Instagram @dilllis

Motivation till att bli frisk

Anorexi, Tänkvärt

Att bli frisk är ju det jag eftersträvar, dit jag vill nå. I dagsläget känns det så långt borta och jag är livrädd för viktuppgång och ångesten är så närvarande. Därför känner jag att det vore bra att titta närmare på varför jag vill bli frisk. Vad är det som motiverar just mig? Detta kanske också kan vara en inspiration till er andra som kämpar mot en ätstörning, men tanken är att ge mig en tydlig bild till varför jag ska kämpa och gå emot anorexin när det känns som värst. För frisk vill jag ju bli, annars hade jag aldrig lagt in mig frivilligt. Men tror det kan vara bra när det är tufft att lista upp mer specifika anledningar till varför du ska gå emot anorexin.

1. Min vovve. Hon är mitt hjärta, min livskraft, mitt allt. Jag tror ändå att Russi är min största motivation. Jag vill vara en sådan bra matte som det bara går och det kan jag inte just nu. Jag har inte ens möjlighet att få träffa henne, krama henne och borra ner ansiktet i hennes mjuka päls. Jag har heller inte tagit en promenad med henne på månader då min kropp varit alldeles för svag. Jag saknar våra morgonpromenader, våra lek och bus i skogen och att bara umgås vi två. Hon märker också att jag är sjuk, något är fel på matte. Och det gör så ont att se

2. Träningen. När jag var frisk var träningen mitt liv. Jag älskade att hänga på gymmet och köra slut på min kropp. Jag tyckte det var så sjukt kul och fick ofta frågan om jag tävlade. Men nej, jag tävlar inte jag gör det för min egen skull. För att jag älskar det. Men jag åt också efter det. För tränar du mycket måste du också äta mer. Jag hade en frisk och stark kropp som hade energi och som orkade träna. Dit vill jag tillbaka till. Jag saknar träningen, för den fick mig att må så jävla bra. Men i dagsläget är min kropp för svag, det är rentav livsfarligt att träna och alla muskler jag byggt upp har jag brutit ner pga svälten. Det är så sorgligt på ett sätt, men jag vet att jag kan ta mig tillbaka. För detta är något jag älskar.

3. Min kanin. På samma sätt som med Russi vill jag vara en sådan bra matte som möjligt. Och det är jag inte idag. Jag har ju inte möjlighet att få träffa henne heller, pussa henne på nosen som hon sedan tvättar sig i timmar för att hon tycker jag har äckliga människobakterier, haha. Djuren betyder så mycket för mig, de får en sådan speciell plats i ens hjärta. Hon börjar ju bli till åren också, och jag vill kunna njuta av hennes sista år i livet. Inte vara ovetandes om när jag får träffa henne igen, för en dag kan det vara försent.

4. Skolan. En förutsättning för att kunna gå i skolan och orka prestera är ju att du får i dig tillräckligt med näring. Utan mat orkar man inte plugga, koncentrationen fungerar inte och det är i princip omöjligt att ta in det man läser. Det fick jag verkligen uppleva den här hösten. Det gick inte att plugga. En svältande hjärna kan inte ta in information. Och nu gick det så långt att jag var tvungen att bli inlagd och sjukskriven och då får ta ett studieuppehåll. För att kunna börja plugga igen så måste maten fungera, annars kommer jag aldrig kunna fullfölja min utbildning.

...från resor i friskhet

5. Resa. Jag älskar att resa, att upptäcka nya platser är fantastiskt och det är så avslappnande att bara vara hemifrån tycker jag. Dock så blir resan ett helvete när man har en ätstörning. Varje gång jag rest och varit sjuk så har resan förvandlas till ett helvete. I somras då vi var i Spanien så åt jag knappt någonting, stannade kvar på stranden när de andra gick och åt lunch. Petade i mig lite grönsallad till middag och melon till frukost. Jag var yr och svag. Det var ett helvete. Jag vill kunna njuta av maten på semestern, hänga med på allt och må bra.

6. Acceptera och tycka om min kropp. De här senaste åren som friskförklarad hade jag i princip inga problem med min kropps utseende. Jag tyckte om min kropp även om jag självklart ibland kunde få dumma tankar. Men de kunde jag skaka bort fort. Majoriteten av tiden tyckte jag om kroppen och dess utseende. Det jag kunde känna var att jag var för smal och det kanske jag också var med tanke på mitt BMI alltid legat lite lågt. Men jag trivdes i min kropp och i mig själv. Dit vill jag tillbaka, slippa denna kroppsångest och bara kunna acceptera mig själv för den jag är och hur min kropp ser ut. Jag har aldrig varit tjock, alltid varit lite för smal. Så tjock kommer jag inte bli. Det är bara anorexin som fuckar med min hjärna och gör kroppsbilden så skev.

