Header

Hallo,

Som jag nämnde tidigare idag så hade vi i skolan idag information om vad vi kan förvänta oss av praktiken men även vad de förväntar sig av oss. För min egen del kändes mycket som sunt förnuft. Kom inte sent, meddela om du är sjuk och ha en positiv inställning. Men sedan var det även en påminnelse om att den tyska arbetskulturen inte riktigt ser ut som den svenska. Man ska nog tänka mer på hierarki och dresscode här.

Vi fick även höra att det kommer vara klurigt i början, när det ska vara enbart på tyska men att det är något som kommer bli bättre med tiden. Och det tror jag med, så fort man har kommit förbi det stadiet när man överanalyserar varje ord som kommer ut ur munnen blir det nog lättare. Jag är sådan nu att jag vill så gärna få fram bra och förståeliga meningar när jag pratar så det tar ofta väldigt lång tid eller så väljer jag att strunta i att säga något. Men det ska jag sluta med och det nu.

Sedan hade jag ju som sagt även en intervju över skype, den gick väldigt smärtfritt och det kändes så konstigt att sitta hemma i sitt sovrum och ha den professionella inställningen som man ändå ska ha på en intervju. Men jag tror det gick bra, nu är det bara att vänta och se.


​I väntan på intervjun, ser ni vad fint jag har städat! Sängen är ju bäddad...! Och vilket konstverk jag har på väggen...! 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hallo,
Nu är vi inne på sista veckan av vår intensivkurs! Det känns väldigt blandat när man tänker på det så. Samtidigt som jag är jättesugen på att ta mig an tyskan på riktigt så börjar jag blir väldigt nervös. Tänk om min tyska inte räcker till, ska jag bara stå där helt tyst då?

Men det tror jag kanske inte på riktigt att jag behöver oroa mig för. Men klassrummet har blivit en väldigt trygg sfär, där vi alla är i samma situation. Nu ska den bytas ut och jag kommer stå mer på egna ben.

Idag är det information inför praktiken, tänker mig att vi ska få lite tips på vad vi ska tänka på och även möjlighet att ställa lite frågor. Det ser jag verkligen fram emot, då kanske min nervositet lägger sig lite.

I måndags var det födelsedagsfirande, det har varit många födelsedagar nu det senaste. Denna gången var det Anna-Karin som fyllde år, hon fyllde antingen 20 eller 5 beroende på hur man vill se det hela ;) det var jättetrevligt att få komma hem till henne och umgås med klassisarna. Hon hade även bakat riktigt mumsiga kärleksmums!! Så duktig den tjejen!

Igår var en väldigt lugn dag, städade lite och försökte komma i säng någorlunda i tid, skönt idag! Sedan i eftermiddag har jag en intervju för ett eventuellt sommarjobb! Och då jag inte hade möjlighet att komma till Sverige ska det bli över Skype, vi får se hur det går! Önska mig lycka till!

PS. Skulle kunna ha massa fina bilder sedan födelsedagsfirandet att lägga in i bloggen, men jag är för dålig på det där alltså så inte en enda bild knäpptes! Får bättra mig, det händer ju lite mer om man får in en bild eller två. Så istället blir det en bild på födelsedagsbarnet, Malin och jag från en stadsvandring för några veckor sedan.

Likes

Comments

Hallo,
Igår hade jag finbesök här i stan. Det var nämligen Marigona och hennes två tyska kusiner som kom till Düsseldorf. Det var jättetrevligt att få träffas igen, hon flyttade ju från Linköping innan mig så det var verkligen ett tag sedan.

För att förbereda mig som guide fick jag faktiskt använda mig av Google och Ingrid som haft besök tidigare. Jag kunde verkligen inte komma på vad man skulle visa. Kan vara för att jag själv inte gjort så mycket sightseeing i staden. Det var lite första veckan men sedan har det mest blivit att man har levt vardagen med allt vad det innebär. Men efter att ha väntat på tjejerna på tågstationen ett bra tag, de hade nämligen lyckats virra bort sig på vägen hit, så drog vi oss mot Altstadt och Rhein. Det var så otroligt fint vår väder och det märktes på alla människor på gatorna. KÖ som låg helt i solen var svårframkomlig. Men det gjorde ingenting alls, fick ju visa D-dorf från sin bästa sida. Sedan drog vi oss vidare mot Rhein-turm och även ett besök upp i tornet blev det.
När vi skulle upp i tornet så tryckte de som arbetade där in oss en hel del i hissen och det var ju inte med glädje jag såg skylten med överbelastning lysa...! Men vi överlevde och fick se en fantastisk vy av stadens alla kanter. Dock så blev bilderna inte alls lika fina som utsikten.

