Min viktresa, år 2013-2016

Hösten 2013 började jag första året på gymnasiet i Karlstad. Jag minns liksom aldrig att jag då var så jätteobekväm i mig själv utseendemässigt. Iallafall inte medvetet. Jag hade iallafall aldrig känt mig sådär "tjock/fet", som jag senare kom till att få höra att jag tydligen var.

När vårterminen började år 2014 var det dags för det årliga besöket hos skolsköterskan. Ni vet när man ska vägas, mätas, fylla i kostpapper osv. En helt vanlig hälsokontroll helt enkelt. Det var denna dag som fick mig att inse hur "stor" jag egentligen var, vilket var ohälsosamt. Jag fick höra att jag behövde gå ner i vikt. Att jag vägde alldeles för mycket för min längd. Denna dag fick mig att börja känna av min osäkerhet i mig själv.. Jag började jämföra mig med andra. Tjejerna i klassen, tjejerna i cafeterian på skolan, tjejerna på tåget. Alla.

Min allra finaste och bästa vän Amanda, som jag lärt känna under höstterminen som börjat i samma klass som mig, och jag började diskutera om vikt mycket efter mitt möte hos skolsköterskan. Amanda kände sig även också obekväm med sin vikt. Jag laddade i januari - 13 ner en app som heter "lifesum", vilket är en app där man skriver in längd, vikt, kön osv och som sedan räknar ut hur många kalorier du ska äta per dag. Jag körde på denna metod ett tag, att räkna kalorier. Men jag klarade inte av att hålla det speciellt länge. Har för mig att jag pendlade mellan -1 & -2 kg eller så i januari månad. Jag gav då upp.

Amanda hade nu även börjat med sin viktnedgång, som hon fick hjälp och inspiration utav hennes kusin Julia till. Hon fick så bra resultat med denna metod efter bara 1 vecka, ännu bättre efter 2 veckor, så jag blev nyfiken på vad det var för metod de höll på med egentligen. Det visade sig vara Viktväktarna och räkna "poäng" i maten man äter. Man fick liksom ett vist antal poäng att äta för varje dag + ett vist antal "extra poäng" i veckan till t.ex snacks osv. Jag bestämde mig för att hoppa på dem med denna metod och vips så gick det som smort.
Ett minus på vågen varje vecka!

I början utav 2014 tog det även slut mellan mig och min dåvarande pojkvän sedan 3 & 1/2 år tillsammans. Det var faktiskt det bästa som kunde hända mig just då, vilket jag absolut inte tyckte just där och då. Men efter jag fick min tid att fokusera på mig själv efter hans avslut med mig så mådde jag bara bättre och bättre. Jag behövde den där tiden med mig själv. Att öka mitt självförtroende och stärka min osäkerhet i mig själv (som jag inte visste att jag haft under alla dessa år). Jag var en fruktansvärt jobbig och väldigt svartsjuk flickvän under det förhållandet, och jag har full respekt för killen idag, trots att vi inte har kontakten alls idag eller efter avslutet.
Men jag kan inte få mitt dåvarande jag "ogjord" utan bara tänka på den bättre person jag blivit efter det och som jag är idag. Jag är fortfarande en svartsjuk flickvän till min fina pojkvän jag har idag. Men jag är absolut inte så svartsjuk att jag själv mår dåligt utav det längre. Ska jag vara svartsjuk idag så finns det anledning till varför.

Jag gick ner 17 kilo i vikt under min "egentid" under år 2014. I 7 månader var jag singel och fokuserade på mig själv, men mina två favorit tjejer vid min sida varje dag! Vilket jag är OTROLIGT tacksam över!
I november 2014 träffade jag en ny person som kastats in i mitt liv, och det är även han jag lever med tillsammans idag, Ola. Mitt förhållande med honom är så otroligt bra med tanke på hur jag varit som person innan. Jag har varit rädd att jag ska falla tillbaka till den där osäkra tjejer igen, och jag har faktiskt ärligt talat känt mig som den tjejen också, från dag till dag. Under de 2 år jag varit tillsammans med Ola så har jag gått upp 13,5 kg utav de 17 kg som jag gick ned innan jag träffade honom. Men jag har insett detta själv, jag har märkt på mig hur jag ser på mig själv och hur jag känner mig i min egna kropp. Jag har liksom känt mig mer och mer obekväm.

Så för 4 månader sedan bestämde jag mig för att hoppa på Viktväktarna igen. Även denna gång gör jag resan tillsammans med mina tjejer Amanda & Julia. Men även min äldsta syster är en kämpe och är med i detta. Vilket gör det hela lättare! Jag har dock inte riktigt fått motivationen i nuläget. På 4 månader har jag gått ner 3,5 kg totalt. Det går fruktansvärt sakta neråt, men jag ger aldrig upp! Jag vet att detta är en metod som funkar för mig, jag får äta precis allting i matväg och snacksväg, men i rätt mängd såklart. För mig är det inte bara att äta mindre och träna mera, utav jag behöver verkligen den här hjälpen med poäng värde osv. Det är en metod som får mig att se enklare på hur mycket av maten just min kropp kan ta emot.

Just nu är jag inne i en omotiverad period. December månad. Mörk, tråkig, ångestfylld och bara allmänt omotiverade. Så jag och tjejerna har ett uppehåll från 16 dec -1 jan och vi alla tre är så enormt taggade inför det nya året med nya mål och att fortsätta att få in en hälsosam vardag och en hälsosam kroppsvikt.
VI SKA KLARA DET TILLSAMMANS

Något jag är glad över är att oavsett om jag har gått upp i vikt igen under dessa 2 åren, då jag verkligen inte ätit normala portioner mat eller hälsosam mängd utav de saker man unnar sig, så syns det skillnad. Det är en skillnad som t.o.m jag själv kan se och kan vara stolt över. Man ser att mitt leende är mer äkta idag och att jag mår bra i mig själv. Att jag ändå trots allt har lite självförtroende där inne någonstans. Under 2017 ska detta självförtroende sprudla ännu mer och jag ska visa ännu en gång för mig själv och er andra ett jävlar anamma!

2017 ska bli mitt år!

Gillar