Reaktioner och tankar

Visst är sjukhus till för att hjälpa människor, ALLA människor? För efter jag har kommit hem från Indien har jag verkligen märkt hur vissa läkare/sjuksköterskor gör skillnad på vita eller svarta. Jag har varit på sjukhus två gånger nu, två olika, efter jag kom hem från Indien och båda gångerna har jag varit med om sjukhuspersonal som har behandlat en person sämre för att den var svart. Personer som kanske behöver mest hjälp på sjukhuset för att de kanske inte alla gånger vet hur allt funkar. Första gången var det precis så.

Jag var på drop in mottagning med massor av andra personer så kön var från väntrummet och ut till hela korridoren. Efter ett tag frågar en kille (som är svart) hur vet jag när det är min tur? Till en personal. Personalen börjar då skälla ut killen för att det bara är öppet till 9.30 så kom han efter det kan han inte köa här utan får gå hem och vänta. En annan kille (vit) i kön som reagerat säger då till hen ”han var här innan dess” först då går hen och kollar vilket nummer som står som sista nummer, kommer tillbaka och säger förlåt jag trodde inte ditt nummer var med på listan” så killen får igen fråga ”jag har nummer men hur vet jag när det är min tur” och DÅ först berättar personalen vi kommer ropa upp ditt nummer, du kommer märka när det är din tur”.

Helt ärligt vi måste sluta tro att svenska system som nummerlappar finns överallt i världen. För det gör inte det, och kommer man från ett annat land där nummerlappar inte används kan vi inte skälla ut personen för det. Kösystem fungerar verkligen helt olika i olika länder och används mer eller mindre.

Jag var på indiska sjukhus två gånger och ALLT var verkligen skillnad från Sverige och det jag var van vid, och det var ingen läkare eller sjukhuspersonal som tex skrek på mig för att jag inte hade hämtat provresultatet själv innan jag gick på check up hos läkaren. Det värsta för mig var bara att jag då fick säga ”Im sorry I thought they send the test results to you, I didn’t now I should have collected them myself” kände mig lite dum, gick och hämtade dem och tillbaka till läkaren igen. Men aldrig skällde läkaren ut mig han sa bara ”its okey, you just go and get it and come back to me” och hela tiden var jag tvungen att fråga sjukhuspersonal som how/where do I do that? If I need to do this, were do I go? Is it ATM here? Should I wait there? What is the test for? How do I know when it is my turn? How many is before us? Can I come back anytime for the check up or do I need to have an appointment? Så varför skulle inte personer undra samma saker om svenska sjukhus?

Jag menar inte att all sjukhuspersonal agerar ignorerade/nedvärderande på människor från en annan kultur. Utan mer att det här är något att reflektera över när man jobbar med människor. För det är verkligen hemskt att vara på ett sjukhus där man inte förstår vad som händer, så för den personen är ödmjukhet, människor som vill hjälpa eller stötta och bra sjukhuspersonal det viktigaste. Så ibland behöver vi bara se människor som människor i den situationen dem är i, oavsett hudf��rg. Tack för mig 💁‍♀️


Gillar

Kommentarer