7. Kunna äta och dricka vad jag vill. Det är en sådan frihet att slippa tänka på kalorier, fett och kolhydrater. Bara få ge kroppen bra och ibland lite mindre bra näring. Att ha en balans. Att kunna njuta. Att vara hälsofreaket som är jag, där näring går före kalorier. Men som också kan äta vegansk choklad eller glass en kväll. ( eller två, tre...) Kunna ta en drink på semestern. Inte tänka så jävla mycket. Och framförallt inte ha ångest över det. Det är att vara fri för mig.

8. Känna äkta glädje och må bra.  Livet kommer inte vara lätt bara för att jag är frisk, absolut inte. Jag kommer fortfarande få känna alla möjliga känslor, det hör livet till. Men jag kommer känna så mycket mer glädje än vad jag någonsin kommer känna som sjuk. Och de bra perioderna i livet, de dagar som är fyllda med glädje kommer vara fler än de dagar man mår dåligt. Jag kommer möta på motgångar genom hela livet, men jag ska kunna hantera dem utan att sluta äta. 

9. Hästarna och ridningen. Att bara få komma upp på hästryggen igen utan att vara rädd att yrseln ska göra att jag trillar av. Ha energi till att rida och vara i stallet. I framtiden är planen att köpa egen häst och då måste jag orka. Att ha häst är tungt, du orkar inte rida och göra allt arbete i stallet i en svältande kropp. Provade det i somras, det fungerade inte.

Kisses-A💋

?Kisses-A??

Gillar

Kommentarer

Ninna
,
Så viktiga och personliga, just som det skall vara. Dina egna inre motivationer. Det är bra att du kommer ihåg hur det varit som frisk tex med träning. Jäkligt som undernärd och inte utvecklas man heller. Min största motivator och förresten alla Exakt samma som jag! (telepati?) visste inte du har en kanin, vad heter hon hur länge har du haft henne? har också en kanin och han är så viktig. alla DJUR är härliga(kanske inte maskar och insekter nog)Hästar är mitt liv också men inte tänkt köpa egen så dyrt och tidskrävande. Har du någon drömhäst i tanke? Hur länge har du ridit? När sist? håller med att det är jäkligt rentav pengslöseri att reda som sjuk, alla rutiner, ritualer och ångest nej tack. har du någon drömresemål? kunde vara en bra belöning NÄR du blir frisk(för du blir det)väldigt bra skrivet att acceptera din kropp, du blir inte fet det vet du anorexin försöker bara lura dig. alla tankar är inte verkliga. viktigaste skulle jag ändå säga är nästsista punkten; må bra. Att finna lyckan i livet. vad för utbildning går du på? Hoppas dagen varit lättare, planer för helgen? Idag fredag den 13e, hänt något olyckligt?
lovebyagge
lovebyagge,
ja personliga motivationer är viktiga för att kunna se vad man vinner på att gå emot anorexin o stå ut ångesten. Haha jaså 😉 Min kanin heter Gräddi o har haft henne sen 2010. Jag vill verkligen ha egen häst även om det är tidskrävande så är det ger så mkt lycka i livet. Jag vill nog ha ett varmblod oftast de jag fastnar för😊 Jag har ridit sen jag va liten men hade ett uppehåll mellan 14-18 år. Och just nu rider jag inte heller regelbundet då jag bor i västerås och hästarna som jag va medryttare på står i Sthlm. 'Men kanske ska ta reda på nåT stall här oxå. red sist i somras i en alldeles för svag kropp så orkade egentöigen inte.. finns flera drömresemåL men bl.a. Bali, Australien, Japan och fler ställen i USA. Ja det skulle va en perfekt belöning att bara resa nånstans. Jag pluggar sjuksköterska. Dagen har varit tuff då jag fick ett utbrott vid lunchen på en personal. Men fick prata med en annan personal som var mer förstående. så det va skönt. helgens planer är inte så mkt mer än lite besök av familjen men det blir kul 👍🏻 Haha nja inte direkt.
nouw.com/lovebyagge