Av John Ajvide Lindqvist. "Låt den rätte komma in" är en roman om en kille i 12-års åldern vid namn Oskar. Den handlar om hans utsatthet i skolan och hur denna kan vända med lite hjälp utav en ny vän, Eli. Eli som hon heter är en vampyr som bor i lägenhetshuset jämte Oskars. Hon har en vän vid namn Håkan som hjälper henne att skaffa blod och denna man kommer senare att kallas vällingbymördaren.

Oskar blir mobbad i skolan av ett gäng äldre killar, de retar honom och kallar honom för "grisen". Men när Oskar får träffa eli så förändras allt. Han får en ny vän som han kan lita på, eller det tror han i alla fall. Oskar vet att Eli är annorlunda redan från början men han fattar inte riktigt vad det är som är fel fram tills mitten av boken. Men detta hindrar inte vänskapen från att fortsätta blomma. Denna vänskap är förvirrande och annorlunda från de som man brukar få följa i böcker och filmer. Denna bok är en händelserik bok med många sidospår och episoder. Vi får följa flera olika människor i denna bok, så som fyllegänget på kinesen, Eli, Håkan och självklart Oskar. Vi får även läsa ur Oskars vän Tommys perspektiv då vi följer hans liv med en polis som styvpappa och hans problem och sorg som funnits med under åren.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Denna film är regisserad av Rob Reiner. Denna film är illustrerad på Stephen Kings bok vid samma namn. Filmen handlar om ett gäng på fyra killar som är väldigt olika varandra men fortfarande är oskiljaktiga vänner. Dessa fyra killar är Gordon, Teddy, Chris och Vern. De är alla i 12 års åldern och går i samma klass.

Gordon är väldigt utsatt hemma, inte fysiskt men psykiskt. Hans bror dog i en bilolycka för några månader sedan och sedan dess så har hans mor eller far knappt pratat med honom. Han har alltid varit barnet som kommit i skymundan då hans bror var äldre och mer populär och var mer sportig och hade även en flickvän. Gordon han var inte som sin bror utan han hängde med ett slags annat umgänge. Hans pappa brukar kalla de för "tjuvar och idioter".

Chris är även han utsatt, hans far slår honom samt hans bröder med. hans familj har alltid bara varit trubbel i staden de bor i och de var inte omtyckta. Detta gjorde att Chris kände att han inte kunde ändra sitt öde utan att även han var ämnad att bli som sin far, en alkoholist.

Vern finns det inte så mycket att säga om, han är en ganska rädd och försiktig kille som vill hålla sig borta från trubbel men ändå vara som en i gänget genom att försöka vara tuff.

Teddy däremot har en mentalt sjuk man till far och han har själv fått lida av det när hans pappa försökte döda honom genom att håla honom mot en öppen spis. Han dog inte men hans öra blev helt sönderbränt.

Som sagt är denna skara väldigt blandad men de var ändå kompisar. De kunde även stötta sig mot varandra då de är mobbade utav en äldre grupp med killar därav några utav dem faktiskt var deras äldre bröder. De äldre killarna försökte vara tuffa och visa att de kan göra vad de vill mot de små glinen. Detta påverkar gordon väldigt mycket då han är i djup sorg. men det blir bättre när han får reda på att de ska ut på äventyr. Vern har nämligen hört sin bror tala om en kille som försvunnit och att han hade stött på den ute i skogen.

Det som de då hade bestämt sig för att göra, jo det var att de skulle ut och leta efter ett dött lik. De ville nämligen bli berömda och komma med i tv, och i flera tidningar etc..

Under resans gång så förändrades mycket. De blev ofta osams och hade många olika tankar och åsikter som skapade konflikter. Dock så klarade de sig igenom det mesta. under slutet utav resans gång så kom gordon på andra tankar. Han började tänka mer och mer på sin brors död och varför han skulle dö precis som den unge pojken som de letade efter. När de slutligen kom fram till kroppen tog de inte åt sig äran utan ringde ett anonymt samtal till polisen om händelsen. Sedan splittrades pojkarna och efter det så umgicks de inte så mycket mer. Förutom Gordon och Chris, de började senare i samma klass på högstadiet och de hade ett ovanligt starkt band som de flesta killar idag nog aldrig kommer kunna vara med om.

Denna film är väldigt annorlunda från de jag brukar titta på, men den var lärorik då den visar på ett starkt vänskapsband och hur det ofta kan hjälpa en ut ur tuffa situationer. den var bra men jag skulle inte rekommendera att titta på den då någon som jag skulle bli väldigt äcklad i vissa scener.

Likes

Comments

​Denna novell skriven av Inger Edenfeldt handlar även denna om utsatthet. Den handlar om en kvinna som i vuxet liv försöker bearbeta och förstå varför hon som liten blev retad och mobbad. 

Som liten var hon skygg och hade inga vänner. detta har gjort att hon nu på senare år har svårt att kunna lita på andra människor. Hon tror att det alltid ska finnas en baktanke bakom det som de har sagt till henne, oavsett om det var en komplimang. 

