Header

Kasper Salin-priset delas ut årligen av Sveriges Arkitekter till ett -eller flera- byggnadsverk som anses vara av hög arkitektonisk kvalité. I år delades priset ut till Johannes Norlanders bostadshus i Örgryte, Göteborg. Studio 1, som Norlander har valt att kalla projektet, karaktäriseras av en sammanhållen och konsekvent exteriör som är nästintill sträng i sin tidlösa enkelhet. Interiören i sin tur är uppseendeväckande och det är uppenbart hur arkitekten har arbetat med spatiösa gemensamhetsutrymmen som underlättar den social samvaron för de boende.

Snygg kombination av gråa terrazzogolv och betongelement. Detaljer och möblemang i trä adderar en ombonande känsla till den i övrigt avskalade råheten.

Varje lägenhet har en egen uteplats eller balkong.

Ta även en titt på Norlanders projekt Villa Tumle och Villa Älta för mer inspirerade arkitektur. Grafisk abstraktion när den är som bäst!


​Bilder: Rasmus Norlander.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ännu en vecka är avklarad, jag har hunnit med den obligatoriska fredagsfikan och klippt av mig håret. Äntligen helg!

Jag har dessutom kollat igenom fotoalbumet från i våras, då vi besökte Kalifornien. Saknat värmen litegrann men inte de konstanta bilköerna i Los Angeles. Insett att det finns massor av inspiration kvar i staden som vi inte hann utforska helt och hållet. Livsstils- och designbutiken Formerly Yes är inte ett undantag. Mantrat "Buying less but better" präglar hela butiken, både till interiör och utbud.

Näst på listan är The Apartment by the Line. Designat som ett verkligt hem, med precis alla vackra detaljer som man kan önska sig, erbjuds här en unik kombination av mode, inredning, skönhet och konst.

Sist men inte minst, Arcana: Books on the Arts. Mer än 100 000 udda och utgångna böcker fullspäckade med 2000-talets konst, arkitektur, design och fotografi. Föreställ er en eftermiddag här med en kopp kaffe i handen.

Jag har också insett att jag förmodligen aldrig kommer att sluta inspireras av The Broad. Jag förundras fortfarande över den sirliga detaljrikedom och eftertanke som ligger till grund för projektet. Hur häftigt är det inte att väggarna har utformats exakt för att ge maximalt ljusinsläpp utan att konstverken ska ta skada? Ett perfekt exempel på när estetik och funktionalitet harmoniserar.


Bilder från The Broad: Lovikka.

Bilderna från Formerly Yes, Apartment be the Line och Arcana: Books on the arts hittar ni på readcereal.com.

Likes

Comments

Pall från IKEA, lampa från NUD Collection, gymhook och prydnadskuddar från HAY, sängkläder från Ellos, poster från Desenio.

God morgon på er!

För ett tag sedan gjorde vi om i sovrummet, vilket är relativt litet i förhållande till den stora dubbelsängen. Vi letade länge efter nattduksbord att ställa bredvid sängen på båda sidor. De skulle vara nätta för att passa in i, de skulle vara diskreta och allra helst väldigt enkla. Lådor var inte nödvändigt eftersom de inte skulle användas för förvaring. Istället var tanken att de skulle fungera som ett slags podium för gröna, inlevelserika växter och någon tidning eller ett glas vatten.

Tillslut bestämde vi oss för IKEA:s pall "BEKVÄM" i massivt trä. Nittionio kronor kostade den och levde upp till alla våra krav, förutom ett: den kändes opersonlig. Detta löste vi genom att på vägen hem åka inom färgbutiken, där vi köpte med oss en matt grå nyans som vi själva målade pallarna i. Nu går de i ton med andra detaljer i rummet och skapar ett tjusigt helhetsintryck.

Alla bilder: Lovikka.

Likes

Comments

Stål + läder = sant.

Danska Overgaard & Dyrman speglar sin stora passion för traditionellt hantverk och vackra detaljer genom den nya kollektionen.

Inspirationen till Wire Collection har designföretaget hämtat från klassisk sadeltillverkning och metallbearbetning. Fokus ligger på de genuina materialen och på balansen mellan hantverk, ergonomi och funktionalitet. Tidlös exklusivitet.

Pressbilder via DIS inredning.

