 portioner!

Små Tomater

Avokado

Cashewnötter

Bladspenat




HUR DU GÖR DEN PRICKLADE RÖDLÖKEN:

1. Dela rödlöken millimeter tunt och lägg ner i rymlig skål/burk!

2. Fyll på med vatten så att det täcker löken.

3. Tillsätt sedan sirapen, vinägern + en nypa salt och peppar och rör om noggrant!

4. Ställ in i kylskåpet med lock/plast!


HUR DU GÖR RESTEN:

1. Blanda alla ingredienser till dressingen!

2. Koka broccolin i saltat vatten tills den är mjuk, men fortfarande har visst tuggmotstånd (brukar ta ungefär 5-10 minuter, beroende på hur stora buketterna är). Du kan även ångkoka den, så som jag brukar göra, då bevaras nämligen näringsämnena bättre och den blir inte så sladdrig i sin konsitens. Avsluta då istället med att strö över en nypa flingsalt och/eller lite sesamolja!

3. "Pressa ut" lite av den vätska som finns i tofun, genom att vira in den i pappar och ställ under press av någonting tungt. Jag brukar sätta en tallrik över med en mortel ovanpå! Låt stå i cirka 10 minuter! Dela därefter tofun i små bitar!

4. Antingen så blandar du allting som en sallad, eller så kör du på lite plockmat, så att man själv bygger upp salladen på sin tallrik (det föredrar jag, då det inte blir så kladdigt och geggigt).

*du kan såklart använda andra tillbehör om du känner för det. Sockerärtor och grovt riven morot eller zucchini är tillexempel supergott och du kan även byta ut cashewnötterna mot exempelvis jordnötter!


PYTT I UGN 

6 portioner


BEHÖVER:

1/2 blomkål

1 medelstor sötpotatis

3 mandelpotatisar

1 broccoli

2 paprikor

800 g färdigkokta svarta bönor

5 championer

4 msk solrosolja

2 tsk salt

1 tsk chiliflakes

1 tsk cayennepeppar

2 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

2 tsk garam masala

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk muskot

1/2 tsk svartpeppar

Färsk persilija

*Alternativt: toppa med lite flingsalt och extra peppar!

HUR DU GÖR:

1. Sätt på ugnen på 200 °C, över och undervärme!

2. Börja med att tvätta noggrant och dela alla grönsakerna. Om du inte gillar skal, kan du ta bort det från potatisarna, men jag själv brukar alltid ha kvar det på! Kom också ihåg att du delar allting i ungefär lika stora bitar, ca. 1-2 cm i kvadrat.

3. Lägg ut alla grönsaker + bönor på ett bakplåtspapper på en plåt, eller i en stor ugnssäker form.

4. Blanda därefter ihop olja, salt, chiliflakes, cayennepeppar, paprikapulver, spiskummin, garam masala, vitlök, muskot och svartpeppar! Häll sedan över olj-och-kryddblandningen på plåten och ruska runt lite så att ingen bit grönsak lämnas "torr".

5. Sätt in i ugnen och låt stå tills det får lite färg och inte längre är hårt i mitte. Det brukar ungefär ta 30 minuter, men varierar beroende på ugn och tjockleken på grönsakerna. Försök även att röra om någon gång emellanåt så att allting blandas lite.

6. Strö först över persiljan när det är färdigt!

7. Passar bra ihop med hummus och en fräsch sallad!

Veckans önskeinlägg 4

#nouw30daychallenge

Kram

Gillar

Kommentarer

janielindahl
janielindahl,
Åh! Allt såg så himla aptitligt ut 😍 Sparar dessa recept, tack!
nouw.com/janielindahl
lifeofkile
lifeofkile,

omg, loooove it!! mer av detta!

nouw.com/lifeofkile
LovisaBriggert
LovisaBriggert,
Vad roligt att du gillar det! Skall försökta bli bättre på att lägga upp recept 😊
nouw.com/lovisabriggert

Prenumerera