Kvinnan som nämns i texten brukar ofta gå till skolgården som hon gick på när hon var liten. Dock så sa hon till sin familj att hon gick för att hälsa på en skygg gammal vän och på ett vis kanske det är sant. Hon går och hälsar på sig själv, sitt förra jag. Hon betraktar barnen på skolgården för att försöka se hur det kunnat gå fel och hon försöker även se barnens personligheter och se vem som är utsatt eller inte.

Kvinnans liv idag är bra, hon fick det som hon aldrig trodde att hon skulle kunna få. en man och barn och en massa kärlek som hon både kan ge och ta emot.

Denna novell är väldigt bra och genomtänkt och visar mycket hur ens barndom speglar mycket i det vuxna livet. Det visar att allting kan inte glömmas utan måste bearbetas, länge.

Likes

Comments

Den korta novellen "spöket Milton" skriven av författaren Jonas Hassen Khemiri handlar om en man som har varit utsatt och mobbad på sin skola förr i tiden. Han befinner sig på en fest där en av de andra börjar berätta om en historia. Nämligen spöket Milton.

Milton bodde i en liten stad där han var hatad av alla. Han var udda och det visste han men han kände inte att han behövde höra orden: "du kan lika väl ta livet av dig, du är ändå bara i vägen". Det är sånna saker man absolut inte vill höra. Milton sade flera gånger om dagen att han en dag skulle bli historia men ingen fattade vad han menade med det. Han skulle bli historia en dag som hans hade sagt men inte så som de andra hade trott. Milton hade bestämt sig för att eländet skulle ta slut, han flyttade och bytte skola men berättelsen som sades på festen slutade på annat håll. Den slutade med att milton försökte begå självmord men sedan kom tillbaka för att säga att inget var förlåtet.

Mannen som berättade denna historia på festen var medveten om att den riktige Milton satt mitt framför hans ögon, att den mobbade killen satt nu där framför en utav de värsta mobbarna. Men han utgav inte honom till de andra, han skyddade Miltons nya identitet.

Jag tycker denna novell var väldigt annorlunda men ett bra exempel på att visa hur människor faktiskt är utsatta i dagens samhälle och att det kan se ut just så här. Många människor är utsatta och det är inget vi ska dölja utan istället visa upp och försöka motverka.


Likes

Comments

Jag har sett en film som är direkterad av Hal Ashby och den heter Harold and Maude. Denna film är väldigt udda på det sättet att den pojke som är huvudkaraktären är lite udda av sig. Han är nämligen en 18-åring som är besatt utav döden. Då undrar väl ni vad jag menar med det? Jo jag menar att Harold, som pojken heter, hans största intresse är att iscensätta sin död genom flera olika "självmordsförsök". Han låtsats nämligen ta självmord framför sin mammas ögon och detta händer inte bara några gånger utan upp mot 15 gånger. Han roar sig även med att gå på begravningar. men när han en gång är på en begravning så händer nåt utöver det vanliga, det kommer en kvinna fram till honom och börjar prata om allt mellan himmel och jord och Harold blir inte kvitt denna kvinna. Maude som kvinnan heter är en gammal dam som snart ska fylla 80 år. Hennes liv är lite annorlunda ifrån Harolds. Visst hennes intresse är också att gå på begravningar men det är av en annan anledning, hon gillar nämligen att se livet blomma från födsel till död. Även fast de är så lika så visar det sig att dessa två kommer bli osannolika vänner.

Harold som aldrig har haft några vänner innan har hittat sin själsfrände och har nu bestämt sig att det är Maude som han vill spendera sitt liv med. han tänker fria till henne men Maude har andra planer, jo hon vill inte bli mer än 80 år gammal så hon har bestämt sig för att ta sitt liv. Detta tar på Harold väldigt hårt eftersom Maude hade förändrat hans liv till det bättre, han hade börjat förstå meningen med livet och efter Maude dog så fortsatte han ändå att leve sitt liv till det bättre.

Harold som från början var trött på livet har fått sin mening med livet efter han träffat Maude.

Denna filmen var väldigt annorlunda med väldigt konstigt koncept men den var ändå bra. Den är väldigt sevärd!

Likes

Comments

Jag har läst en bok som har gett mig många funderingar, mannen under trappan av Marie Hermansson. Denna bok handlar om en man vid namn Fredrik som tycks ha upplevt en man under sin trappa. Men är denna mannen verklig? Vi kan inte riktigt var säkra på detta men det var en spännande bok och här tänkte jag ge er en kort sammanfattning av denna roman.

Det börjar med att Fredrik och hans fru Paula, bestämmer sig för att flytta ut till landet och de hittade ett fint stort hus för ett bra pris. Han tänkte att där kunde deras små barn springa runt i trädgården och leka och vara trygga och säkra ur räckhåll från bilar och andra faror.