Likes

Comments

Ljusslingor fungerar effektivt för att höja mysfaktorn i ett rum, men bidrar tyvärr också ofta till ett lite för romantiskt och gulligt uttryck för min smak. Jag blev därför väldigt nöjd när jag hittade den här slingan på Nääs i helgen. Precis som vanliga slingor utstrålar den trivsam värme och hemtrevlig stämning, men den tillför även ett förhöjt stilintryck. Designen känns modern precis som de diskreta färgnyanserna på de handvirade trådarna, som går i grafitgrå och mörkt svarta nyanser. Nu hänger slingan här över mitt skrivbord och ger mig motivation i vintermörkret. :)

Hur man än väljer att använda slingan så blir den en stilfull inredningsdetalj. Me like!

​Bilder: Lovikka.

Likes

Comments

Minivaserna är från Design House Stockholm.

Mitt senaste adventspyssel. Jag har blivit helt förälskad i allt som har med eucalyptus att göra - färgen, enkelheten, doften. Så fint alternativ till vanliga mistlar eller granris i kransar. Förhoppningvis hinner bladen torka och få en sådär perfekt grågrön nyans lagom till jul.

Till kransen använde jag en vanlig stålring och band fast kvistarna med hjälp av grön ståltråd. Färdigt på två minuter.

​Bilder: Lovikka.

Likes

Comments

God kväll på er och glad första advent!

Jag är inte så mycket för traditionell juldekoration i allmänhet och tänder hellre massor av levande ljus i mina favoritljuslyktor än de elektriska ljusstakarna. Ikväll kändes det tråkigt och begränsat att hålla sig till bara en viss typ av ljuslyktor, så istället har jag tänt alla ljus som jag har kunnat hitta för att få den där lilla glimten av julkänsla. Jag föredrar nästintill alltid silver framför mässing, eller att man åtminstone håller de båda metallsorterna för sig, men har ikväll blandat okontrollerat. Eller, okontrollerat är fel ord - det handlar om att kunna hantera blandningen på ett balanserat sätt för att undvika ett plottrigt intryck.

När det gäller att välja metaller i inredningen bör man först och främst se rummet som helhet för att sedan anpassa sig därefter. Kalla toner i silver kan exempelvis få ett mindre rum med lågt i tak att se rymligare ut, medan varmare toner, som mässing och koppar, kan göra att rummet känns jordigare och mer ombonat. Se till rummets behov och utgå därefter efter vad du gillar.


Bilder från Tom Dixon.

Likes

Comments

Jag gillar idérika koncept som bygger på att göra något riktigt fint av något som i grunden är väldigt simpelt. Hängarna från M/Clahr utstrålar minimalistisk enkelhet precis som tidlös exklusivitet. Exakt så som jag vill ha det.

Hängarna erbjuder ett obegränsat användningsområde och är svensktillverkade av äkta läder från Tärnsjö Garveri.

Bilder från mathildaclahr.com och Pinterest.

Likes

Comments

Nu i helgen har Nääs fabriker sin årliga julmarknad, som vi har planerat att besöka. Det har blivit lite av en mysig tradition för oss med en vistelse här under första advent. Tanken på den vackra, naturnära miljön vid vattnet där anläggningen ligger belägen, de inspirerande butikerna, de goda delikatesserna och de fina grankransarna får mig att längta.

Framför allt ser jag fram emot ett besök hos Brique. I en atmosfär som påminner om både storstäder och den jordnära naturen blandas här det råa industriella med det romantiska. Det stilrent grafiska möter det vackra bohemiska och tidlöst hantverk kombineras med nyskapande design.

Kvällen kommer vi att avsluta i restaurangen med årets första julbord, som lär bjuda på lokalproducerade klassiker med modern touch och en mängd vegetariska alternativ.

Pressbilder från Nääs fabriker.

Likes

Comments

Dekorativ design kombinerad med ekologisk hållbarhet. Förvaringspåsarna från One must dash består av två lager återanvändbart papper och är utmärkta för förvaring. Jag föll för enkelheten i de grafiska mönstren och den jordnära färgkombinationen av svart, vitt och brunt.

Det är något med idén bakom den här DIY-inspirerade adventskalendern som tilltalar mig. I kitet ingår olika sorters påsar och boxar att fylla med små överraskningar, etiketter med siffror och svartvitt snöre. Här tillåts egen kreativ frihet men för en naturnära känsla fäster du påsarna på en robust pinne hämtad direkt ur skogen.

Den perfekta månadskalendern - enkel men användbar. Julklappstips!

Pressbilder från One must dash

Likes

Comments