Språken under dagen blandades en hel del, engelska, svenska, tyska och albanska. Men fick faktiskt komplimanger för min tyska så det gjorde mig extra glad, kan vara den lilla boosten jag behöver för att våga komma igång med språket på praktiken. Har ju bara en vecka kvar i skolan innan det blir jag och IKEA för några månader!

Likes

Comments

Hallo,

Nu såhär två dagar senare tänkte jag dela med mig av hur min födelsedag spenderades här i Düsseldorf. Jag vaknade till fina sms av båda mina föräldrar, fällde en tår och kände mig ganska ensam när jag gick upp tidigare än vanligt för att hinna duscha. Det kändes så oglamoröst och faktiskt som en helt vanlig dag. Det var ingen som kom med varm choklad och vispgrädde till min säng. Aja upp skulle jag ju och in i duschen.

Sedan mötte jag upp klassen på Hbf och därifrån tog vi tåget till Bonn. Vi slog oss ner på tåget och jämte mig har jag massa fina klasskamrater. Och de hade med sig presenter, som var så underbart fint inslagna. De hade använt sig av tidningspapper och på pappret skrivit små texter eller kanske mer fraser, haha! Sedan när jag efter mycket om och men fick upp paketen så fick jag massa choklad och även en film som heter choklad. På de chokladkakor som jag fick var det massa tidningsurklipp på klistrade, haha det var hemorrojdsalvor och massa sexiga män. Kunde verkligen se vilken tid de lagt ner på paketen och de var underbara TACK!

Efter en timmas tågresa var vi framme i Bonn, BRDs gamla huvudstad. Där besökte vi Haus der Geschichte, ett museum om Tysklands historia (efterkrigstiden). Innan jag åkte till Düsseldorf så präglade vi ju in alla datum och årtal för de största händelserna i tyskland inför tentan. Det är på något sätt fascinerade att det som för os s i skolan bara är kunskap för att klara tentan här blir mer av verklighet när man kan se pansarvagnar, flygplan och bilder från denna tid. Tog inte så många bilder då jag hade fullt upp med att lyssna på vad guiden hade att berätta. Men stenarna är i alla fall från berlinburen.

Sedan tog vi oss runt på en liten stadsvandring i Bonn, vi såg universitetet som tidigare tjänat som slott. Kände ett tag att jag inte skulle ha så mycket emot att göra min utbytestermin där. Tänk att få gå i dessa korridorer när man ska till sina föreläsningar istället för de högst ordinära korridorerna i C-huset.

Sedan blev det självklart ett besök på Haribo butiken, godiset kommer nämligen från Bonn!

Någon gång under vår promenad genom staden så kommer det fram två personer med reklam som de vill ge oss, men vad har de inte mer i sina händer... Jo ballonger! Det ska ju självklart födelsedagsbarnet har så vips så hade jag tre rosa ballonger knutna i jackan. När vi sedan gick runt så var det jag och alla barn som hade fått ballonger...! Men de ledde även till interaktion med tyskar, det skadar aldrig! En kille i min ålder kanske kom fram och pratade om ballongerna, eller han fastslog mer att jag har ballonger och jag svarade att ja det har jag för att det är min födelsedag, då sträckte han fram handen för att skaka min. Det var en högst lustig situation men jag fick ju prata tyska, det är alltid ett plus.

Kanske inte de mest smickrande bilderna men ja, vi tackar här Lina och Malin för sina insatser bakom kameran.

Sedan så började folk dra sig tillbaka mot Düsseldorf, men inte jag, Lina och Julia. Nä för vi skulle till Köln och se Movits spela!! Vi mötte även upp Simon utanför stället! Alltså jag är så glad att vi gick det blev verkligen dt bästa avslutet någonsin på en födelsedag.

Hade inte riktigt förstått intresset av att Movits skulle spela i Tyskland. Jag menar de sjunger ju på svenska. Men det var faktiskt en hel den tyskar där och en och annan svensk hörde man ju! Men man tänker knappt på att man hör svenska här, eller jag umgås ju till 99 % med svenskar så man är så van vid att höra svenska. Jag menar hör man svenskar annars när man är utomlands så hajar man ju alltid till.

Nä men Movits bra grejer, födelsedag bra grejer!