Men efter ett tag så börjar det hända saker i huset, saker som varken han själv eller hans fru hade gjort och barnen var inte tillräckligt gamla för att klara av dessa saker som skett. Tillslut så mötte Fredrik den som hade underlättat deras liv för dem, mannen under trappan. Kwådd var en man som antydde sig bo under familjens trappa i deras trappskrubb och även att han var deras hyresgäst. Detta gick inte Fredrik med på och han gjorde allt för att få iväg denne man därifrån.

Denna man var även Fredriks sons, Fabian, allra bästa vän. Fabian och Kwådd delade mycket tid tillsammans. De lekte ute i trädgården, de lekte i trappskrubben och de träffades även och lekte ute i skogen. Detta tyckte inte Frederik om och han gjorde allt för att få sin son till att förstå att denna man var farlig.

Detta påståenden kom han med efter han hade varit med om Kwådds knivkastning men han hade visat sig var våldsam innan. Kwådd hade nämligen dödat en kvinnas hund som familjen tog hand om.

Men Paula började bli mer och mer fundersam och försiktig gentemot Fredrik. Hon började fatta misstankar om att hennes man hade gått och blivit psykiskt sjuk, helt sinnes störd. Men den siat droppen föll när det hade skett ett mord och Frederik var starkt misstänkt men Fredrik själv skyllde på mannen som bodde under deras trappa.

Problemet var dock att utrymmet ut från trappskrubben som Kwådd skulle befinna sig i, enligt Frederik, fanns inte. Detta var ännu ett bevis på att Kwådd inte var verklighet utan att han var en utav Fredriks fantasier. Detta ledde till att Fredrik fick gå till psykiatriker och sedan hamnade på ett mental sjukhus.

Alltså så existerade inte Kwådd utan han var bara en av faderns fantasier, men hur kunde han få dessa tankar? Jo han var nämligen utbränd eftersom han jobbade över varje dag och han var även drabbad av sömnparalyser (det tredje ståndet) vilket gör så att man ligger vaken och har alla sinnen öppen men kroppen är helt paralyserad och inte kan göra någonting. Men det kan även vara en ärftlig(?) sak som han fått ifrån sin pappa. Ja det var ju så att Fredrik bodde hos sin mor och hennes man vilket inte var hans riktiga pappa. Men med åren fick han reda på att hans biologiska pappa hade legat på mentalsjukhuset och till sist hade han tagit sitt liv. Det finns många olika funderingar om hur detta kunde ha gått till men allt vi vet nu är att Kwådd inte är verklig.

Men vem var det då som hade fixat alla söndriga saker i huset om det inte var dem? Det får vi nog aldrig veta.

Likes

Comments

Jag har sett en film som heter spirited away, regissören till denna film är Hayao Miyazaki. detta är inte en film som passar er som inte tycker om overkliga/anime filmer. Jag tyckte inte om denna filmen för den var väldigt orealistisk och det var väldigt svårt att hänga med i filmens handling, enligt mig.

Filmen handlar om en liten flicka som med hennes mamma och pappa ska flytta tillett nytt hus, men på vägen så ser de en annan väg som de bestämmer sig för att utforska. efter detta så sker en stor rad många olika konstiga händelser. Allt ifrån att hennes föräldrar blir till grisar till att en liten bebis blir förvandlad till en gris.

Jag tror en film och även böcker liknande denna är väldigt svåra att tycka om, om man är som jag och tycker om lite mer realistiska böcker. Men om du tycker om anime och det overkliga så skulle jag rekommendera denna film till dig. Dock så hade jag själv aldrig satt mig framför tv:n och satt på denna film.

Likes

Comments

Jag har läst boken varsel av Stephen King. Jag tyckte att det var en spännande bok med en bra handling som man enkelt kunde hänga med i. King skriver skräck/thriller böcker vilket jag tycker väldigt mycket om att läsa. de tankar som flög genom mitt huvud när jag läste boken är hur realistiskt denna bok är och att just det som man läste om, det kan faktiskt hända just oss.

Boken handlar om en liten familj som ska ta hand om hotellet overlook över vintern och ha det mysigt där bara de tre. Familjen hade fått reda på innan de åkt till hotellet att familjen som hade varit där året innan hade gått och blivit vansinniga och tillslut hade pappan fått nog av allt och halshuggit sina två döttrar och sin fru. Men detta hindrade inte familjen från att åka och det fick de bittert ångra.

Slutet av boken var bra men jag blev lite besviken för jag hade faktiskt förväntat mig att familjen skulle gå samma öde som familjen året dess för innan, men där hade jag fel. Det jag älskar med denna bok är att den är så detaljrik och att det finns många personer som är viktiga i just denna historien och det tycker jag är roligare än en bok som bara innehåller t.ex tre personer. Det är trevligt med lite variation och förändring och roligt att få läsa om nya möten. jag är nöjd med mitt val av bok och skulle även kunna tänka mig att läsa fler av Stephen Kings böcker!

Likes

Comments