Innebörden av att älta

Hejsan! Ikväll tänkte jag dela med mig lite från boken ”sluta älta och grubbla”, för jag har äntligen fattat vad ältande är. Mer exakt hur det uppstår, vilket jag tänkte berätta för er. Tänk er ältandet som en tennismatch där en orostanke lungnas av en trösttanke. Den lugnande tanken ger en annan orostanke som direkt blir betryggad av ytterligare en tröstanke som vill försäkra dig om att det inte är så farligt. Sen fortsätter det på det viset. Trösttanken betingar då orostankarna, som blir förstärkta av den andra trösttanken som kommer direkt efter. Orostankarna och trösttankarna bildar då en kedja. När en trösttanke uppstår som svar på oron sänder tanken därmed även en signal om att en ny orostanke ska komma.

Dessutom har jag fått förklaring till varför man kan tänka så himla orealistiska tankar vid ältning och ångest. Det beror på att under ångest försvinner blod från främre delen av hjärnan. Blodet försvinner därmed från pannloben där det logiska tänkande finns. Hjärnan kan då inte använda den delen av hjärnans kapacitet under ångest. Det är därför inte så konstigt att orealistiska tankar uppstår.

Men vad är då knepet för att sluta älta? Att stå ut. Du måste stå ut och tillåta dig att tänka de obehagliga olusttankarna utan att göra motstånd. Trösttankarna som förstärker olusttankarna och vidare skapar ältandet kommer då att utsläckas och till slut att försvinna. Du kan nämligen inte försonas med något samtidigt som du försöker slåss mot det. Kort sagt handlar det om att bli vän med din olusttanke och acceptera att den kan vara sann, även om du inte behöver bry dig om att värdera den. Du måste tillåta dig att må dåligt för att bli av med ältandet. Alla säkerhetsbeteendet som lugnar eller återförsäkrar dig i situationer där du upplever ångest måste därmed bort, samtidigt som du måste öva på att utföra handlingen som skapar en jobbig tanke medveten om att det du tänker kan inträffa. När du gjort handlingen tillräckligt många gånger medveten om dina tankar, kommer det då bara att bli en tanke utan påverkan.

Låter inte alls svårt ellerhur 😉 men mitt bästa råd mot ältning är att byta fokus. Tillåt jobbiga/förbjudna tankar att komma och de blir tillslut inte lika jobbiga att hantera. Bli medveten om tankarna och var beredd på att det kan ta tid att förändra. Puss och kram, ses på stan!


Haha tror jag blivit en riktig boknörd. Köpte de här böckerna igår som fokuserar på självkänsla (kommer komma upp i ett annat inlägg) högkänslighet och avkoppling.

Gillar

Kommentarer