​Ja som ni ser så stod vi ju längst fram också, varför inte kände vi! 

Tschüss und hejdå!

Likes

Comments

Hallo,

Ja idag är det min födelsedag och jag blir hela 21 år gammal, åldersnojjan börjar komma. Kanske inte för att jag känner mig gammal egentligen utan mer för att de två senaste åren har gått så otroligt snabbt, ska det fortsätta i den här takten så är jag ju 29 nästa vecka.

Inte i år heller kommer jag fira min dag tillsammans med min familj, men istället står det på mitt schema ÄVENTYR. Idag vid 9 tiden så drar vår klass sig mot den förra huvudstaden Bonn, där ska vi gå på lite sightseeing och även besöka museum. På eftermiddagen är vi några som sedan beger oss mot Köln för att sedan gå och se Movits spela. Tror det kommer bli en jättebra dag, ni får en uppdatering om min dag imorgon.

Tschüss und hejdå!

Likes

Comments

Idag har varit en så effektiv dag för mig, jag har känt att jag haft all energi i världen! Efter att vi slutade skolan idag så gick jag och Helena och satte oss på ett kaffe, köpte lite lätt lunch och satte igång med läxorna som vi fått. Det gick bra och efter två timmar kunde vi andas ut och utnyttja resten av dagen till andra saker. Skönt att få allt ur världen men också att sitta ner och kunna diskutera om det är dativ eller ackusativ som skall användas.

Sedan drog vi oss till mataffären och handlade lite, vi skulle båda ställa oss och laga mat idag.

Maten blev lagad, tvätten tvättad och hängd, golvet borstat. Ja borstat, dammsugaren fungerar inte här, borde höra av mig till hyresvärden och be dom kolla på det men det har inte blivit av ännu.

Nu ligger jag i sängen och känner att jag verkligen kan andas ut, det finns inget mer jag måste göra idag, alla måsten är avklarade! så skön känsla, annars är det alltid något man skulle kunna eller borde göra. Måste säga att det är sååå sällan jag har så här effektiva dagar, jag brukar annars älska att skjuta på saker och bara göra det som är högst nödvändigt...! Kanske inte den bästa egenskapen, men alla ens egenskaper kan ju inte vara bra.

Tschüss und hejdå

Likes

Comments

Hallo, 

Idag har för mig varit en riktig slapp dag, var i skolan till 12, sedan begav jag mig på en liten upptäcksfärd runt om i Flingern där jag bor. Har verkligen inte gått omkring något här, fanns dock inte så mycket att se. Hittade ett stort Lidl så tänkte att jag skulle handla lite till middag, men hittade knappt hälften av vad jag skulle ha. Det känns lite som vardag här, hittar aldrig allt jag behöver i samma affär...! Men nu har jag allt utom soja (kokade pasta med pesto idag istället) så får leta upp det under morgondagen någonstans och laga lite riktigt mat då. 

För mig har påsken diskuterats en hel del med familjen. Först var tanken att mamma och mina syskon skulle komma på besök. Men sedan så är ju hela Düsseldorf nedstängt under påsken så då tänkte vi om. Jag åker till Borås, men sedan fick jag aldrig riktigt tummen ur och vips så gick det inga flyg på långfredagen. Så jag hörde av mig till IKEA där jag ska ha min praktik och frågade om jag fick gå strax efter lunch på torsdagen så att jag kan ta ett flyg på kvällen. Det fick jag som tur är! det verkade inte vara några större problem. Så jag har nu bokat flyg hem efter påsk. Kommer hem sen kväll den 24 och kommer tillbaka natten den 28 till Düsseldorf. Tyckte det var värt att få större delen av måndagen med familjen och vara lite trött på praktiken på tisdagen. Känner inte riktigt att jag har ett behov av att åka hem till sverige hur hemskt det än låter. Men jag ser det positivt jag trivs här i Düsseldorf. Men jag kände att de flesta andra i klassen antingen skulle få besök eller åka hem så då passar jag på då med. Och det är en hel månad kvar så hemlängtan kan absolut ha hunnit komma tills dess. Hoppas dock inte det. Men nu har jag också möjlighet att byta ut delar av garderoben, känner redan att jag är trött på mitt urval här. Ser bilder på lillasyster i mina kläder där hemma och blir så avundsjuk, vill också kunna använda MINA kläder. Skulle dock vilja hinna träffa mina fina vänner i LINKÖPING men veed inte om det kommer hinnas med , de kanske inte heller kommer vara kvar i linköping utan kommer åka tills sina familjer. Men som tur är kommer jag ha  tid att träffa de som är kvar i Borås :D

Nu ska jag gosa ner mig i sängen med datorn och inte röra mig ur fläcken förens imorgon, hade tänkt gå ut på en morgonpromenad men får se hur jag känner för det imorgon. Ofta en god tanke men mindre bra utförd.

