Strandfotboll, eller beach soccer som det heter på engelska, är en variant av fotboll som spelas på sandunderlag.

Att spela fotboll på stranden är ingen nytt, men år 1992 bestämde sig grundarna av BSW, Beach Soccer Worldwide, för att dra upp gemensamma reglar för sporten för att göra den mer professionell.

Många mål på sand

Eftersom underlaget är mjukt och oregelbundet krävs en annan spelstil i strandfotboll, med mer improvisation och snabbare beslutsfattande. Spelplanen är dessutom mycket mindre, så det går att skjuta målgörande skott från hela planen. Och skjuts gör det! I en strandfotbollsmatch blir det i genomsnitt sextio skott på mål, så både spelare och åskådare får sig mycket action till livs! Och var tredje, fjärde minut blir det oftast mål, vilket ger ett genomsnitt på elva mål i en vanlig strandfotbollsmatch.

Strandfotbollens vagga är Brasilien. Där föddes sporten, på stranden Leme Beach i Rio de Janeiro. Det finns många skäl att älska fotboll och i Brasilien är fotbollen nästan en nationalreligion, som utövas av alla och överallt. Varhelst man finner en tillgänglig yta, på gator och torg och stränder, spelas det fotboll. Många gånger saknar spelarna skor och kör barfota, något som blivit regel inom den professionella strandfotbollen, även om ankelskydd är tillåtna.

Övningar fotboll på sand

Det är imponerande att se brasilianska strandfotbollsspelare kontrollera bollen på de trånga planerna.

Brasilianska föräldrar och tränare uppmuntrar de unga spelarna att visa sin skicklighet men utan att skälla om de begår misstag. Detta gör att spelarna tenderar att behålla sin spelglädje och leklust upp i åren. Och man kör heller inte så mycket taktiska fotbollsövningar för barn, utan väntar tills spelarna är 13-14 år innan man går in och pratar om taktik och speluppställningar. Innan dess handlar det mer om spelglädje, bollkontroll och kamratskap för barnen.

Men det hindrar inte Brasilien från att spela strandfotboll på den högsta tänkbara nivån. År 1994 anordnades världens första VM i strandfotboll som Brasilien vann. Detta skapade ett stort intresse för sporten i landet och två år senare föddes turneringen Pro Bech Soccer Tour.

I strandfotboll är det fem spelare i varje lag. En match varar 3 gånger 12 minuter, det vill säga 36 minuter totalt. Målen är mindre än i traditionell fotboll, bara 5,5 meter breda. Det är såklart viktigt att välja rätt storlek på fotbollsmål efter behov när man spelar strandfotboll. Är ni ett mindre gäng, eller barn som spelar, så dra ihop målstorleken ytterligare, så att det passar er. Det viktiga är att njuta av sporten och ha roligt.

Att träna fotboll själv är möjligt med hjälp av en rebounder, som kan placeras var som helst och användas för otaliga övningar fotboll. Genom träning fotboll kan du förbättra din precision och imponera på vännerna eller laget när ni möts för nästa match. Hur enkelt är det inte när bara en fotboll och ett fotbolls nät behövs.

På väg mot OS?

Strandfotbollen fortsätter att utvecklats. Nu finns förhoppningen att sporten ska komma att ingå i OS i Rio 2016, något som Fifas avgående president Sepp Blatter nyligen diskuterade med Carlos Nuzman, Brasiliens president. Strandfotbollen fortsätter att rulla, rakt in i våra hjärtan!

Likes

Comments

Du som har spelat fotboll behöver ingen övertalning eftersom du redan vet hur underbar sporten är. Här samlas fem argument för dig som ännu inte är övertygad. De fungerar också bra för dig som vill ha tips på hur du kan övertyga vännerna att följa med och upptäcka fotbollens underbara värld.

Idag är träning en stark trend i samhället. Det beror till stor del på att många människor har arbeten som inte ger kroppen vad den behöver. Ibland kan arbetsdagen till och med vara rent skadlig med mycket stillasittande framför datorn. Det kanske inte är så lockande att bege sig till gymmet och springa på ett löpband efter arbetet. Då är fotbolls träning en mycket bättre idé. Laget väntar på dig så det finns inga ursäkter för att stanna hemma. De dagar när du inte är så sugen på att träna kommer du ändå uppskatta detta efteråt. Dessutom gör till exempel passningsövning fotboll till något där träningen sker utan att du märker det.

Gemenskapen och den sociala träningen

Fotboll är ett fantastiskt sätt att skapa nya vänner. Genom att spela fotboll lär du dig att arbeta i lag och att leda andra. Dessutom måste fotbollsspelaren vara en duktig kommunikatör för att lyckas på planen. Det är förmågor som är nyttiga att träna på oavsett i vilken ålder du befinner dig. För dig som väljer sport tillsammans med ditt barn är det definitivt en av faktorerna att väga in. Fotboll ger så mycket mer än fysisk hälsa. Det är ett sätt att tillägna sig färdigheter som krävs i livet, på arbetet och i relationerna till andra. Allt du behöver göra är att köpa ett portabelt fotbollsmål och du kan träna fotboll varsomhelst - hemma, klubben, skolan, fotbollsplan, etc.

Däremot ska vi inte glömma bort att kroppen kommer att tacka dig för att du väljer att spela. Kanske tänker du främst på kondition när det gäller träning och övningar, fotboll är dock så mycket mer. Du övar upp koordination, kroppskännedom och får självförtroende genom att lyckas allt bättre. Det går inte av sig själv, vilket är en fördel när barn och unga börjar spela. De får nämligen också lära sig att kämpa och att inte ge upp vilket också är goda egenskaper att ha med sig i livet.

Sammanfattningsvis ger fotboll en stark kropp du lär känna väl, du tränar utan att tänka på det, lär dig kommunicera och arbeta i team, bygger upp ditt självförtroende samt lär dig att kämpa. Fem fördelar du knappast vill vara utan.

Likes

Comments