Tschüss und hejdå!

Likes

Comments

Igår fyllde min nya vän Lina 23 och efter skolan så firade vi några stycken henne men häng och fika hemma hos henne. Malin och Anna-Karin hade bakat chokladkaka och köpt med sig glass och hallon! Det var supergott, imponerad över deras insats. Det var så trevligt att bara äta lite gott och umgås med de här fina tjejerna.

Annars har veckan knallat på som vanligt, en hel del grammatik och andra utmaningar på tyska. I tisdags pratade vi om böcker och läsvanor på lektionen. Blev så inspirerad att jag gick fram och frågade vår lärare Sabine om hon kunde rekommendera något bok för min språknivå. Känns som att jag inte lyckats hitta någon bok själv som passar mina kunskaper. Hon rekommenderade i alla fall en bok som heter Tschick av Herrndorf. Så den köpte jag i alla fall igår, har inte kommit så långt hittills men jag ska lämna en uppdatering sedan om hur det går.

Idag på vägen hem från skolan var jag trött efter ett fasligt rabblande av passiva och aktiva satser så stannade till vid "en korvkiosk" som jag brukar gå förbi på vägen hem och köpte mig Currywurst mit Brötschen. Ett lagom mål mat för en lagom liten slant på 25kr. Känns även typiskt tyskt när jag äter där. Såhär ser det ut i alla fall:

Nu ska jag slummra lite för att samla energi inför min sista dag på min femte vecka här. Så nu är det bara två veckor kvar i skolan innan praktiken börjar. Känns lite läskigt att komma ut i världen nu när man äntligen börjar känna sig bekväm och avslappnad i tyskaklassrummet! Men det ska nog gå bra det med, har en så bra känsla av min handledare på IKEA.

Tschüss und hejdå

Likes

Comments

​Hallo, 

Har verkligen varit nere för räkning fram tills idag, och det var så skönt att duscha, klä på sig riktiga kläder och se hur jag sakta men säkert förvandlades till en riktig människa igen. Har de senaste dagarna inte gjort något annat än tyckt synd om mig själv och kollat serier. Så idag var det dags för skola igen. Efter skolan tog jag en fika med Mikaela och Lina, tror jag behövde luftas lite, ville verkligen inte tillbaka hem till mitt rum. Sedan tog jag mig ett varv i stan för jag kände stort behöv av något nytt och fräscht i garderoben, kände lixim att jag förtjänade det nu när jag överlevt sjukdom helt själv, hehe. Men hittade verkligen ingenting som passade min plånbok, har nog gått och blivit lite kräsen när det gäller det här med kläder. Stod dock och suktade utanför Filippa K butiken ett tag, bestämde mig för att jag faktiskt får gå in nästa gång och även köpa något. Jag måste ju ha kläder?!  

Nu på kvällskvisten har jag även köpt biljett till Movits som spelar i Köln på min födelsedag, det kan ju bli roligt att hitta på något. Än så länge är det bara jag och Julia som verkligen tagit tag i saken och köpt biljetter men vet att det är fler som pratat om att gå så vi får se hur många vi blir i slutändan. Har också kommit fram till att jag börjar gilla Köln allt mer, efter två besök känns det som att Köln bara fortsätter växa för mig. 

Tschüss und hejdå!

Likes

Comments

​Hallo, 

Har gått och blivit rejält förkyld här borta. Så idag blev det ingen skola för mig, vilket är jättesynd då vi skulle på studiebesök idag. Men mår kroppen inte som den ska så får man anpassa sig. Försöker kurera mig med diverse mediciner jag hittade på apoteket igår och håller tummarna för att det ska bli bättre snart. Det är riktigt jobbigt att vara sjuk när man inte har någon som kan ta hand om en (mamma, pappa!). Har legat hungrig i sängen nu i två timmar utan att ha orkat mig upp och fixa mat. Måste verkligen ta tag i det, igår lagade jag grönsakssoppa så ska nog värma på lite och sedan hoppa ner i sängen igen. Hoppas ni håller er friska där hemma. 

Tschüss und hejdå.

Likes

Comments